Сергій Жадан — про рішення долучитися до війська, фестиваль ATLAS UNITED та нову книгу

21 липня гурт "Жадан і Собаки" зіграє великий концерт на фестивалі ATLAS UNITED 2024, який повертається після перерви. Напередодні виступу ми зв'язалися з Сергієм Жаданом, який нещодавно мобілізувався і зараз проходить вишкіл у підрозділі "Хартія", та поговорили про роль культури у часи війни, майбутній концерт та нову збірку прози, що вийде восени.

image
Сергій Жадан, квітень 2023 року, фото Vic Bakin

Я надсилаю запитання Сергію письмово, і ми домовляємося, що він начитає відповіді в голосових повідомленнях. Часу на розлогі особисті інтерв'ю Жадан наразі не має: на початку червня стало відомо, що 49-річний поет, прозаїк і волонтер доєднався до 13-ї бригади Національної гвардії України "Хартія" і тепер до його професійних регалій додалась іще одна: військовослужбовець. У голосових повідомленнях, які він шле мені з навчального центру, Сергій Жадан бадьорий, як завжди гострий і точний у формулюваннях і заряджає енергією. Далі публікуємо пряму мову Сергія.

Про рішення долучитися до бригади "Хартія" та нові виклики

Це було питанням часу. Ми з друзями стояли біля витоків заснування підрозділу: пам’ятаю весну 2022 року, коли створилася "Хартія" як ДФТГ, коли зійшлися перші кілька десятків хлопців та дівчат і почали вишкіл. Ми з друзями тоді дуже активно їм допомагали з закупівлею всього — від взуття до автівок, спостерігали, як підрозділ формується та розростається, і це викликало почуття поваги та гордість, адже "Хартія" від початку формувався на цінностях, взаємоповазі. Це викликало захоплення, тож так чи інакше, для мене це не могло завершитися інакше. Бути поруч із ними — великий виклик і честь.

Офіцер Михайло Озеров, якого я дуже добре знаю понад 30 років (Михайло Озеров — відомий харківський актор та режисер, який навесні 2022 році доєднався до "Хартії") влучно говорить, що особливість "Хартії" у тому, що командування намагається враховувати досвід і фахові здібності людей, які там служать. Це не про привілейованість, а про максимально ефективне використання бійців та бійчинь. Інша річ, що не треба ставитися до неї як до артпідрозділу, це було би несправедливо. Передусім це ефективна боєздатна бригада Нацгвардії, яка показала себе в боях на Харківщині, Луганщині, в Бахмуті, Лимані тощо. Щодо моїх функцій у ній, поки не буду говорити — скажу пізніше, коли настане час.

Про нас іноді пишуть, що в "Хартії" багато представників творчих професій. Звісно, у підрозділі є різні люди, але я скажу таку річ: українське військо сьогодні є доволі точним віддзеркаленням українського суспільства. Воно об’єднує людей різних професії, освіти, досвіду, ідеологічних поглядів та політичних вподобань, і це нормально. Таке суспільство, така армія. Армія у нас народна. В "Хартії" є люди творчих професій, але вони приходять сюди не для того, щоб ставити лялькові вистави — хоча я думаю, все це насправді може поєднуватися.

Про те, чи встигає військовослужбовець Сергій Жадан писати

Сергій Жадан, квітень 2023 року, фото Vic Bakin

Безперечно, служба у війську не передбачає постійного перебування за робочим столом, що тут лукавити. Ми зараз проходимо вишкіл, і в основному час і сили йдуть на це. Але при тому ми всі лишаємося собою і не відмовляємося від тих речей, які для нас є важливі, тому коли є можливість, намагаюся щось почитати, написати чи зафіксувати якісь думки. Але я думаю, це зараз неважливо і неголовне — наше писання. Головне — вистояти, зберегти країну, своїх співвітчизників, своїх дітей — а потім буде література, буде рок-н-ролл, все буде добре.

Про книжки та музику

Я взяв із собою у військо не так багато книжок. Очевидно, курс молодого бійця — не той випадок, коли можна тримати велику бібліотеку, з огляду на відсутність часу. Але я взяв із собою новий роман Артема Чеха "Пісня вільного шляху" і читаю потроху.

А стосовно музики, то іноді доводиться стикатися з тим, що бійці ставлять твою пісню, підходять і питають: "Це ж ви співаєте?" (сміється). А іноді під час маршів у підрозділі вмикають пісні гурту "Жадан і Собаки", але ми попросили, якщо і вмикати наші треки, то ставити саме "Гімн Хартії", який ми написали ще навесні 2022 року разом з нашим гітаристом Жекою Турчиновим. Якщо ця пісня заходить комусь із бійців, якщо він ставить її на рингтон — для нас це особлива радість.

Про фестиваль ATLAS UNITED та роль культури в часи великої війни

"Жадан і собаки"

Мені здається недоцільним і несправедливим ставлення до культури як до чогось розважального, як до лише спроби абстрагуватися від реальності. Адже культура стосується насамперед нашого ціннісного наповнення, і відмовлятися від неї у складний час — не просто неправильно, а навіть шкідливо. У часи війни маємо триматися речей, які нас формують, які дають нам сили — а культура саме така царина, яка наповнює нас силою, енергією, вірою і надією. В жодному разі не можна знецінювати культурний процес, як це намагаються зробити деякі люди.

Інша річ, треба враховувати обставини, в яких ми живемо — коли країна бореться за виживання і намагається вистояти. Але і культура сьогодні є частиною цього спротиву, частиною оборони. Більшість діячів культури це розуміють, адже окрім своєї прямої функції, культура носить функцію волонтерську. Приємно, що фестиваль ATLAS також цього притримується і збирає кошти для потреб війська, зокрема і для нашої бригади "Хартія". Для нас це був важливий аргумент, щоби взяти участь у фестивалі. Участь в ATLAS UNITED — це з одного боку можливість зіграти концерт, яких у нас не було вже понад пів року, а з іншого — підтримати своїх побратимів, свою бригаду, за що ми вдячні дирекції фестивалю і публіці.

"Жадан і собаки"

Сьогодні кожен виступ — це можливість обмінюватися енергію і сенсами з людьми, які є твоїми однодумцями. Це справді допомагає, наснажує і заряджає. Хоча з іншого боку, оце поєднання двох контекстів — концертів та виступів на фоні реальності, в якій постійно присутні смерть і втрати, — це доволі складно. Це певні емоційні гойдалки, тож в якийсь момент ми навіть відмовилися від активної концертної діяльності. Хоча мушу сказати, що під час наших турів з "Жадан і Собаки" ми збирали доволі великі кошти для потреб війська. Тож культура має існувати і розвиватися — тим більше, якщо вона виконує такі важливі суспільні функції.

Про нову збірку прози

Нещодавно я закінчив збірку оповідань, які писалися впродовж минулого і цього року. Останнє я завершив вже у травні, вже коли мобілізувався. Книжка вийде у вересні у чернівецькому видавництві Meridian Czernowitz. Це фактично моя перша проза після роману "Інтернат", адже була така довга пауза у прозі, були спроби писати щось інше. Можливо, якщо вийде, буде писатися щось ще — дай бог, але зараз це не найважливіше.

Всі оповідання поєднані однією локацією та однією темою. Важко говорити про книги, які ви ще не читали, тож закликаю дочекатися і поговорити про неї потім. А поки дякую всім за увагу і за підтримку українського війська та української культури. Наші музика, кіно, література, театр — це дуже важливо. Дуже важливо, щоб коли ця війна завершиться і ми повернемося до мирного життя, до звичної для себе роботи, в наших містах не було оцієї культурної та гуманітарної порожнечі. Важливо, щоб ми мали запас міцності, джерело, як буде давати нам силу й енергію. А культура саме і є таким джерелом.

Фестиваль ATLAS UNITED відбудеться на території ТРЦ Blockbuster Mall з 19 до 21 липня включно. Гурт "Жадан і собаки" зіграє концерт 21 липня о 19:00 на головній сцені. Цьогоріч фестиваль буде благодійним: мета — зібрати щонайменше 100 мільйонів гривень для підтримки Сил оборони.

Популярне на VOGUE