Що треба знати про Сімону Байлз — найпотужнішу спортивну гімнастку світу

27-річна спортивна гімнастка Сімона Байлз була головною фавориткою на Олімпійських іграх-2020, а на цьогорічній Олімпіаді в Парижі дівчина підтвердила звання найпотужнішої спортивної гімнастки світу. У здобутку гімнастки 38 медалей, з яких вісім отриманих на Олімпійських іграх – за всю спортивну кар'єру Байлз брала участь у трьох Олімпіадах. Талант та доброзичливість Сімони подарували їй те, чого прагнуть знаменитості — світову впізнаваність, любов та... очікування. Vogue.ua розповідає про найяскравіші, та не завжди позитивні, моменти в кар'єрі Сімони Байлз, які привели гімнастку до тріумфу на Олімпійських іграх-2024.

Сімона Байлз на Олімпіаді в Парижі у 2024 році. Photo: Getty Images

Шлях до першої Олімпіади

Сімона Байлз народилася 14 березня 1997 року в Колумбусі, Огайо. У шість років дівчина почала займатися спортивною гімнастикою, одразу показавши виключні фізичні дані — маленька, з міцною статурою, стрибуча й гнучка. На Байлз чекало видатне спортивне майбутнє.

Сімона Байлз на Чемпіонаті світу в Антверпені у 2013 році. Photo: Getty Images

Вона б поїхала на Олімпіаду в Лондоні ще у 2012 році, однак лише у 15 років Сімона не могла проходити відбір. Гімнастка дочекалася 16-річчя і блискавично заробила дві золоті медалі на Чемпіонаті в Антверпені у 2013 році. Тоді у вправах на підлозі Байлз показала елемент, який увійшов в історію гімнастики й був названий на її честь.

Сімона Байлз на Чемпіонаті світу в Антверпені у 2013 році. Photo: Getty Images

Після цього Байлз потужно представила США на двох Чемпіонатах світу у 2014 та 2015 роках, заробивши по чотири "золота" в кожному. Участь в Олімпійських іграх-2016 в Ріо стала очевидною, а традиційний відбір на Олімпіаду можна було вважати формальністю, адже Байлз просто не могла не поїхати на перші в її кар'єрі Олімпійські ігри.

У 19 років Сімона привезла додому чотири олімпійських "золота" та "бронзу" за вправи на колоді.

Сімона Байлз на Олімпіаді в Ріо у 2016 році. Photo: Getty Images

Коли ментальне перемогло фізичне

Олімпійські ігри-2020 в Токіо стали екватором спортивного шляху Сімони Байлз і познайомили нас з іншим — травматичним, темним і небезпечним — боком життя спортсменки. Тоді спортивний світ, прихильники та вороги Сімони говорили про її ментальний стан та не знали, чи побачать ще колись гімнастку на змаганнях.

Що сталося? У першому фіналі Олімпіади в Токіо Сімона ухвалила рішення знятися зі змагань. До цього дівчину спонукав психологічний затиск, через який гімнастка відчувала втрату контролю під час виконання елементів у повітрі. Після першої ж помилки на опорному стрибку Байлз припинила участь у змаганнях, через що збірна США, продовживши виступ без неї, виграла "срібло".

Сімона Байлз на Олімпіаді в Токіо у 2020 році. Photo: Getty Images

Насправді рішення не продовжувати участь в Олімпіаді через проблеми з психічним здоров'ям є прикладом свідомого сприйняття себе та життя, оскільки психологічний затиск міг загрожувати фізичному стану та життю Байлз. Певно, навіть цього не усвідомлюючи, тодішнім своїм рішенням Сімона підсвітила банальну істину, що спортсмени теж люди й не мусять жертвувати власним комфортом та здоров'ям заради великої перемоги. Тим паче, що на той час дівчина проходила через важкий період, про який згадується у документальному серіалі "Повернення Сімони Байлз" на Netflix.

Сімона Байлз на Олімпіаді в Токіо у 2020 році. Photo: Getty Images

У численних інтерв'ю Байлз щиро ділилася, що її психічний стан на момент Олімпіади в Токіо заважав як змагатися, так і просто жити. Сімона переживала багато хвилювань, спричинених повною ізоляцією через пандемію коронавірусу, очікуваннями уболівальників, ще непережитою травмою від сексуального насильства з боку колишнього лікаря збірної США Ларрі Нассара та жорстокого підходу до тренувань колишніми тренерами команди Бели та Марти Карої.

Сімона Байлз на Олімпіаді в Токіо у 2020 році. Photo: Getty Images

І якщо замислитися, то заборона бачитися з рідними, виступ перед порожніми трибунами через загрозу захворіти на коронавірус і самостійне проживання аб'юзивного досвіду не можуть не вплинути навіть на таку сильну та витривалу дівчину, як Сімона Байлз.

Знову розправила крила

Здається, повернення Сімони Байлз було питанням часу. Адже вона зірка, яка не може не сяяти.

Сімона Байлз на Олімпіаді в Парижі у 2024 році. Photo: Getty Images

Вже кілька років щочетверга Сімона присвячує час своєму психічному здоров'ю, працюючи з психотерапевтом. Навіть Олімпійські ігри в Парижі не стали винятком: гімнастка дисципліновано й завзято налаштовувалася на змагання за підтримки фахівця.

Сімона Байлз на Олімпіаді в Парижі у 2024 році. Photo: Getty Images

Що ще змінилося? Закохана у гімнастику Сімона тепер тренується лише з установкою, що вона любить свою справу, не змушуючи себе силою. У цьому їй допомагають тренери Лорен та Сесіль Ланді. Вони розуміють, що працюють з винятковою спортсменкою, якій потрібні не настанови, а підтримка.

Сімона Байлз на Олімпіаді в Парижі у 2024 році. Photo: Getty Images

Попри травму литкової зв'язки, яку Байлз отримала вже в Парижі, на Олімпіаді-2024, дівчина має впевнений, розслаблений та спокійний вигляд. І вже заробила вищу нагороду.

Сімона Байлз на Олімпіаді в Парижі у 2024 році. Photo: Getty Images
У віці 27 років, який у світі спорту вважається вже пенсійним, Сімона Байлз продовжує захоплювати та вражати. І здатна принести команді стільки "золота", скільки світ ще не бачив.

Сімона Байлз з командою на Олімпіаді в Парижі у 2024 році. Photo: Getty Images

Популярне на VOGUE