До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найвідоміші кутюрні сукні всіх часів

Сьогодні, 22 січня, в Парижі показом Schiaparelli стартує кутюрний Тиждень моди весна-літо 2023. З цієї нагоди Vogue.ua зібрав найвідоміші кутюрні сукні усіх часів — від Кейт Мосс у ролі нареченої на шоу Versace у 1990-х роках до сукні Valentino, яка приголомшила інтернет двічі.

Сукня з омаром Schiaparelli (1937)

Кутюрні шоу римської дизайнерки Ельзи Скіапареллі1930-х років, можливо, видаються спокійними порівняно з нинішніми показами, але її паризький офіс на Вандомській площі, 21 досі залишається святим місцем. Це було десятиліття, протягом якого Скіапареллі співпрацювала із Сальвадором Далі, щоб створити сукню з омаром, яку носила Волліс Сімпсон для знімань Vogue у 1937 році.

Реклама

Кутюрна презентація Ельзи Скіапареллі в Парижі у 1930-х роках
Кутюрна презентація Ельзи Скіапареллі в Парижі у 1930-х роках

І якщо для сучасної аудиторії колаборація художника та дизайнера є цілком регулярним явищем, тоді це було новаторським рішенням. Грета Гарбо була фанаткою.

Волліс Сімпсон у сукні з омарами Schiaparelli в саду Château de Candé для Vogue, 1937 рік.
Волліс Сімпсон у сукні з омарами Schiaparelli в саду Château de Candé для Vogue, 1937 рік.

Перше шоу Карла Лагерфельда для Chanel (1983)

Карл Лагерфельд очолював Chanel як креативний директор понад три десятиріччя, залишаючись однією з найбільш шанованих (і впізнаваних) фігур у світі моди аж до своєї смерті в 2019 році. У 1983 році, коли дизайнеру вперше було доручено привести модний Дім у сучасну епоху, він зізнався, що спочатку вважав кутюр надзвичайно повільним процесом. У той час Chanel для Лагерфельда швидко став втіленням того, що глядачі в усьому світі люблять у моді — квінтесенцією модного ескапізму, — ще на початку 1980-х років Карл показ свою першу колекцію в ChanelHauteCouture, яку зустріли гучними оваціями.

Chanel Haute Couture осінь-зима 1983 року.
Chanel Haute Couture осінь-зима 1983 року.

Сукня AtelierVersace осінь-зима 1995/1996

Якщо колись кутюрні презентації були ввічливо-елегантним шопінгом для заможних представниць вищого класу, то яскраві покази Джанні Версаче для AtelierVersace у 1990-х були галасливою, зірковою подією. Глядачі штовхалися, щоб побачити досвід Versace у перших рядах, і оплески вибухали після кожного мерехтливого образу. Так, кутюрне шоу осінь-зима 1995 року — стало майстер-класом з історії моди, що відтворює гедонізм епохи в кожному мерехтливому вбранні.

Кейт Мосс у сукні Atelier Versace осінь-зима 1995 року
Кейт Мосс у сукні Atelier Versace осінь-зима 1995 року

Сукня YvesSaintLaurentHaureCouture весна-літо 1993

1993-й видався важливим роком для майбутньої супермоделі Кейт Мосс. Першою обкладинкою Vogue для зірки став березневий номер британського глянсу, натоді вона вже прикрасила колекцію YvesSaintLaurentСouture весна-літо 1993 року, зʼявившись у романтичному вбранні з квітковим принтом.

Кейт Мосс у сукні  Yves Saint Laurent Haure Couture весна-літо 1993 року.
Кейт Мосс у сукні Yves Saint Laurent Haure Couture весна-літо 1993 року.

Сукня ChanelHauteCouture весна-літо 1994

У 1994 році Наомі Кемпбелл вийшла в маленькій чорній сукні ChanelСouture, що була прикрашена прозорими рукавичками й величезним капелюхом з пір'ям марабу, змінивши правила гри.

Сукня Chanel Haute Couture  весна-літо 1994 року
Сукня Chanel Haute Couture весна-літо 1994 року

Костюм кіборга ThierryMugler (1995)

Костюм кіборга, створений ТьєрріМюглером для свого кутюрного показу осінь-зима 1995 року, був визнаний Vogue як "страшний і спокусливий образ на зорі ери Інтернету". Пізніше того ж року цей унікальний витвір був увічнений фотографом Гельмутом Ньютоном для номера американського Vogue за листопад 1995 року в культовій модній історії журналу MachineAge.

Костюм кіборга Thierry Mugler (1995)
Костюм кіборга Thierry Mugler (1995)

Вбрання GivenchyHauteCouture весна-літо 1997

Незабаром після того, як нині покійний АлександрМакквін представив свою дебютну кутюрну колекцію для Givenchy, він заявив, що шоу не виправдало його власних очікувань. Історія, натомість, пам’ятає блискучий кутюрний дебют, який був напрочуд елегантною та міфологічною грою.

Вбрання Givenchy Haute Couture весна-літо 1997 року
Вбрання Givenchy Haute Couture весна-літо 1997 року

Сукня JeanPaulGaultierHauteCouture весна-літо 1999

У своєму однойменному кутюрному шоу весна-літо 1999 року французький дизайнер Жан-Поль Готьє порушив звичаї, відправивши на подіум єдину джинсову сукню в стилі печворк (у комплекті зі шлейфом з пір’ям), яка помітно відрізнялася від інших позолочених речей у колекції.

Сукня Jean Paul Gaultier Haute Couture весна-літо 1999 року
Сукня Jean Paul Gaultier Haute Couture весна-літо 1999 року

Вбрання ChristianDiorHauteCouture весна-літо 2003

У нульові епіцентром театральності стали шоу Джона Гальяно для ChristianDior. Британський дизайнер, який очолив бренд у 1996 році, надав сміливості бренду, і це позначилося на одязі. "В руках Гальяно яскраві кольори та візерунки китайських костюмів і японських кімоно трансформувалися в одні з найвизначніших вбрань, які будь-коли винайшли", — повідомила публіцистка Сара Мавер в американському Vogue. "Моделі, майже повністю занурені в кокони з парчі, тафти та шифонових воланів, що вибухають, балансували на запаморочливих платформах".

Вбрання Christian Dior Haute Couture весна-літо 2003 року.
Вбрання Christian Dior Haute Couture весна-літо 2003 року.

Біле вбрання ChanelHauteCouture осінь-зима 2003/2004

Це не був би список найкращих кутюрнихгітів, якби ми не додали до нього весільний образ. Так, легендарним виходом стало біле вбрання Лінди Євангелісти (модель, що стоїть за незліченними знаковими моментами на подіумі Chanel), яке закрило шоу ChanelHauteCouture осінь-зима 2003 року.

Біле вбрання Chanel Haute Couture осінь-зима 2003 року
Біле вбрання Chanel Haute Couture осінь-зима 2003 року

Сукня GiorgioArmaniHauteCouture осінь-зима 2014/2015

Коли ательє містера Армані звертається до горохового принта, результати неодмінно приголомшують. Тут немає великої передісторії, просто ідеальний образ казкової краси.

Сукня Giorgio Armani Haute Couture осінь-зима 2014 року
Сукня Giorgio Armani Haute Couture осінь-зима 2014 року

Сукня ValentinoHauteCouture осінь-зима 2018/2019

Ви, без сумніву, вже бачили фотографії кутюрної сукні Valentino з рожевим пір'ям, яка двічі підірвала інтернет у 2018 році. КайяГербер була першою, хто одягнув шедевр П'єрпаолоПіччолі під час кутюрного показу Valentino осінь-зима 2018. Знаменитості швидко вхопилися за цей образ. Наприклад, Леді Ґаґа придбала цю сукню для червоної доріжки фільму "Зірка народилася" на Венеційському кінофестивалі.

Сукня Valentino Haute Couture осінь-зима 2018 року
Сукня Valentino Haute Couture осінь-зима 2018 року

Шоу ValentinoHauteCouture весна-літо 2022

П'єрпаолоПіччолі очолив цей фантастичний момент у сезоні весна-літо 2022 року, коли окреслив кутюрне бачення, яке намагається охопити всіх, завдяки своєму кастингу, в якому знімалися сивочолі красуні Лінн Кестер і ГаннелорКнутс, а також моделі plus-size — Леві Хсі, Девін Гарсія та АнгірАмол. Розсунувши межі, дизайнер хотів наповнити всіх жінок, які носять його роботи, "єдиною магією; та сама емоція; почуття моди", — сказав він Vogue. Це був необхідний крок у правильному напрямку.

Шоу Valentino Haute Couture весна-літо 2022 року
Шоу Valentino Haute Couture весна-літо 2022 року

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.