До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

8 визначних моментів у кар’єрі Серени Вільямс

У вересневому номері американського Vogue Серена Вільямс оголосила про завершення своєї професійної тенісної кар’єри. Описуючи це рішення як "перехід" та "еволюцію", одна з найвидатніших тенісисток світу розпочинає новий етап власного життя. На честь дня народження тенісистки згадуємо найзначніші моменти у її кар'єрі.

Від здобуття своєї першої великої перемоги в індивідуальному розряді на Відкритому чемпіонаті США в 1999 році, Вільямс виграла 23 титули на турнірах Великого шлему; залишалася першою ракеткою світу в рейтингу WTA рекордні 186 тижнів; виграла чотири золоті олімпійські медалі та, як відомо, стала найвисокооплачуванішою спортсменкою всіх часів. Проте навіть з усіма цими титулами, почестями та трофеями, мабуть, найзначнішим досягненням тридцятирічної кар’єри Вільямс став її вплив на ставлення до жінок у великому спорті. Щоб відзначити кінець епохи, Vogue згадує дев’ять найвидатніших моментів неперевершеної кар’єри Серени Вільямс.

Реклама
1997: перші великі перемоги в Чикаго
Сестри Вільямс на Відкритому чемпіонаті США в 1997 роціСестри Вільямс на Відкритому чемпіонаті США в 1997 році

Наприкінці 1990-х у тенісних колах уже точилися розмови про нестримне піднесення сестер Вільямс, які своїм атлетизмом і надзвичайно потужними подачами переосмислювали жіночу гру. І хоча Вінус першою здобула популярність серед громадськості після виходу у фінал Відкритого чемпіонату США у 1997-му у віці 17 років, цей рік також став важливим для 16-річної Серени. Під час Ameritech Cup у Чикаго Серена мала серію приголомшливих перемог, зокрема над сьомою ракеткою світу Марі П’єрс і четвертою ракеткою світу Монікою Селеш. Серена дійшла до півфіналу, попри 304-е місце в рейтингу. Хоча її браваду перемог перервала Ліндсі Девенпорт, такий результат зробив її для тенісної спільноти гравчинею, за якою варто спостерігати.

Сестри Вільямс на своєму першому Вімблдоні в 1997 році
1999: перший титул Великого шлему в індивідуальному розряді
Вільямс цілує свій трофей після перемоги над Мартіною Хінгіс на Відкритому чемпіонаті США в 1999 роціВільямс цілує свій трофей після перемоги над Мартіною Гінґіс на Відкритому чемпіонаті США в 1999 році

У 1998 році Серена почала брати участь у своїх перших турнірах Великого шлему, поставила серйозний рекорд і сягнула 20-го місця в рейтингу до кінця туру того року, але саме 1999-й став для неї проривом. Після того, як перша ракетка світу Мартіна Гінґіс перемогла Вінус у півфіналі Відкритого чемпіонату США, Серена вперше виступила у фіналі великого турніру і стикнулася з Гінґіс у матчі, який виграла у двох сетах. Перемога над Гінґіс стала ключовим моментом у ранній кар’єрі Серени й твердо закріпила за нею статус тенісистки, на яку треба зважати.

2002: титул першої ракетки світу
Серена Вільямс з переможним трофеєм на Вімблдоні в 2002 роціСерена Вільямс із переможним трофеєм на Вімблдоні у 2002 році

За три роки після того, як виборола свій перший великий титул на Відкритому чемпіонаті США, Серена перемогла Дженніфер Капріаті у півфіналі на турнірі Roland Garros й стикнулася зі своєю найбільшою конкуренткою у фіналі — власною сестрою. Результат матчу 7—5, 6—3 став першою перемогою Серени на Відкритому чемпіонаті Франції. Невдовзі після цього прийшла перемога в Лондоні — вона знову перемогла Вінус, яка тоді була дворазовою чемпіонкою Вімблдону. Ця перемога нарешті підняла Серену на перше місце у світі, де вона залишалася наступні 57 тижнів.

Сестри Вільямс грають на Вімблдоні в 2002 роціСестри Вільямс грають на Вімблдоні у 2002 році
2003: Serena Slam

Термін Serena Slam походить від сполуки Серена ("Серена Вільямс") +‎ шлем ("великий шлем") — це тип великого шлему в тенісі, де гравець є чинним чемпіоном усіх основних турнірів одночасно, але не всі турніри відбулися в одному тенісному сезоні чи календарному році. Перший Serena Slam відбувся після того, як Серена перемогла Вінус у їхньому четвертому поспіль фінальному протиборстві на турнірах Великого шлему і закріпила за собою статус переможниці на Відкритому чемпіонаті Австралії, де сестри змагалися в трьох сетах, перш ніж Серена зрештою здобула перемогу.

Серена Вільямс під час фіналу Відкритого чемпіонату Австралії 2003 рокуСерена Вільямс під час фіналу Відкритого чемпіонату Австралії 2003 року
2007: повернення на Australian Open

Середина 2000-х виявилася складним періодом для Серени. Незабаром після успішного захисту свого другого поспіль титулу на Вімблдоні у 2003 році травма коліна змусила її відмовитися від гри до кінця року; під час тривалого періоду відновлення її старшу зведену сестру Єтунде Прайс вбили в рідному місті Комптон. Наступні кілька років Серена боролася з депресією, переживаючи, за її словами, один з найважчих періодів у своєму житті. Однак у 2007 році вона гучно повернулася до тенісу, взявши участь у Відкритому чемпіонаті Австралії. Серена пробилася до фіналу, де стикнулася із суперницею Марією Шараповою та перемогла її у двох сетах з рахунком 6—1 та 6—2.

Серена Вільямс грає з Марією Шараповою у фіналі Australian Open 2007Серена Вільямс грає з Марією Шараповою у фіналі Australian Open 2007
2012: "Золотий шлем" на Олімпіаді
Серена Вільямс у фіналі жіночого одиночного тенісного турніру на Олімпіаді-2012 у ЛондоніСерена Вільямс у фіналі жіночого одиночного тенісного турніру на Олімпіаді-2012 в Лондоні

Олімпійські ігри мають особливе значення для сестер Вільямс. Перемога Серени на Олімпійських іграх 2012 року була особливо сентиментальною. Вона не просто разюче зіграла у фіналі в Лондоні, програвши лише одну партію, перш ніж перемогти Шарапову. Олімпійські ігри зробили Серену другою в історії тенісисткою (після Штеффі Граф), яка здобула "Золотий шлем" у кар’єрі — вигравши всі чотири головні титули плюс Олімпійську золоту медаль — в індивідуальному розряді. Наступного дня вона повернулася на корт з Вінус, щоб забрати додому золото в жіночому парному розряді й стала першою тенісисткою в історії, яка виграла "Золотий шлем" як в індивідуальному, так і в парному розрядах.

Сестри Вільямс святкують золоту медаль у жіночому парному тенісному розряді на Олімпіаді-2012 в ЛондоніСестри Вільямс святкують золоту медаль у жіночому парному тенісному розряді на Олімпіаді2012 в Лондоні
2015: другий Serena Slam

Середина 2010-х була ще однією золотою ерою для Серени, яка стала ще визначнішою постаттю у великому тенісі через те, що їй було вже за 30. Після того, як тромб у 2011 році призвів до легеневої емболії та залишив її боротися за своє життя в лікарні, Серена повернулася після року перерви з новими силами та рішучістю. У 2013 році вона втретє посіла перше місце у світі у віці 31 року та стала найстаршою першою ракеткою світу в історії жіночого тенісу. Невдовзі після цього була одна з найдивовижніших переможних серій Серени, що завершилася її тріумфом над Гарбіньє Мугурусою на Вімблдоні у 2015 році. Відзначивши свою четверту поспіль перемогу на турнірах Великого шлема, вона вдруге завершила дивовижний Serena Slam, чим засвідчила, що вік – це лише цифра, і підтвердила статус однієї з найвидатніших спортсменок.

Серена Вільямс після перемоги на Вімблдоні в 2015 роціСерена Вільямс після перемоги на Вімблдоні у 2015 році
2017: перемога на Australian Open під час вагітності
Серена Вільямс на Australian Open у 2017 роціСерена Вільямс на Australian Open у 2017 році

У 2017 році Серена перемогла Вінус у фіналі Відкритого чемпіонату Австралії без жодного програного сету на турнірі й у такий спосіб закріпила за собою статус найрезультативнішої переможниці турнірів Великого шлема відкритої ери (23 титули, якщо бути точними) своєю сьомою перемогою в Мельбурні. І якби всього цього було не досить, через кілька місяців стало відомо, що Серена на той час була приблизно на восьмому тижні вагітності, про що вона сама дізналася за кілька днів до початку турніру. Коли ця новина сколихнула соціальні мережі, багато хто був подивований здатністю Серени виступати на повну силу під час першої вагітності у віці 35 років. Якщо це не є свідченням того, що Серена посідає гідне місце в пантеоні найвеличніших спортсменів, то що?

Серена Вільямс на Australian Open у 2017 роціСерена Вільямс на Australian Open у 2017 році

Фото: Getty Images
Текст: Liam Hess
За матеріалами vogue.com

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.