До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як виїхати до Великої Британії за спонсорською програмою для українців

18 березня у Великій Британії набула чинності спонсорська програма для громадян України Homes for Ukraine ("Домівки для України"). Уряд зазначив, що ця програма дає право українським біженцям приїхати до Об’єднаного Королівства, навіть якщо вони не мають тут рідних. Homes for Ukraine дає змогу приватним особам, благодійним організаціям, громадським групам і підприємствам у Великій Британії запропонувати житло українцям, які тікають від війни у своїй країні. Водночас громадяни України отримають змогу працювати й навчатися, їм нададуть доступ до безплатної медицини і дозвіл на проживання у Великій Британії на 3 роки. Також буде передбачена фінансова допомога. Vogue.ua з’ясував усі деталі цієї програми.

Що таке программа Homes for Ukraine

За спеціальною програмою Homes for Ukraine громадяни України можуть отримати житло у Великій Британії та право проживати в Сполученому Королівстві строком на 3 роки за візою. Спонсор з Великої Британії запрошує людину або родину з України і надає житло, щонайменше на 6 місяців. Це може бути як окреме помешкання, так і спільне з родиною спонсора. Також спонсор допомогає зробити візу українцям, які хотіли б виїхати до Великої Британії. Кожен українець, який приїхав за цією програмою, може безплатно користуватися соціальними послугами, медициною, працювати та здобувати освіту. Програма відкрита для українців, які проживали в Україні на 01.01.2022 року, а також для найближчих членів їхньої родини (таких, як чоловік / дружина та неповнолітні діти), які можуть мати інше громадянство.

Реклама
Як знайти спонсора

Стати спонсором може кожна людина у Великій Британії, яка має в будинку вільну кімнату або незайняте окреме житлове приміщення. Житло може розміщуватися в будь-якому регіоні Великої Британії й надаватися на термін, не менший за 6 місяців, бути придатним для проживання тієї кількості людей, які мешкатимуть там. Найшвидший і найпростіший спосіб знайти спонсора у Великій Британії — звернутися до знайомих. Можливо, хтось із них має змогу стати вашим спонсором. Окрім цього, ви можете знайти контакти британців, які хочуть допомогти українцям, на сайті https://homesforukraine.opora.uk/

Хто з українців підпадає під критерії цієї програми

Щоб подати заявку на участь у цій програмі, ви маєте бути громадянином України, який: проживав в Україні безпосередньо на 1 січня 2022 року (включно з тими, хто покинув територію України); нині перебуває за межами Великої Британії; має спонсора з Великої Британії, який погодиться надати житло. Якщо ви найближчий родич громадянина України, який подається на програму, то громадянин України має надати відповідні документи, які підтверджують вашу спорідненість, як-от свідоцтво про шлюб чи народження дитини тощо. Або пояснити, чому не може надати такі документи. Найближчим членом сім’ї є: подружжя або цивільний партнер, неодружений партнер (ви маєте прожити разом у стосунках не менш як 2 роки), дитина до 18 років, батьки (якщо вам менш як 18 років), наречений(а) або запропонований цивільний партнер. Ви й ваш спонсор підлягаєте перевірці щодо безпеки та захисту.

Як подати заяву

Подати заяву треба онлайн, це безплатно. Вам не треба сплачувати медичного збору за імміграцію або біометричного збору за реєстрацію за цією схемою. Ви й ваш спонсор можете заповнити форму разом. Коли ви заповнюєте цю форму, ви цим підтверджуєте, що заявник і спонсор надали дозвіл на передання своїх даних і на використання контактних даних для виконання перевірок і підтвердження домовленості зі спонсором.

Офіційний дозвіл


Після того, як ви заповнили заявку на цю програму, ви отримаєте офіційний лист від Британської служби віз та імміграції (UKVI) з підтвердженням дозволу на в’їзд до Великої Британії. На підставі цього листа ви зможете придбати квиток на літак або інший тип транспорту для подорожі до Великої Британії. Ви не маєте вирушати до Великої Британії, поки не отримаєте офіційного дозволу.

На кордоні Великої Британії

Прикордонники, авіакомпанії та перевізники будуть проінформовані про те, що клієнтам з чинними українськими паспортами, запрошеними за програмою спонсорства України, буде надіслано лист, який підтверджуватиме їхнє право на подорож до Великої Британії без візи в паспорті. Коли ви приїдете до Великої Британії, вам треба буде показати свій лист-дозвіл прикордонній службі під час перетину кордону. Прикордонна служба поставить у паспорті штамп, який діятиме впродовж 6 місяців. Він буде свідченням вашого права на роботу, навчання та отримання пільг у Великій Британії.

Подовження перебування у Великій Британії

Вам треба буде надати свої біометричні дані впродовж 6 місяців після прибуття до Великої Британії, щоб продовжити своє перебування до 3 років та отримати біометричний дозвіл на проживання (BRP) як доказ вашого імміграційного статусу. Надати вашу біометричну інформацію можна буде за допомогою програми UK Immigration: ID Checkapp або безпосередньо в одному з центрів подання заявок у Великій Британії. Вам не треба робити цього відразу після прибуття до Великої Британії, але обов’язково — до закінчення 6-місячного строку.

Візові центри

Якщо ви не маєте чинного закордонного паспорта України, вам треба буде записатися у візовий центр. Якщо маєте український внутрішній паспорт або ID-картку, вам також треба буде відвідати візовий центр. Візові центри в Україні наразі закриті, але ви можете подати заявку у візовий центр будь-якої країни, якщо можете безпечно подорожувати. Візові центри нині працюють по всій Європі, зокрема в Будапешті (Угорщина), Кишиневі (Молдова), Варшаві (Польща), Бухаресті (Румунія), Парижі (Франція). Перед виїздом вам треба буде дочекатися рішення UKVI щодо вашої заявки.

Вам не треба до візового центру, щоб надати свою біометричну інформацію, якщо ви маєте чинний закордонний паспорт України. Вам лише треба буде зробити фото та відбитки пальців у візовому центрі як частину вашої заяви. У дітей віком до 5 років, які не мають чинного закордонного паспорта України, не зніматимуть відбитків пальців, але їм однаково треба буде відвідати візовий центр, щоб зробити цифровий знімок.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.