Як пройшов четвертий Саміт перших леді та джентльменів 2024 у Києві

Київ вчетверте приймав Саміт перших леді та джентльменів — міжнародну діалогову платформу, засновану першою леді України Оленою Зеленською у 2021 році. Цьогоріч гості говорили про безпеку дітей під темою "Захист дітей: гарантії безпечного майбутнього". Розповідаємо, як пройшов четвертий Саміт перших леді та джентльменів.

Цьогоріч саміт відвідали перша леді Гватемали Лукресія Пейнадо, перша леді Естонії Сір’є Каріс, чоловік Прем’єр-міністерки Данії Бо Тенгберг, перша леді Литви Діана Наусєдєнє, перша леді Сербії Тамара Вучич, перший джентльмен Словенії Алеш Мусар, перша леді Фінляндії Сюзанн Іннес-Стубб, дружина Прем’єр-міністра Белізу Россана Брісеньо.

Саміт відкрили хвилиною мовчання, щоб вшанувати загиблих на війні військових та цивільних, дорослих та дітей.

У своїй промові перша леді згадала перформанс української дівчинки в США, яка вийшла з плакатом "Сьогодні Росія вбила таку дитину, як я". "Я не знаю, хто ця дівчинка, як її звати, але її вчинок – потужніший, ніж дії багатьох дорослих, що зобов’язані захистити дітей в усьому світі", – сказала Олена Зеленська.

Вона згадала родину Базилевич зі Львова, коли російський ракетний обстріл забрав життя трьох доньок та їхньої мами, залишивши тата одного. Обстріл Охматдиту, де під удар потрапили діти пацієнти та загинули лікарі. Більш ніж 19 тисяч викрадених Росією дітей.

"Бойові дії тривають у більшості регіонів світу. І коли будь-де гинуть діти, це виклик усім правам людини", – зазначила перша леді.

"Принцип саміту – принести користь не тільки Украіні, а й світу", – додала вона. Тема поточного саміту виникла з минулорічного заходу, в рамках якого вивчали ментальне здоров’я у світі. Тоді провели дослідження в 11 країнах світу та, серед іншого, виявили що підлітки, хоч би де вони жили, відчувають стреси на кілька пунктів гостріше, ніж дорослі.

Першу панель Саміту, присвячену військовим загрозам, модерувала історикиня, пулітцерівська лауреатка, письменниця Енн Епплбом.

Енн Епплбом

Спікерами – воєнкорка Джанін Ді Джованні, прокурор Міжнародного суду Карім Хан, Генеральний прокурор України Андрій Костін і радниця – уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук.

10-річний Рома Олексів та 8-річна Саша Паскаль, які отримали важкі поранення через ракетні атаки РФ по Україні, виконали зворушливий танець.

Рома Олексів та Саша Паскаль

На другій панелі обговорювали безпеку в родині, адже від побутової жорстокості страждає до 400 мільйонів дітей – майже стільки ж, скільки від війн.

Модерував тему голова Представництва ЮНІСЕФ Мунір Мамедзаде, а його соведучою стала Поліна Медведєва. До панелі долучилися міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович, засновник данської мережі центрів ментального здоров’я Headspace та колишній Прем’єр-міністр Данії Поуль Расмуссен, сімейний і парний терапевт із Нью-Йорка Джордж Фоллер.

Оксана Жолнович, Мунір Мамедзаде, Джордж Фоллер, Поуль Нюруп Расмуссен, Микола Семенюта, Поліна Ведмідь

Громадський активіст Микола Семенюта розповів історію свого життя: 23 роки він провів в інтернаті, покинутий батьками, але врешті знайшов родину, виборов дієздатність в суді, зміг полишити інтернат, а зараз опікується правами дітей.

Микола Семенюта

А 20-річний В'ячеслав Ялов, який з братами та сестрами втратив матір, у 18-річному віці всиновив своїх чотирьох братів та сестер.

В'ячеслав Ялов

Посол ООН Майкл Дуглас розповів про свій візит до Києва (вони з сином Діланом вперше відвідують столицю України). Каже, здивувався, коли почув, що Київ був заснований на більше ніж 6 століть раніше Москви. З ведучим саміту Тімуром Мірошниченком актор поділився секретами батьківства та побудови міцних стосунків з дітьми.

Майкл Дуглас

Безпека дітей у школі, фізична та психологічна, стала третьою панеллю саміту. Олена Зеленська відзначила помітне падіння якості освіти, особливо математики. "24% дітей вчаться онлайн; багато хто ніколи не бачив вживу своїх вчителів та однокласників. Ми змушені будувати бомбосховища та налагоджувати онлайн-освіту, щоб наші діти могли розвиватися".

До панелі доєднався посол ЮНІСЕФ Орландо Блум та міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, а також віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Михайло Федоров

Безпека в кіберпросторі – четверта панель саміту. "Вміння відрізнити правду від дезінформації – життєво важлива навичка для наших дітей, – зазначила Олена Зеленська. – Крім того, підлітки гостріше переживають інтернет конфлікти; 16% підлітків були об'єктами кібербулінгу; 12% вчиняли кібербулінг самі. Серед проблем, з якими стикаються діти в інтернеті, за даними світових досліджень, – залежність, пропаганда, викривлення інформації. Тому задача дорослих – навчити дітей будувати захист в віртуальній реальності, використувати інтернет на благо власному розвитку.

Розкрити цю тему допомогли комісарка ЄС Ільва Йоганссон, Аннет Кробер-Ріль, віцепрезидентка Google зі взаємодії з органами державної влади та публічної політики в Європі, Катерина Крук, керівниця з публічної політики Meta в Центральній та Східній Європі, Томас Девін, директор глобальних інновацій, офіс інновацій UNICEF, та заступниця міністра цифрової трансформації Валерія Іонан.

Почесним спікером заключної частини саміту став філософ Френсіс Фукуяма, а наприкінці до учасників Саміту звернувся Президент України Володимир Зеленський.

Президентське подружжя знову вдалося до модної дипломатії та для міжнародної події обрало образи української дизайнерки Ельвіри Гасанової. Перша леді обрала елегантний молочний костюм Gasanova, а Президент України на Саміті перших леді та джентльменів з'явився у поло Damirli, оздобленим тризубом (Damirli – український бренд чоловічого одягу дизайнерки Ельвіри Гасанової).

Олена Зеленська

Як пройшов саміт, дивіться в галереї.

Олена Зеленська
Майкл Дуглас
Андрій Шевченко
Джанін ді Джованні
В'ячеслав Ялов
Олена Зеленська, Джанін ді Джованні
Рома Олексів та Саша Паскаль
Олександра Буринська
Катерина Хелемендик
Енн Еплбом, Олена Зеленська, Дар'я Герасимчук
Еліна Світоліна, Тімур Мірошниченко
Микола Семенюта
Поліна Ведмідь
Катерина Осадча
Валерія Гузема
Катерина Сильченко
Оксен Лісовий
Інна Мірошниченко
Сюзанн Іннес-Стубб
Андрій Ставніцер, Христя Храновська
Майкл Дуглас
Еліна Світоліна
Ніка Селега
Урсула фон дер Ляєн
Катерина Осадча, Юлія Костецька, Марія Дідковська
Тімур Мірошниченко, Майкл Дуглас
Френсіс Фукуяма
Микола Семенюта
Тімур Мірошниченко, Майкл Дуглас, Ділан Дуглас
Ольга Руднєва
Олена Зеленська
Володимир Зеленський
Тімур Мірошниченко, Майкл Дуглас, Ділан Дуглас
Альона Пономаренко, Юлія Костецька
Михайло Федоров
Ельвіра Гасанова
Дмитро Лубинець
Ольга Руднєва
Христя Храновська
Еліна Світоліна, Ельвіра Гасанова, Катерина Осадча
Енн Епплбом
Ганна Васик
Костянтин та Влада Ліберови
Анастасія Степула
Ольга Дьякова
Катерина Осадча, Микола Семенюта
Марія Єфросиніна
Тата Кеплер

Популярне на VOGUE