До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Жага до життя: історія вчительки хімії Олени Свєтлової

До річниці повномасштабного вторгнення Vogue UA та Національний реабілітаційний Центр "Незламні" розповідають історії людей, чиє життя не просто змінилося за останній рік – вони починають життя з нуля. Наша нова героїня – вчителька хімії з Лисичанська, Олена Свєтлова, якій зараз треба вчитися жити наново.

Олена Свєтлова
Олена Свєтлова

Реклама

Олена йшла вулицею, коли в сусідню 9-поверхівку влучила ворожа крилата ракета. Уламки розлетілися навкруги, а один з них потрапив вчительці в обличчя. Це сталося в червні 2022 року, в Лисичанську. Усе, що пам'ятає жінка: військовий, який підхопив її, просив, аби вона не втрачала свідомість. Та вона знепритомніла. Отямилася Олена лише за три тижні в госпіталі у Дніпрі.

Весь цей час лікарі боролися за її життя, з посіченого обличчя діставали скло і уламки. Праве око вона втратила, замість нього і частини носа – дірка. Рану ховала пов’язка на пів обличчя. Заглянути під неї Олена так і не наважиться, а про те, що ока немає, дізнається вже у Львові, у Національному реабілітаційному центрі "Незламні". Тут лікарі провели складну багатогодинну операцію з реконструкції обличчя, їм вдалося закрити отвір і прибрати російські сліди з обличчя українки. Зараз Олена мріє зробити усі необхідні пластичні операції і поїхати додому в рідний Лисичанськ.

"Вірю, що ЗСУ незабаром звільнять місто, життя завирує знову та всі діти та батьки зможуть повернутися в нашу школу, дружно обнятися і продовжити навчання в ліцеї #30. Коли я була на лікуванні в Дніпрі, батьки моїх учнів підтримували мене, навідувались до лікарні, надали телефон. Мені дуже хотілося якомога швидше повернутися до освітнього процесу, тому наразі читаю уроки із вимкненою відеокамерою, – розповідає вчителька. – Зроблю всі необхідні операції, підберу окуляри та проводитиму онлайн-уроки вже з увімкненою камерою. Наразі ділюся з учнями відеозаписами своїх уроків, що були відзняті у рідному класі, їм дуже подобається. Мої учні перебувають у різних куточках України та за кордоном, важко бути далеко від дому без друзів та однокласників. Кожна людина, хоч би де вона була, хоче повернутися додому, так само і я, і мої діти".

Зараз Олена мріє зробити усі необхідні пластичні операції і поїхати додому в рідний Лисичанськ

Вчителька знаходить у собі сили, щоб усміхатися, бореться за шанс повернути своє обличчя. Відтак знімається для видання Playboy, аби допомогти зібрати 32 млн грн на придбання найкращого обладнання у відділення реконструкції обличчя Центру "Незламні" та показати світові: війна може забрати зовнішню красу, але – не внутрішню. Війна не може зламати Незламних. Попереду на Олену чекають складні пластичні операції. Аби виконати їх в Україні, Центру "Незламні" потрібне найкраще обладнання для реконструкції обличчя. Кожен з нас, підтримуючи проєкт "Незламна краса", може допомогти сотням українців, які зазнали жахливих травм обличчя і потребують відновлення. Проєкт "Незламна краса" – не про обладнання і не про інструменти. Він – про надію. Він – про бажання жити. Він – про змогу усміхнутися перехожому чи власному відображенню в дзеркалі. Він – про силу та єдність українців, де кожен робить усе, аби допомогти ближньому повернутися до нормального життя вже зараз.

Національний реабілітаційний центр "Незламні" працює на базі Першого медоб'єднання Львова найбільшої медичної установи України, до якої належать дві дорослі лікарні та одна дитяча. Наша місія рятувати, протезувати та реабілітувати українців в Україні. Проєкт реалізується Першим медичним об’єднанням Львова та Львівською міською радою за підтримки Міністерства охорони здоров’я України. Докладніше за посиланням.

Текст: Оксана Багрій

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.