До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Зима буде з вітамінами: 5 способів зберегти ягідний настрій на весь рік

Ягідне літо сягнуло своєї кульмінації. Зрозуміло, дуже хочеться зберегти частинку літнього тепла і цієї бездоганної запашної смакоти. Отже, саме час робити запас вітамінів на зиму. Які є способи зберегти ягоди та як зробити це максимально правильно – розповідаємо просто зараз.

Заморожування цілих ягід

Заморожування ягід – мабуть, найліпше рішення, щоб зберегти їх цілими на довгі місяці. Краще заморожувати їх у контейнерах або в міцних пакетах. І тут усе начебто просто – взяти й заморозити. Дійсно, цей спосіб цілком підходить навіть тим, хто точно не планує надто заморочуватися з процесом. Але є кілька нюансів. Щоб заморозити ягоди так, аби вони не втратили своєї форми та краси, треба дотримуватися певного алгоритму.

Реклама

Він доволі простий:

– перебрати ягоди, залишивши найгарніші. Пом'яті та зовсім маленькі варто поки відкласти і залишити для іншого способу (про нього йтиметься нижче);

– кілька разів промити ягоди в друшляку;

– викласти на рушник (без ворсу) до повного висихання;

– відрізати хвостики (якщо є потреба, видалити кісточки);

– викласти ягоди на лист із пергаментним папером;

– поставити лист у морозилку до затвердіння ягід;

– скласти ягоди в контейнер або в жорсткий пакет.

Заморожування у перетертому вигляді із цукром

Цей спосіб підходить для тих, хто любить додавати ягоди до різноманітних страв або до чаю. У цьому разі слід зважати на трудомісткість процесу, проте ягоди, перетерті із цукром, зберігають більше вітамінів, ніж, скажімо, варення.

Алгоритм:

– перебрати ягоди, позбувшись плодоніжок, хвостиків та паличок;

– добре промити, злити воду й ошпарити окропом;

– перетерти ягоди із цукром у кухонному комбайні або м'ясорубці до консистенції пюре;

– готову масу розкласти у контейнери, щільно закрити і поставити в морозилку.

Можна не використовувати цукор і просто перетерти ягоди, а потім заморозити. На якість зберігання це не вплине.

Сушіння

Теж чудовий спосіб зберегти улюблену ягідку. Висушені ягоди потребують зовсім небагато місця для зберігання і є бажаним десертом у зимовий час. Це знахідка для господинь, які захоплюються домашнім випіканням. Адже сушені ягоди ідеально підходять для різноманітних начинок, часто навіть більше, ніж свіжі. Крім того, сушені фрукти та ягоди запросто замінять вам цукерки в холодну пору року.

Алгоритм:

– перебрати ягоди, видалити плодоніжки. Цей пункт обов’язковий для будь-якого способу заготівлі ягід;

– промити – тут теж без змін;

– розкласти ягоди тонким шаром на рівній поверхні та сушити на сонечку на свіжому повітрі – можна навіть просто на балконі;

– можна також скористатися дегідратором – спеціальним пристроєм для сушіння продуктів;

– висушені ягоди розфасувати у целофанові чи паперові пакетики або у скляні банки;

– зберігати у невологому приміщенні – це важливо.

Ягідна пастила

Домашня пастила з ягід – це казкове частування: вона на 100 % натуральна, надзвичайно запашна і в міру солодка. Такий десерт дуже подобається дітям, тому в сезон варто приготувати його про запас. Пастила – це таке своєрідне сухе варення, що чудово зберігається в холодильнику і не займає багато місця.

Для пастили можна взяти, наприклад, малину чи полуницю, ожину чи вишню, лохину чи чорницю.

Для приготування пастили у домашніх умовах підійдуть ягоди будь-якої кондиції. Можна використовувати красиві (але краще з'їсти їх просто так свіжими) або, навпаки, з м'ятими бочками, перестиглі. Кількість цукру залежить винятково від уподобань – його можна взагалі не додавати (особливо якщо ягоди солодкі).

Можна умовно виходити з такої пропорції – на 1 кг ягід 100 г цукру.

– ягоди перебрати, видалити плодоніжки та добре промити;

– подрібнити ягоди в пюре за допомогою блендера;

– протерти ягідне пюре через сито, щоб позбутися кісточок та шкірок;

­– перелити пюре в каструльку (бажано з товстим дном або антипригарним покриттям), додати цукор, перемішати та поставити на плиту;

– довести вміст посуду до кипіння і варити пюре на середньому вогні, не забуваючи помішувати, близько пів години. Потрібно проварити масу, щоб частина вологи випарувалася і суміш загуснула;

– на застелене папером деко вилити гарячий джем і розрівняти лопаткою. Товщина шару не має перевищувати 8 мм, інакше пастила буде довго сохнути;

– сушити пастилу можна у різний спосіб. Або в духовці за найменшої температури (до 100 °C) з прочиненими дверцятами – близько 4–4,5 год. А можна скористатися спеціальною сушаркою для овочів та фруктів. Або просто висушити на свіжому повітрі на сонечку. Якщо вам до душі останній спосіб, пам'ятайте, що найкраща погода – спекотний сонячний день. Тоді вистачить доби, щоб пастила висохла. А у звичайну погоду це може зайняти 3–4 дні. Готовність пастили легко визначається – вона не має липнути до пальців.

– готову пастилу розрізати на смужки, можна згорнути рулончиками, за бажання – посипати цукровою пудрою.

Крижані кубики

Цей спосіб не про масштабні запаси на зиму – це радше про збереження часточки яскравого літнього вайбу. Особливо до душі ця ідея припаде шанувальникам вечірок. Для такого заготовляння вам знадобиться не більш як п’ять хвилин.

Треба просто розкласти в кожну чарунку форми для льоду, наприклад, листочок м’яти та ягідку малини (або вишні, полуниці, ожини тощо). Акуратно залити водою та заморозити. Тільки уявіть, який ефектний вигляд матиме крижана ягідка у коктейлях ваших гостей в один із довгих зимових вечорів!

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.