До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Портрет нації: розкішні весільні портрети авторства Юліана Дороша. Частина І

Весільне вбрання українців – це завжди особлива, а на заході країни – майже кутюрна історія: багате декорування, барвисті кольори, справжня розкіш. За підтримки КЗ ЛОР "Історико-краєзнавчий музей" (Львів-Винники) публікуємо серію фотопортретів українців на Прикарпатті, які ставали до шлюбу в традиційних строях. Знімки першої частини матеріалу охоплюють історичний період з 1930-х по 1950-ті роки.

Відданиця. 1946 р. с. Ясенів-Пільний Станіславської обл.
Весільне вбрання на Прикарпатті, 1930-ті – 1950-ті

Реклама
Про Юліана Дороша
Юліан Дорош

Юліан Дорош – фотограф-художник, піонер української кінематографії, етнознавець, засновник Українського фотографічного товариства. Колекція світлин та фотоплівок Дороша налічує понад 8 тис. експонатів. Всі вони є частиною фондової збірки Історико-краєзнавчого музею (Львів-Винники).

Юліан Дорош. Автопортрет у дзеркалі

На світлинах митця зафіксовані об’єкти, безповоротно втрачені для України та європейської спільноти. На його фото представлені унікальні пам’ятки археології, архітектури, етнографії, сакрального мистецтва, зафіксовані звичаї та обряди. Саме Юліан Дорош залишив нащадкам сотні деталізованих світлин, на яких багато народних ремесел зображено поетапно й системно. Колекція – безцінне джерело для подальших досліджень матеріальної та нематеріальної спадщини українського народу.

Оригінальні світлини й фотоплівки Юліана Дороша належали синові митця, мистецтвознавцеві Андрію Дорошу. Він продовжив справу батька й фіксував на плівку пам’ятки України. Архіви Дороша передала до Музею Тетяна Крушельницька за його волевиявленням; ці матеріали опрацьовує колектив музею.

Андрій Дорош у святковому вбранні. 1963 р. с. Раковець Івано-Франківської обл.
Про музей

КЗ ЛОР "Історико-краєзнавчий музей" (Львів-Винники), заснований у 1991 р., з 1996 р. має статус обласного державного. У його фондах – понад 80 тисяч артефактів. У сучасній інтерактивній експозиції музею представлені археологічні артефакти Західного регіону України: прадавній "смайлик", єдиний в Україні свебський казан (один з трьох відомих у світі), супровідний інвентар з поховання германського вождя, меч вікінга тощоНа базі музею щорічно проводять міжнародні наукові експедиції, симпозіуми, семінари й конференції, участь у яких беруть провідні дослідники з різних наукових центрів з України та з-за кордону. Особливий відділ – Музей ткацтва та килимарства у м. Глиняни, яке з давніх-давен славилося художнім текстилем, і тут зібрана колекція авторських килимів, тканих речей початку XX ст.

Увага: вихідний у музеї – не понеділок, а субота.

  • Львів – Винники, вул. Галицька, 26 (постійна експозиція музею);

  • Львів – Винники, вул. Івасюка 5 (виставкові зали);

  • м. Глиняни, вул. Шевченка 36 (Музей ткацтва та килимарства у м. Глиняни).

  • Тел.: 032-296-33-33, 032-296-01-90

  • Години роботи:
    щодня 10:00-18:00, субота – вихідний. Почток останньої екскурсії: 17-00.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.