До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Літнє число: інтерв'ю з дизайнеркою Світланою Бевзою

Дизайнерка Світлана Бевза, засновниця бренду Bevza, майстерно працює з білим кольором і символами, делікатно популяризуючи українську спадщину.

Реклама

Текст: Віолетта Федорова

З 1 липня до 29 жовтня в Національному музеї Шотландії в Единбурзі триватиме безпрецедентна подія для української моди: сукня Bevza стала частиною виставки Beyond the Little Black Dress, яка досліджує силу чорного кольору та показує еволюцію маленької чорної сукні протягом століття. Серед понад 60 експонатів плаття Світлани Бевзи — єдине Made in Ukraine і єдине біле. Воно виготовлено з екопряжі, зробленої з океанського пластику.

Білій сукні Світлана Бевза вірна з дебютної колекції, яку представила ще 2006 року. Дизайнерка завжди повторювала, що створює речі-інвестиції, їй нецікаво винаходити сенсації, які забудуть за місяць. Сьогодні її білі вбрання є в гардеробах Роузі Гантінгтон-Вайтлі, Емілі Ратаковскі, Дакоти Джонсон, Мей Маск, Юлії Пеліпас та Тіффані Хсу — і за ними неможливо визначити час створення.

"Для мене білий є символом нового початку, надії, позитиву та світлої енергії", — розповідає дизайнерка, яка щосезону знаходить нові способи ефектно обігравати цей колір.

Топ і спідниця з віскози, усе – BEVZA
Топ і спідниця з віскози, усе – BEVZA

У колекції Bevza осінь-зима 2023/24, що була показана в березні в Парижі, дизайнерка протиставила білий чорному, побудувавши свою історію на контрастах і пошуку балансу. Колекція присвячена переродженню і свободі — головною її декоративною прикметою стали "крила", виготовлені з шовку за безвідходною технологією.

Вони ідеально доповнюють мінімалістичні сукні Bevza — переконатися в цьому можна було на цьогорічному Met Gala в Нью-Йорку, який, за запрошенням Демни Гвасалії та паризького Дому Balenciaga, Світлана Бевза відвідала разом з моделлю Пашею Гарулею. Для головної події модного календаря дизайнерка створила білосніжний кейп жар-птиці, складений із тисячі деталей-"пір’'їн". Над цими "крилами" майстри в київському ательє Bevza працювали тиждень. Під кейпом ховалася чорна шовкова сукня з бюстьє у вигляді мушель, а шию Світлани прикрасив кулон у формі яйця — ще один знак переродження.

Тонка робота із символами — характерна риса творчості Бевзи. Так вона намагається делікатно популяризувати українську спадщину. Вже кілька років одним із бестселерів Bevza є чокери та сережки-шандельєри у вигляді колосків, виконані з позолоченої латуні або срібла. "Вперше я представила колоски у 2018-му і тоді уявити не могла, якими символічними вони стануть, — ділиться дизайнерка. — Їх купують не лише українки, розкидані світом, а й іноземці". Друге дихання ця лінійка отримала торішнього літа, коли Бевза випустила колекцію з обпаленими колосками — українські поля тоді палали від ворожих снарядів.

Колосок став основою і поточної весняно-літньої колекції Bevza. Вона присвячена мужності українців, які захищають не тільки свою свободу, а й увесь світ — від прямого вторгнення агресора і голоду. Колоски надихнули дизайнерку на фактурні драпірування, що прикрасили лаконічні мінісукні кольору пшениці.

Сукня з шовку й еластану, BEVZA
Сукня з шовку й еластану, BEVZA

Спідниці нагадують кроєм традиційні плахти, які колись жінки носили в жнива, а форма рукавів — реверанс у бік українських автентичних сорочок. "Нинішня колекція — це візуальний голос сьогоднішньої України, що бореться за свої традиції й культуру та оптимістично дивиться в майбутнє", — підсумовує Світлана Бевза.

Фото: Yan Wasiuchnik

Стиль: Marta Zaczyńska

Зачіски: Daniel Gryszke @D’Vision

Макіяж: Anna Kobalczyk

Ранер: Antek Siedlecki

Ретуш: Magda Daszkowska @Hue.retouch

Асистент фотографа: Mikołaj Chocieszyński

Асистентка стиліста: Monika Tomczak

Кастинг і продакшен: Ernest Rudzki

Модель: Kristy Ponomar @AS Management

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.