Як приготувати спаржу, щоб любити її завжди: 5 найкращих рецептів

Як приготувати спаржу? Рецептами ділиться Таня Гайович, засновниця фудблогу "Дрібка солі" в інстаграмі.

Запечена спаржа з лимонно-вершковим соусом.

Цей соус та хрумка спаржа — неперевершене поєднання.

Інгредієнти

Приготування

  1. Найуніверсальніший спосіб приготувати спаржу — це її запекти. Ось як зробити це смачно. Розігріваємо духовку до 230 оС, режим верх-низ. Так, дуже гаряча духовка — секрет смачної спаржі.
  2. В олію натираємо цедру, додаємо спеції і добре перемішуємо.
  3. Спаржу миємо і сушимо паперовими рушничками. Розстеляємо на достатньо велике деко — так, щоб стебельця були в один шар. Поливаємо їх олією зі спеціями і добре обмазуємо кожне.
  4. Викладаємо в один шар і ставимо в розігріту духовку. Запікаємо 7–10 хвилин, залежно від товщини стебла (що товстіше, то довше).
  5. Важливо не переготувати спаржу! Вона найсмачніша, коли аль-денте, трошки хрумка — орієнтуйтесь не на ніж, коли пробуєте на м'якість, а на виделку — має легко заходити, з невеликим опором. Зовсім квола спаржа — то дуже сумно.

Тепер соус: не найпростіший, але дуже смачний (найпростіший — йогуртовий, дивіться в наступних рецептах).

Для соусу:

Приготування

  1. В маленький сотейник додаємо лимонний сік та бульйон, випарюємо до половини.
  2. Зменшуємо вогонь до мінімуму. Додаємо вершки. Вони згорнуться, це нормально; інтенсивно мішаємо віничком, щоб розбити грудочки
  3. В три етапи додаємо масло, постійно помішуючи, ніби збиваючи соус. Він буде густішати по мірі випаровування. Збиваємо весь час.
  4. Знімаємо з плити, додаємо спеції та цукор, куштуємо і регулюємо під свій смак.

Соус готується швидко, і якщо не забувати мішати, все буде ОК. Не бійтесь, до того ж це дуже смачно. Якщо раптом розділиться — інтенсивно перемішайте знову, за потреби підігрійте.

Для подачі поливаємо спаржу соусом, поки гаряча. Дуже смачно з птицею та рибою, а також до тофу.

Маринована спаржа

Ідеальна страва, коли на щось складне немає сил, бажання або часу. Така спаржа залишається хрумкою, набирає смачнезного маринаду і зберігається в ньому до трьох тижнів.

Базовий маринад і метод (на 1 порцію маринаду)

Приготування

  1. Для цієї банки (1 л) я робила подвійну порцію маринаду (змішати всі інгредієнти і проварити до повного розчинення солі й цукру), прибрала жорсткі стебла з 500 г спаржі, зробила слайси з моркви овочерізкою і додала петрушку.
  2. Складаємо все у чисту суху нестерилізовану банку зі щільною кришкою, заливаємо гарячим маринадом і залишаємо охолонути не в холодильнику.

Спаржа в тісті з сиром та шинкою

Суперпроста випічка, нереально смачна.

Інгредієнти

Приготування

  1. Розморожуємо тісто, розрізаємо його на 8 квадратиків; розкачувати не потрібно.
  2. Натираємо сири на дрібній тертці;
  3. Спаржу позбавляємо грубих частинок стебла, миємо, просушуємо рушничками.
  4. На кожен квадратик тіста викладаємо сир, петрушку, спаржу і шинку. Не пакуйте дуже багато, бо не зможете якісно закрити конвертик і він розлізеться при випіканні.
  5. Загортаємо конвертиком, змащуємо збитим яйцем і посипаємо кунжутом.
  6. Випікаємо на 200 оС, режим верх-низ, 25 хвилин, перевіряємо готовність слойок знизу (підняти і подивитися, чи пропеклося тісто). Якщо тісто було дуже холодним, то, можливо, доведеться запікати ще 10 хвилин в режимі лише нижнього нагріву.

Бланшована спаржа з йогуртовим соусом

Певно, найпростіший і дуже смачний рецепт.

Бланшування — це простий спосіб термічної обробки, дуже швидкої, щоб максимально зберегти текстуру, користь і колір овочів.

Як бланшувати спаржу

  1. Беремо велику ємність, набираємо води, солимо за смаком.
  2. Кип'ятимо воду, прибираємо жорсткі стебла з пів кілограма спаржі.
  3. Кладемо спаржу у воду, варимо 3–5 хвилин від моменту потрапляння у воду. Вогонь — вище за середній.
  4. Готуємо велику миску з дуже холодною водою. Якщо є лід — ще краще.
  5. Дуже швидко поміщаємо спаржу в холодну воду, щоб припинити процес приготування та зберегти її яскравий колір.
  6. Охолоджуємо, даємо просохнути на паперових рушниках.

Для найпростішого соусу-діпу

Їсти, занурюючи спаржу в соус, — такий формат ідеальний для аперитиву. Або подавати, заливши соусом.

Тости зі скремблом, беконом та спаржею гриль

Інгредієнти

Приготування

  1. Спаржу позбавляємо грубих частинок стебла, миємо, просушуємо рушничками.
  2. Готуємо скрембл, паралельно підсмажуємо бекон до хрумкості, щоб він легко ламався.
  3. Підсушуємо хліб в тостері (опціонально).
  4. Готовий бекон перекладаємо на паперовий рушник, щоб охолов і не розм' як.
  5. На пательні, де смажився бекон, на великому вогні грилюємо спаржу. Буде димно, але воно того варте. Смажимо буквально 2–3 хвилини, притискаючи і періодично перегортаючи.
  6. Вимикаємо вогонь, поливаємо спаржу прямо в сковорідці соком половини лимона, солимо та перчимо за смаком. Знову буде ґвалт і дим, але, повірте, страшно смачно.
  7. Збираємо тости: скрембл на хлібчик, бекон на скрембл, спаржу на бекон. І якщо ви сьогодні екстра fancy, то можна натерти трішки пармезану, посипати мальдонською сіллю і додати мікрогрін. Смакує і так, і так нереально!

Популярне на VOGUE