"Я ставлюся до себе жорстко": Еліна Світоліна — про самовіддачу, власний Фонд та спортивну дипломатію

"Теніс дуже популярний у світі — чому б мені не використати власну впізнаваність на користь моєї країни, яку я обожнюю, коли нашим людям потрібна допомога?" — каже 29-річна Еліна Світоліна, найтитулованіша українська тенісистка, засновниця благодійного фонду Svitolina Foundation, амбасадорка United24.

Еліна Світоліна — учасниця першого друкованого видання Vogue Ukraine Leaders 2024.

Вона перша в історії вітчизняного спорту стала третьою ракеткою світу Жіночої тенісної асоціації WTA і здобула першу олімпійську медаль з тенісу — бронзу в Токіо 2021 року. Зараз Еліна, після того як дійшла до півфіналу Вімблдона торік, знову впевнено проходить етапи змагання.

У Вищій Лізі бачення гри стратегічне: головне для Світоліної — стовідсоткова віддача моментові на тренуваннях, матчах і турнірах, контроль самопочуття і психологічного стану. Тримати фокус чітким, а розум холодним непросто, коли рідну країну обстрілюють щодня. "Я нагадую собі, як важко українським військовим на фронті. Ось це складно — а я не можу аж ніяк почуватися погано. Не дозволяю собі цього".

Еліна в спорті з дитинства: батьки і старший брат захоплено грали в теніс. Щойно дівчинка почала ходити, їй також дали ракетку. "Я не знала життя без спорту: займалась тенісом, гімнастикою, бігом, — згадує вона. — Батьки хотіли, щоб я закінчила школу якнайшвидше і більше часу присвячувала тренуванням. Тому віддали мене туди в 4 роки — навчалась я, відверто кажучи, не блискуче".

Розуміння, що професійний теніс стане її покликанням, прийшло у 8 років. Але спочатку перемоги давалися непросто. Батьки казали: поразки здатні навчити краще. Та для юної спортсменки звикнути до них було психологічно важко — програші вибивають із сідла. "Тато і мама повторювали: ти з України, і щоб тебе помітили у світі, щоб перемагати на великих турнірах, щоб зʼявилися спонсори, маєш працювати вп’ятеро більше, ніж французькі чи англійські гравці", — згадує Еліна. Зараз вона переконана: складний шлях до топових позицій сформував її як тенісистку й особистість. "Коли буває важко і нічого не виходить – для мене це не нове, я це вже проходила неодноразово і точно знаю: все мине, буде новий день і нові можливості. А поки треба вивчити свої уроки і йти далі. Тоді й перемоги солодші".

Підліткова установка лишилась із нею на все життя. "Я ставлюся до себе жорстко. Якщо не виграю, тренуюсь вдвічі-втричі більше, ще інтенсивніше навантажуюсь у фітнес-залі. Друзі йдуть на каву — а я працюю з психологом, читаю книжки. Маю щодня робити те, що додає мені навичок для майбутніх перемог".

Ідея створити фонд, який опікуватиметься юними спортсменами, народилась у Світоліної в 2018-му. Під час подорожей вона бачила різноманітні спортивні академії, спостерігала за роботою благодійних організацій, тож набула розуміння, як усе працює. "Мій шлях — від маленької дівчинки з Одеси до трійки лідерів у світовому рейтингу — це теж досвід", — додає Еліна.

Головне завдання фонду Світоліної, — надихати й допомагати ставати чемпіонами у спорті та в житті й створювати умови для процвітання українського спорту. "У нас не дуже багато спортсменів виступають на найвищому рівні, а ті, хто є, не завжди готові ділитися досвідом. Я вважаю це упущенням, адже в нашій країні чимало талановитих і сильних духом дітей. Це круто для спорту", — каже Еліна.

Фонд пропонує різні програми для тенісистів, особлива увага — до вікових категорій до 12 і до 14 років: саме в цьому віці вони потребують особливо наполегливих тренувань, відбувається становлення спортсмена, переконана Еліна. Є тренувальні збори для найсильніших і найперспективніших тенісистів — цьогоріч програма відбудеться вшосте, тепер в Україні. Є турніри, де розігруються великі гранти, — щоб юні тенісисти, які живуть і тренуються в Україні, могли інвестувати в себе: їздити на змагання, займатися з тренером. Є тримісячна онлайн-програма психологічного здоров’я: юних спортсменів навчають опановувати емоції та плекати стійкість.

Загалом упродовж п'яти років до програм Svitolina Foundation долучилися понад тисяча дітей. Проте бажаючих набагато більше. Для решти Еліна і команда фонду вигадують інші способи мотивації — наприклад, благодійні майстер-класи, які Світоліна з колегою, тенісистом і військовослужбовцем Сергієм Стаховським, влаштовували торік у Києві і на початку цього року у Львові.

З перших днів повномасштабної війни фонд Світоліної активно працює в напрямі спортивної дипломатії. Основна мета — зміцнювати довіру та сприяти продуктивним відносинам з міжнародними партнерами, а також підтримувати державу заради досягнення нею своїх дипломатичних цілей. Спорт, зокрема теніс, є ефективним інструментом такої роботи.

У червні 2022 року Еліна долучилась до команди світових зірок кіно, мистецтва і спорту — амбасадорів фандрейзингової платформи United24. "На турніри приходить дуже багато людей, і навіть 2 долари від кожного стануть допомогою, яку можна спрямовувати на підтримку дітей або на медичні потреби — міркує Світоліна. — Міжнародній публіці потрібно постійно нагадувати, що війна в Україні триває, й заохочувати донатити на дітей або на медичні потреби".

А наприкінці 2023 року фонд Світоліної отримав в управління національну жіночу тенісну збірну в командному чемпіонаті світу Billie Jean King Cup. Про це рішення говорив спортивний світ, і не лише в Україні.

Навіщо їй, титулованій тенісистці, така інтенсивна залученість у благодійність і медійну підтримку своєї країни? "Ніколи не запитувала себе про це. Але відповім: я так хочу. Хочу, щоб в Україні були сильні спортсмени, бо я сама — людина спорту, а не політик чи хтось іще. А зараз, коли країна в такому тяжкому стані, — хочу допомагати людям. Власний фонд і United24 так само важливі, як і спортивна кар’єра, це частина мене".

8 липня, в день масованого обстрілу росіян, коли ворог випустив по Києву, Дніпру, Кривому Рогу і Покровську 38 ракет різних типів, що зруйнували промислові об’єкти, житлові будівлі, столичний пологовий будинок і найбільшу в Україні дитячу лікарню "Охматдит", Світоліна вийшла на корт в одній восьмій Вімблдонського турніру з чорною траурною стрічкою на білосніжній футболці. Після блискучої перемоги над представницею Китаю Ван Сіньюй, що гарантувала Еліні вихід у чвертьфінал чемпіонату, під час інтерв’ю не приховувала сліз: "Звісно, була гарна гра. Але водночас стався дуже складний день для українців. Від самого ранку було нестерпно читати новини – і надзвичайно важко виходити на корт. Тож я рада, що зіграла та здобула перемогу". Місія Еліни Світоліної триває.

Популярне на VOGUE