До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як швидко й безпечно перетнути блокпости

Попри те, що нині триває 42-й день війни, багато громадян України вирішили повернутися до Києва та інших міст. Задля вашої безпеки на багатьох дорогах у межах кожного міста й на кордонах певних територій є блокпости, які контролюють рух транспорту, а також те, що цей транспорт перевозить. Це вимушений захід, щоб виявити російських диверсантів. Тому озброєні військові перевіряють документи в усіх, хто перетинає межі населених пунктів. До цих перевірок треба ставитися з розумінням, бо саме вони спрямовані на убезпечення. У такій ситуації важливо зберігати спокій та самовладання й не заважати військовим виконувати їхню роботу. Отже, щоб швидко й безпечно дістатися до потрібного міста, Vogue.ua зібрав основні правила перетину блокпостів.

В умовах воєнного стану в України діє особливий безпековий режим. У багатьох містах запроваджена комендантська година та встановлені блокпости. Задля вашої безпеки під час проходження блокпоста треба пам’ятати такі правила:

  • Зменште швидкість автомобіля. Під’їжджаючи, заздалегідь знижуйте швидкість. Це дасть вам змогу зорієнтуватися й не зробити помилки з дотриманням схеми проїзду. Адже часто перед зоною контролю споруджено "лабіринт" з бетонних блоків, у якому на надмірній швидкості можна не лише пошкодити авто, а й спровокувати якісь підозри у вартових.
  • Завчасно підготуйте документи. Передусім завжди тримайте ваші документи там, звідки їх швидко можна буде дістати. У жодному разі не тримайте документи в дамських або нагрудних сумках, щоб солдат не подумав, що ви полізли за гранатою/пістолетом. Краще зберігайте їх у кишенях верхнього одягу.
  • Вимкніть фари та ввімкніть аварійне світло. Подбайте про те, щоб військові могли здалеку побачити, що в салоні загрози для них немає. Якщо ви їдете в темну пору, ввімкніть у салоні світло, якщо на склі у вас тонування, опустіть бокові вікна, також приберіть з них шторки й предмети, що закривають огляд.
  • Не знімайте нічого на відео. Щойно побачите блокпост, відразу сховайте мобільні телефони, тому що вони є таким самим чинником подразнення, як і реєстратор, стробоскопи тощо. Все це треба прибрати з помітних місць.
  • Як приїдете на блокпост, виставте руки вперед. Це найважливіше, що треба запам’ятати. Солдат почувається спокійним, коли бачить ваші руки. Водій має виставити руки на кермо, пасажир спереду – на бардачок, пасажири ззаду – на сидіння попереду себе.Побачивши вас у такому становищі, солдат почуватиметься в безпеці, а отже в безпеці почуватиметеся й ви.
  • Показуйте документи по черзі. Коли солдат попросить вас показати документи (зазвичай кожен окремо), акуратно візьміть паспорт, протягніть його солдатові та поверніть руки у вихідне положення. І так кожний по черзі.
  • Не виходьте з авто без дозволу військових.
  • Чітко відповідайте на запитання військових.
  • Вас можуть попросити відкрити багажник та оглянути салон авто. Тримайте багаж в організованому вигляді – сумках, валізах, рюкзаках, пакетах. Такі речі можна швидше вийняти з багажника для огляду, ніж завантажені насипом. У вас має бути чітке уявлення щодо вмісту вашого багажу, щоб швидко й без підозрілих вагань відповісти на просте запитання: "А тут що?".
  • Не можна стояти за спиною військового, який оглядає вашу машину.
  • Не перевозьте в машині предмети явно військової належності. Якщо ви цивільна людина, під час бойових дій не возіть у машині, особливо на видних місцях, предмети явно військової належності: камуфляжний одяг, армійські черевики, рукавички, специфічні сумки тощо. Інакше ви будете змушені засвідчувати військовим, що ви не отримали десь армійське майно незаконним шляхом або що ви не є перевдягненим загарбником, який везе свою амуніцію в багажнику.
  • Після дозволу продовжуйте рух.
  • Не набирайте швидкості різко.
  • Зберігайте спокій і дотримуйтеся правил дорожнього руху.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.