До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У контексті війни: що варто знати про шоу Balenciaga весна-літо 2023

Від Каньє Веста, який відкрив показ, до моделей, що дефілювали на залитому брудом подіумі — розповідаємо, що варто знати про видовищне шоу Balenciaga весна-літо 2023.

Balenciaga весна-літо 2023Balenciaga весна-літо 2023
Моделі дефілювали на подіумі з багнюки

На кожному кріслі в гігантському виставковому парку Parc des Exposition de Villepinte, де проходив епічний показ Balenciaga, була записка від Демни: "Це шоу є метафорою пошуку правди та приземленості". Перш ніж потрапити на своє місце, гостям довелося навшпиньках пройти затемненим простором, намагаючись не впасти в багнюку. Своїм "брудним шоу" Демна демонстрував огиду до того, як мода ставить ярлики на людей. Окрім того, після презентації минулого сезону, яка відбулася лише через тиждень після вторгнення росії в Україну і на якій моделі пробивалися крізь сніжну бурю з "мішками для сміття" в руках, символізуючи втечу самого Демни від російських окупантів в Абхазії на початку 1990-х, дизайнерові було важко втриматися від того, щоб не порушити політичних тем. Буквально два тижні тому українські військові виявили в Ізюмі свіжу братську могилу. Схоже, "декорації" Balenciaga відсилали до неї. Тривожний початок показу Balenciaga знову лопнув ескапістську бульбашку тижня моди. І ми вдячні Демні за це.

Реклама
Balenciaga весна-літо 2023Balenciaga весна-літо 2023
Показ відкрив Каньє Вест

"Зазвичай я оптиміст, але зараз я не можу ним бути. Це шоу демонструє мій стан: музика, декорації… Все говорить про час, у якому ми живемо", – сказав Демна. Йдучи під гучний техно-саундтрек, який звучав як постапокаліптичний похоронний марш, Каньє Вест відкрив шоу, пробираючись крізь багнюку в об’ємному утилітарному одязі з багатьма кишенями. Це вбрання лише увиразнило воєнні асоціації й відбило нові реалії, свідками яких ми стали впродовж восьми місяців війни. У шоу можна було й зчитати недавні новини про мобілізацію росіян, про десятки тисяч загиблих військових і цивільних осіб, про людей, які проживають у зонах бойових дій і в окупації. Демна не виразив це все словами, але, як і минулого сезону, шоу здавалося його спробою вивільнити власні думки й бажання. Якщо зазвичай згадки про війну здаються дивними в модному контексті, то в інтерпретації Демни вони мають доречний вигляд. Врешті, він колись сам пережив воєнну реальність, яка зараз накрила Україну.

Balenciaga весна-літо 2023Balenciaga весна-літо 2023
Бунт проти уявлень суспільства про добро і зло

У процесі шоу асоціації з війною зникали разом з елементами бойових дій. Воно перетворилося на дослідження ідентичностей та уніформ, навколо яких завжди зосереджувалася робота Демни. Дизайнер-антрополог, він цікавиться нормативним дрес-кодом, притаманним певним спільнотам. Одна з моделей вийшла на подіум у джинсовому костюмі, під яким виднілися шрами після операції на грудях. Інша модель мала ірокез класичного панка. Окрім того, Демна змінив обличчя кожної моделі унікальними протезами.

Balenciaga весна-літо 2023Balenciaga весна-літо 2023

Демна створив колекцію, яка прославляла ідеї неправильного та непропорційного: пояси й еластичні стрічки білизни з логотипом були непропорційно великими, деякий одяг мав вигляд ганчір’я, а більша частина колекції була вкрита брудом – або від самого подіуму, або через ефект декорування поверхні. Суть цього всього була такою: "Я ненавиджу рами та ярлики. Так я почувався все своє життя, і мені здається, що мене засуджують за тем, ким я є, – сказав дизайнер. — Це те, що робить суспільство та Інтернет. Люди схильні групувати все в якісь категорії. Однак ви маєте й далі рухатися вперед, обстоювати те, ким ви є, і захищати власні бачення та цінності".

Balenciaga весна-літо 2023Balenciaga весна-літо 2023

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.