У всіх на вустах: історії легендарних помад. Dior

Купити дорогу помаду — означає доторкнутися до розкоші в її чистому, фетишистському розумінні. Розпочинаємо мініцикл матеріалів про історії легендарних помад, створених за всіма законами жанру, — вони мають фантастичні паковання, текстури, аромати та пробуджують жагу мати їх негайно. Розпочинає цикл найвідоміша у світі — Rouge Dior, помада з 75-річною історією.

image
Модель Christian Dior
GETTY

Rouge Dior

"Діор чудово розумів, скільки жінок мріє про "щось від Dior", але не може собі цього дозволити, — пише візажистка Ліза Елдрідж в книзі Писана краса: Історія макіяжу (ArtHuss, 2019). — Купівля помади, яка була набагато доступнішою, ніж сукня, за ціною, вирішувала цю проблему.

Як казав Фредерік Бурдельє, відповідальний за збереження культурної спадщини Parfums Christian Dior, "якщо ваш дохід не дозволяв вам одягатися в Christian Dior, ви могли одягнути в нього хоча б свою посмішку".

Бутік та ательє Dior, Париж
Фото: GETTY

Згідно з архівами Dior, напередодні Різдва 1949 року було випущено 350 перших помад бренду (вони не потрапили в продаж: їх дарували найважливішим клієнткам Colifichet, маленького бутику, розташованого на авеню Монтень, 30, — звісно, помада була червоного кольору.

Той червоний відтінок одразу став культовим: акторка Бетт Девіс з'являється з ним на губах у фільмі "Все про Єву" (1950, драма Джозефа Манкевича, яка отримала 14 номінацій "Оскар" та завоювала 6 статуеток Кіноакадемії).

Ще один фільм, де засвітилась Rouge Dior, — це Гічкоківський нуарний детектив "Страх перед сценою". Помаду увічнила Марлен Дітріх, яка, за чутками, вступила в суперечку з режисером, який вважав, що такий спалах кольору надто домінує в кадрі. "Нема Dior — немає Дітріх", — відказала акторка, яка носила лише відтінки № 5 і № 28.

Серед шанувальниць Rouge Dior були Грейс Келлі та Жозефін Бейкер. У 1954-му до них доєдналась зірка "У джазі тільки дівчата" Джейн Рассел. Вона і раніше була клієнткою ательє Dior на вулиці Монтень, але не всі знають, що вона була поціновувачкою помад Дому. Ось рідкісне фото, де сам месьє Діор презентує Джейн помаду Rouge Dior у відтінку 8, якому тоді не було і року.

Голлівудська акторка Джейн Раасселл, секс-символ 1940-х і початку 1950-х, отримує помаду Rouge Dior №8 від Крістіана Діора, 1954 рік
Courtesy of Dior

Губні помади Rouge Dior були розміщені в розкішних футлярах, вистелених сірим атласом Montaigne та прикрашалися знаменитим бантом фонтанж.

Утім, помади, що вже прогриміли на весь світ, не з'являлися в продажу аж до 1953 року, коли офіційно було запущено першу колекцію макіяжу Dior, — у продаж надійшли дев'ять тисяч помад. Вийшло 8 відтінків, зокрема помаранчеві та рожеві. Вони ідеально поєднувалися з відтінками вбрання Dior Haute Couture і були доступні ексклюзивно на авеню Монтень, 30.

Courtesy of Dior

Rouge Dior мала два пакування: одне — розкішний обеліск (оммаж Луксорському обеліскові на площі Конкорд в Парижі) — версія для туалетного столика, інше, компактне й елегантне, — для сумочки. До речі, перший флакон-обеліск Dior належав не помаді, а парфуму "Diorama, — другому парфуму, створеному Крістіаном Діором у 1949 році.

Помада в пакуванні "Обеліск" мала змінні блоки.

Згодом лінійка складала вже 18 відтінків, серед них і фірмовий Bois de Rose, а вже наприкінці 1950-х помади Dior можна було знайти у всьому світі, від Австралії до Південної Африки.

Національна бібліотека Франції зберігає архів Едіт-Піаф, зокрема косметичку співачки. Виконавиця La Vie en rose і La Foule, серед інших аксесуарів, містить губну помаду Rouge Dior №80.

Едіт Піаф
GETTY

У 1965-му гама Rouge Dior розширилась до 20 кольорів. Тоді ж випустили ще одну помаду — Rouge Ultra Dior, у більш демократичному і молодіжному оздобленні.

Помада Rouge Ultra Dior
Помада Rouge Ultra Dior

З 1968 року Dior випускає лаки Vernis à ongles в тон помадам Rouge Dior.

Над колекціями макіяжу Dior працювали видатні митці: одним з них був Серж Лютанс. У 1967-му йому доручили йому розробку кольорів і стилів нової колекції косметики. Лютансу тоді було 25 (!). Перша колекція, створена Лютанcом, вийшла у 1969 році — ті знакові кадри зробив фотограф Гі Бурден. Роботи перевели косметику Dior в ранг арту — і досі надихають митців.

Натхненна праця молодого Лютанса для Dior досі вважається революцією в макіяжі. З 1973 року Серж Лютанс почав працювати як стиліст і як фотограф, створюючи кампейни для Дому. Поетичний і авантюрний Лютанс збагатив кольори Dior переливчастими часточками, — в дусі фантастичних 70-х. А згодом додав авангардні відтінки, темно-фіолетові й теплі коричневі, які здивували всіх і визначили нові тренди.

Відтінки помад Rouge Dior нерідко бували загадково химерними: прустівський "Rouges Swan", безліч відтінків червоного:  Fantastiques, Lyriques і Ardents.

У 1987 році з'являється синє пакування помади Rouge Dior, оздоблене золотим паском. Ініціатором змін став Тьєн — візажист, який пропрацював в Dior три десятки років. Його фірмовим нововведенням стало і розширення кольорової гами помад — воно склало понад 134 відтінки. Навіть за нинішніми мірками це — колосальна кількість. Але Тьєн вважав, що кольорів має бути стільки, щоб можна було безпомилково заримувати з відтінком вбрання.

Трансформація помади з 1949 по 2013 рік

Rouge Dior стала першою помадою, якій було присвячено персональну виставку. Протягом червня 2012 на авеню Монтень, 22 тривала виставка Rouge — там 32 сукні Dior Haute Сукні експонувалися поруч з 32 відтінками помади Rouge Dior.

Пітер Філіпс доєднався до Dior у 2014 — і до Rouge Dior ставиться шанобливо, як і до усієї спадщини Dior. За його керівництва футляр змінився: тепер помада Rouge Dior прикрашена культовим візерунком cannage і сріблястою фірмовою смужкою. Магнітна кришка застібається та знімається з особливим звуком. Кремова текстура, витончений аромат — емоційні якорі, які лишилися майже незмінними, а ось формулу вдосконалюють, щоб доглядати за шкірою губ та максимально перевести на натуральний склад.

На сьогодні існує 75 яскравих відтінків помади Rouge Dior з чотирма різними видами покриттів: атласне, матове, металеве й оксамитове.

Популярне на VOGUE