5 цікавих фактів про зйомки фільму "Джокер. Божевілля на двох"

3 жовтня в український прокат вийшов фільм "Джокер. Божевілля на двох" – продовження стрічки "Джокер" 2019 року, що зібрала у прокаті понад мільярд доларів та здобув два "Оскара". Як знімали фільм, хто написав музику та чи співають актори вживу – читайте в матеріалі нижче.

image
"Джокер. Божевілля на двох"

Артур Флек (Гоакін Фенікс) запроторений в Аркхем, психіатрічну лікарню, де він очікує суду за свої злочини в ролі Джокера. У лікарні він раптово знайомиться з психіатринею Лі Квінзель (також відома як Гарлі Квінн), побачивши, як вона співає з пацієнтами у кімнаті для занять співом, та закохується в неї. Квінзель (Леді Гага), виявляється, знає все про Джокера та його злочини, адже подивилася фільмом про нього – і зачарована Артуром Флеком не менше, ніж він нею…

Про вибір Леді Гагі на роль Лі Квінзель

Режисер Тод Філліпс познайомився з Леді Гагою на зйомках фільму "Зірка народилася" (2018), де він був продюсером. Там вони подружилилися, і коли філліпс сів писати сценарій для другого "Джокера", то одразу мав на увазі саме Леді Гагу у ролі Гарлі Квінн. Коли сценарій був готовий, Філліпс надіслав його агенту Гаги, і незабаром Гага запросила його в гості у свій будинок в Малібу.

Тодд Філліпс, Гоакін Фенікс і Леді Гага

Ось як режисер згадує це в інтерв'ю американському Vogue. "Через кілька тижнів я повернувся до неї в гості з Хоакіном Феніксом, якого Гага ніколи не зустрічала. Це було справді чудово. Ми тусувалися годинами, іа одного разу, коли ми їхали на вечерю з Феінксом, Гоакін сказав: "Ми повинні запросити її, чи не так?" А я сказав: "Звичайно, але я не думаю, що вона прийде". Вона ж Леді Гага! Тож я подзвонив їй і сказав: "Гей, ми йдемо до ресторану Nobu, ти хочеш прийти?" А вона сказала: "Так, я приїду за п’ять хвилин після вас".

Про термін "folie à deux", що винесено у назву фільму

З французького "folie à deux" буквально перекладається як "божевілля на двох". Це психіатричний термін, який використовується для позначення ідеї спільного божевілля. Строго кажучи, це форма марення чи перебування у стані бреду, при якому однакові за змістом ідеї спостерігаються у двох осіб. Працюючи над сценарієм, Тодд Філліпс знайшов цей термін у Діагностичному та статистичному посібнику з психічних розладів – класифікаторі психічних хвороб, прийнятим Американською психіатричною асоціацією.

У фільмі цей термін можна сприймати це різними способами. Можно подумати: "О, ну, очевидно, це спільне божевілля між ними двома". Або, можливо, термін описує стосунки це між Артуром і Джокером, його власним внутрішнім folie à deux?..

Про музику

Музика – важлива складова нового "Джокера", адже саме вона допомагає розкритися персонажам. Мкзику написала ісландська віолончелістка і композиторка Гільдур Ґуднадоттір. Гільдур – одна з найвідоміших у світі музикантів з Ісландії: вона пише музику для театрііу кіно, зокрема, співпрацювала з відомим музикантом Йоганном Йоганнсоном при створенні музики до фільму "Марія Магдалина", випустила кілька сольних альбомів.

"Джокер. Божевілля на двох"

Для "Джокера. Божевілля на двох" Гільдур Гуднадоттір створила тривожну, красиву музику, яка має ключове значення у фільмі, адже Джокер вперше бачить та закохується у Лі Квінзель, коли вона співає у разом з іншими пацієнтами лікарні.

Увесь вокал був записаний наживо на майданчику

Виконавці головних ролей Леді Гага та Гоакін Фенікс співають у фільмі наживо, під на фортепіано: під час запису пісень вони носили навушники, щоб вони могли чути "живе" фортепіано та спілкуватися з колегами та режисером Тоддом Філліпсом. Пісні можна було записати в студії заздалегідь, але режисер відмовився від цієї ідеї. Адже запис живого звуку під акомпанемент дозволив приймати творчі рішення прямо на місці, під час зйомок.

Цікаво, що Тодд Філліпс та Гоакін Фенікс мали побоювання, що Леді Гага співатиме занадто гарно у фільмі і це справить не зовсім потрібне враження у фільмі. Тож режисер поставив їй задачу співати як "звичайна людина".

Леді Гага у фільмі "Джокер. Божевілля на двох"

"Я спонукав її погано співати, — розповідає Тодд Філліпс. — Я пам’ятаю, як попросив її заспівати без вібрато. У неї гарне вібрато — надто гарне. Я думаю, що вона почувалася голою без нього. Але як тільки вона відійшла від техніки, вона одразу ніби розблокувала голос свого персонажа".

Як будували лікарню Аркгем

Аркгем — вигадана психіатрична лікарня у місті Готем-Сіті із коміксів всесвіту DC Universe, де відбуваються події другого "Джокера". Зазвичай у фільмах та серіалах DC Universe Аркгем зображують як таку собі готичну будівлю з привидами, але у фільмі "Джокер. Божевілля на двох" команда поставила собі іншу задачу. "Ми не хотіли традиційного будинку з привидами, готичного Аркгем. Тодд підштовхнув нас до того, аби створити по-спарвжнбому жорстоку, деперсивну. "брудну"та неприкрашену лікарню, де перебуває Джокер", — розповідає художник-постановник фільму Марк Фрідберг.

"Джокер. Божевілля на двох"

Тож роль лікарні Аркгем у картині грає старовинна будівля 1920-х неподалік міста Ньюарк – стара туберкульозна лікарня-ізолятор. Навколо будівлі команда художників побудували величезну огорожу, ворота, комплекс для охорони , аби склалося враження, що Аркгем – це безлюдний острів, звідки неможливо втекти.

"Джокер. Божевілля на двох" можна подивитися в прокаті з 3 жовтня

Популярне на VOGUE