До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Гриби, кактус, ананас: 10 інноваційних замінників натуральної шкіри

Неможливо заперечувати, що шкіра є класичним та міцним матеріалом. Протягом тисячоліть люди використовували її для створення одягу, житла та інструментів. Однак сьогодні вироби з тваринної шкіри є сумнівною інвестицією. Від жахів фабричного виробництва та проблем зі здоров’ям робітників до високого вуглецевого сліду шкіряної промисловості — виникає запитання: чи справді все це варте пари взуття або сумки? На щастя, в сучасному світі існує безліч дивовижних замінників.

Реклама

З чого виготовляють замінники шкіри?

Матеріали рослинного походження. Шкіру можна виготовляти з матеріалів рослинного походження, як-от волокна ананаса, яблука та грибів. Ми часто називаємо ці матеріали "веганською шкірою" або "рослинною шкірою", і вони є популярною альтернативою тваринній.

Перероблені матеріали. Деякі компанії використовують перероблені матеріали для виготовлення замінників шкіри. Це можуть бути перероблені пластикові пляшки, гума та навіть старі клаптики шкіри.

Перероблена шкіра. Існують компанії, які перероблюють старі шкіряні предмети, від курток до меблів, для створення нових екологічно чистих виробів. Цей процес може допомогти зменшити відходи та вплив виробництва шкіри на навколишнє середовище.

Найпоширеніші альтернативи тваринній шкірі

Piñatex. Piñatex — альтернатива шкірі, виготовлена з волокон листя ананаса. Цей інноваційний матеріал виробництва Ananas Anam захоплює світ моди штурмом. Це не тільки рослинний і більш сталий матеріал — він також підтримує місцеві фермерські громади, забезпечуючи додатковий дохід від того, що раніше викидалося як відходи. Piñatex вже використовують різноманітні бренди: від H&M до Hugo Boss. Однак варто пам'ятати, що цей замінник не є на 100% біорозкладаним: він також містить 20% біологічного пластику PLA і має поліуретанове покриття для довговічності.

Mylo. Mylo виготовляють з міцелію, кореневої структури грибів. Цей інноваційний матеріал виробляє Bolt Threads, біотехнологічна компанія, яка успішно розширила виробництво Mylo для використання в моді та за її межами. Наприклад, у 2021 році Стелла Маккартні використала Mylo для створення топу-бюстьє та штанів. Для виготовлення Mylo вирощують великі листи пухнастої піни із грибкових клітин, які потім піддають регулярному процесу дублення, який проходять шкури тварин. Хоча в основному Mylo виготовлено з біоматеріалів, цей замінник також містить ліоцелл та поліуретан (PU) на водній основі для додаткової міцності й довговічності. Однак розробники поставили за мету повністю виключити синтетичний вміст із Mylo.

Bio-Tex. Іншою багатонадійною альтернативою шкірі є Bio-Tex від Modern Meadow, що виробляється за допомогою унікального процесу бродіння з використанням натуральних матеріалів, зокрема цукру і дріжджів. Цей ультрасучасний матеріал має м’яку, розкішну текстуру, яка конкурує з традиційною шкірою. За інформацією Modern Meadow, викиди парникових газів від виробництва Bio-Tex можуть бути зменшені більш ніж на "90 % порівняно з традиційною шкірою хромового дублення".

Кактус. Шкіра з кактуса Desserto — ще одна захоплива альтернатива шкірі, яка привернула увагу за останні кілька років. Цей матеріал виготовляється з кактуса опунція, який поширений в Мексиці та інших частинах світу. Виробничий процес не вимагає використання шкідливих хімікатів або надмірного споживання води. Шкіра кактуса також неймовірно універсальна і може використовуватися для створення широкого спектра виробів: від взуття до гаманців.

Вощене полотно та органічна бавовна. Цей матеріал, який традиційно використовується для джинсів і сумок, стає дедалі популярнішим і поширюється на інші предмети одягу. Окрім того, що ці матеріали гнучкі та водонепроникні, вощену бавовну чи полотно набагато легше чистити, ніж шкіру тварин, а це означає, що ви скорочуєте витрати на хімчистку та небезпечні хімікати, які з нею пов’язані. Багато брендів використовують вощену бавовну як альтернативу шкірі, але не всі вони застосовують органічну бавовну, тому перед покупкою обов’язково перевірте цей факт.

Корок. Якщо ви шукаєте оригінальну, міцну та водонепроникну альтернативу шкірі, корок — саме те, що вам потрібно. Корок — це рослинне волокно, яке походить з коркового дуба. Тривалість його життя становить близько 300 років, кору збирають кожне десятиліття, але дерева продовжують жити й рости. Останнім часом популярність корка як прогресивного модного матеріалу різко зросла.

Перероблена гума. Якщо ви шукаєте міцні шкіряні аксесуари без жорстокого поводження з тваринами, перероблена гума може бути вашим вибором. Ви дасте нове життя таким предметам, як шини чи пожежні шланги. Хоча він довговічний і простий у догляді, важливо зазначити, що цей матеріал довго розкладається, а це означає, що ви повинні знати, що використовуватимете його довго й правильно утилізуєте. Й майте на увазі, що більшість гуми, яку використовують для створення одягу та аксесуарів, не має нічого спільного з каучуковими деревами — це повністю синтетика.

MuSkin. Ще одна грибна шкіра — це органічний текстиль від Life Materials. Гриби можна виростити до певного розміру та форми, необхідних для дизайну. Гідроізоляція потрібна, але її можна забезпечити без шкідливих хімікатів, що робить її біологічно розкладаною альтернативою шкірі. Цей матеріал м’якший за замшу та антибактеріальний — розумна інновація, на яку варто звернути увагу в найближчому майбутньому.

Кокос. Ця нова альтернатива, повністю вирощена з відходів кокосової промисловості, є довговічною та дуже схожа на справжню шкіру. Оскільки матеріал виготовлений з натуральних волокон, коли прийде час, ви можете просто закинути виріб з кокосової шкіри в компост. Це, вірогідно, найбільш сталий замінник на ринку.

Яблуко. Так, з яблук теж виготовляють замінник. Створений з яблучної шкірки та серцевини, він схожий на справжню шкіру, але на дотик нагадує папір.

Чому варто вибирати замінники шкіри?

Сталий розвиток. Виробництво шкіри має серйозний вплив на навколишнє середовище через високе споживання води, забруднення та викиди вуглецю. Натомість багато варіантів веганської шкіри виготовлено з використанням стійких і екологічно чистих матеріалів — перероблених волокон або сировини рослинного походження. Вибір на користь веганської шкіри може допомогти зменшити ваш вплив на планету.

Захист тварин. В традиційній шкіряній промисловості тварин вирощують і вбивають заради отримання матеріалу. Альтернативна шкіра не передбачає використання продуктів тваринного походження, що дозволяє зменшити страждання тварин.

Універсальність. Рослинна шкіра може бути зроблена так, щоб імітувати зовнішній вигляд традиційної, але вона також може бути виготовлена в різних кольорах, текстурах і обробці. Це означає, що ви можете знайти веганські шкіряні вироби, які відповідають вашому стилю та потребам.

Довговічність. Багато варіантів замінників шкіри дуже міцні та можуть служити довго, як і традиційна шкіра.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.