До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Марія Квітка представила пісню на слова Тараса Шевченка

Популяризаторка української етнокультури, співачка та фольклористка Марія Квітка випустила пісню "Реве та стогне" на слова Тараса Шевченка. Прем’єра композиції є присвятою до дня народження Шевченка, який з'явився на світ 209 років тому, 9 березня 1814-го. Автором обкладинки синглу став відомий український художник-графік Дмитро Кришовський.

Реклама

Записати цю композицію Марія Квітка вирішила, щоб підтримати українців, які виборюють свою свободу на передовій та в тилу. "Цей фрагмент з балади "Причинна" особисто для мене — про міць і красу української природи. Мені хотілось виконати життєствердний твір, який дасть силу, наснагу й натхнення триматись і боротись. А хто, як не Шевченко, може дати всі ці відчуття? Пройшло понад 200 років від його народження, а як бачимо, слова його такі, ніби написані про сьогодення, — коментує співачка. — Якщо Шевченко в ті надскладні часи зміг зберегти, творити та примножити українське, то ми зараз тим паче зможемо вибороти свободу".

Марія Квітка
Марія Квітка

"Реве та стогне" артистка співає в народній версії разом із колегами-фольклористами, виконавцями етномузики: Денисом Іванівим, Андрієм Дутком, Володимиром Щибрею, Денисом Міцелем, Дмитром Кокошком та Ігорем Перевертнюком. Квітка, яка вже понад 10 років досліджує українські традиції, розповідає, що у кожному регіоні її співають по-своєму, а загалом існує понад 1500 варіацій цього твору.

Марія Квітка
Марія Квітка

Виконання композиції на слова Тараса Шевченка принесло Марії Квітці перемогу на проєкті "Голос країни". А 24 лютого 2023 року вона заспівала "Реве та стогне" біля понівеченого пам’ятника Тарасу Шевченку у Бородянці.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.