До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Вишиванка — це наш культурний код": інтерв'ю з Вікторією Апанасенко

На початку року вся країна стежила за Вікторією Апанасенко Міс Україна Всесвіт 2022, що представляла Україну на конкурсі "Міс Всесвіт" і використовувала цей міжнародний майданчик, щоб розповісти світові про війну, що розпочала росія у нас на Батьківщині. Одним із її інструментів популярізації України стала модна дипломатія всі вбрання для дівчини готували локальні дизайнери. У День вишиванки ми поговорили з Вікторією про значущість одягу у формуванні культурного коду країни та її улюблені вишиванки.

Вікторія Апанасенко
Вікторія Апанасенко

Реклама

Я старанно готувалася до участі у конкурсі "Міс Всесвіт", розуміючи відповідальність представляти Україну в такий складний час. Країну, до якої сьогодні прикута увага всього світу і яка демонструє неймовірну сміливість у боротьбі за свободу та незалежність. Мені було дуже важливо взяти саме українських дизайнерів, щоб показати талант, силу наших майстрів і те, що навіть у найскладніші часи вони здатні створювати прекрасне.

Я дуже чітко розумію, наскільки важливо українцям демонструвати свою автентичність, адже наша культура унікальна. Наприклад, українська вишиванка сьогодні стала частиною ділового гардероба і вона без слів каже, хто ми й звідки. До речі, наш національний костюм для конкурсу містив елементи вишивки.

Сьогодні я зосереджена на роботі проєкту "Mental Help" — це безкоштовна професійна психологічна допомога українцям, що постраждали від війни росії проти України. І саме завдяки національному костюму мені вдалося допомогти цій чудовій ініціативі не тільки інформаційно, але й фінансово. Річ у тім, що конкурс національних костюмів вважається найпрестижнішою нагородою після призового місця. Коли я перемогла в цій номінації, оргкомітет "Міс Всесвіт" зробив донат на допомогу проєкту. Для мене це ще один доказ того, наскільки особливим є український національний костюм. До слова, росіяни активно хейтили мій костюм у соціальних мережах, але від них ніхто і не очікував чогось іншого.

Попри те, що в мене не було можливості сказати про Україну на сцені, я перша українка за 70 років, яка здобула дві основні нагороди на конкурсі "Міс Всесвіт". Перша — за найкращий національний костюм, а друга — "Spirit of Carnival Award", яка надається за соціальну діяльність у своїй країні.

Після участі у "Місс Всесвіт" розпочалася моя співпраця з Глобальним договором ООН в Україні, який фокусуватиметься на проєктах, спрямованих на побудову міцного суспільства, здатного ефективно відновлювати країну після війни. Це ще один важливий міжнародний майданчик, де можна і треба говорити про Україну, а модна дипломатія стане тут нашим важливим помічником.

Сьогодні, у День вишиванки, мільйони українців одягнуть свої вишивані сорочки, опублікують фото в Інстаграм і поділяться зі світом частинкою свого ДНК, своїм світлом і добром, а я хочу нагадати, що світ врятують люди — воїни світла. Їхня зброя — це не патрони, ракети чи артилерія. Їхня сила — це вчинки, допомога, альтруїзм та любов до ближнього. Сміливі, рішучі та сильні духом! Впевнена, що в кожному з нас є це світло добра, здатне змінити цей світ на краще!

Максі-сукня "Евеліна", Foberini
Міді-сукня "Адель", Foberini
Максі-сукня "Зозуля", Foberini

Інтерв'ю: Аліна Калита

Фото: Анна Денисенко

HMUA: Софія Ставицька

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.