До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Каховська ГЕС: які музеї та культурні пам'ятки знаходяться під загрозою

Підрив Каховської ГЕС спричинив не тільки масштабну екологічну катастрофу та змусив тисячі людей залишит свої домівки. На жаль, внаслідок підриву ГЕС пошкоджено або знаходяться в небезпеці й численні об’єкти культурної спадщини – про це повідомляє Мінкульт. Проте значна частина об’єктів знаходиться на тимчасово окупованій території, тому можливості для уточнення даних обмежені.

Будівництво Каховської ГЕС
Будівництво Каховської ГЕС

Реклама

Так, за даними Мінкульта, станом на кінець доби 6 червня 2023 року постраждали такі пам’ятки, як комплекс споруд Каховської ГЕС, зведений у 1951-1958 роках, ансамбль споруд Центральної площі у Новій Каховці, забудова історичного центру міста Нова Каховка. Затоплені палаци (будинки) культури у Новій Каховці, селах Корсунка і Дніпряни.

Нова Каховка
Нова Каховка

Також у зонах ризику – пам’ятки археології національного значення Білозерського та Голопристанського районів: Львівське поселення с. Львове (IV століття до нашої ери – IV століття), Бургунське поселення, с. Миколаївка (ІІ-V століття), Місце фортеці Тягін, с. Тягинка (XIII – XVII століття), городище "Понятівське" с. Понятівка (IV століття до нашої ери – IV століття) та ін.

Дом-музей Поліни Райко в Олешках
Дом-музей Поліни Райко в Олешках

Також Міністерство оприлюднило повний список музеїв, які вже постраждали від підриву ГЕС чи знаходиться в отенційній небезпеці. Серед них – така відома культурна інституція, як будинку-музею художниці Поліни Райко в Олешках. Про те, що музей, що розташований на лівому березі Херсонщини, знаходиться під загрозою затоплення, одним з перших повідомили київські колеги з музею Івана Гончара. За даними місцевих жителів, тимчасово окуповані Олешки майже повністю затоплені.

Роботи художниці Поліни Райко
Роботи художниці Поліни Райко

Також серед музеїв, які постраждали – картинна галерея ім. А.С. Гавдзинського; музей історії міста Нова Каховка, Будинок, в якому жив письменник Остап Вишня в селі Кринки, Олешківський краєзнавчий музей та інші інституції. За даними Херсонської ОДА, оскільки максимальне охоплення території водою відбудеться за кілька днів, ситуація потребує постійного моніторингу.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.