До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

#WorldBeeDay: зірки, митці та бренди допомагають захистити бджіл

20 травня за ініціативою ООН у світі відзначається міжнародний день бджіл. За дописи з тегами #GuerlainForBees та #WorldBeeDay Guerlain перераховує по 20 євро на програму захисту бджіл.

Ми вже звично іронізуємо над національною рисою українців – збирати кошти, якщо "наші в біді". Тепловізори, розвантаження, бронежилети, шоломи, БПЛА, позашляховик на передову, аптечки, що завгодно, – ми несамовито донатимо усією країною. Але сьогодні нам донатити не треба – принаймні на захист бджіл. Це робить Guerlain, найстаріший косметичний бренд у світі, який у партнерстві з UNESCO опікується "бджолиними" програмами.

Реклама

Вже другий рік поспіль Guerlain організовує масштабну глобальну ініціативу. Мета – за три дні зібрати 1 мільйон євро на підтримку програми збереження бджіл. 20 євро компанія перераховує за кожен репост візуалу, що його розробив Томаш Лібертіні, разом із гештегами #GuerlainForBees та #WorldBeeDay.

Скетч може здаватися звичайним, та тут треба дещо знати. Словацький скульптор і художник Томаш Лібертіні живе в Нідерландах і створює статуї за допомогою живих бджіл.

Увага! Наступні зображення не рекомендується людям, що страждають від трипофобії.

Трипофобія (від дав.-гр. τρύπα — отвір і φόβος — страх, фобія, також страх кластерних отворів) — це страх перед кластерними отворами, тобто скупченнями отворів.Термін запропоновано у 2005-му році. Скупчення невеликих отворів в органічних об'єктах можуть провокувати нервове тремтіння, шкірний свербіж, нудоту і загальне відчуття дискомфорту. Хоча трипофобія не визнана Американською психіатричною асоціацією і в статистичному посібнику з психічних розладів її немає, тисячі людей стверджують, що вони страждають від цієї фобії (Wikipedia).

@tomaslibertiny

www.tomaslibertiny.com

Він виготовляє тривимірний металевий каркас і дає бджолам змогу розміщувати на ньому стільники. Це дуже довга й копітка праця: комахи місяцями вибудовують стільники навколо металевих лозин. "Архітектура, запозичена в природи", – каже Томаш.

За репост скетчу Томаша з тегами # GuerlainForBees і #WorldBeeDay Guerlain перерахує по 20 євро на програму захисту бджіл

Нагадаємо, від бджіл залежать біологічне розмаїття та продовольча безпека світу. Бджоли запилюють плодові й кавові дерева, бавовняні та лляні поля тощо. У 2019-му Guerlain з UNESCO оголосили про довгострокове партнерство, мета якого — захистити бджіл, популяція яких знижується щороку на 30%. Пестициди — головна причина катастрофічної смертності бджіл.

Бджоли — символ Guerlain уже 168 років. У 2011 році бренд запропонував підтримку Асоціації із захисту бретонських чорних бджіл на острові Уессан. У 2015-му встановив партнерство з Французькою апідологічною обсерваторією, у 2017-му — запустив Bee University, щорічну конференцію з участю апідологів, урядових організацій, активістів. У 2020-му стартувала програма тренінгів для бджолярів у партнерстві з ЮНЕСКО. Завдання — збільшити на мільярд чисельність бджіл у біосферних заповідниках до 2024 року.

У межах цього партнерства започаткована програма Women For Bees, спрямована на те, щоб забезпечити жінкам соціальну й економічну незалежність. 50 жінок отримають підтримку у створенні власних бджільницьких господарств. Guerlain планує зібрати до одного мільйона євро на розвиток програми Guerlain For Bees Conservation Program.

Посланниця і муза Guerlain Анджеліна Джолі року до минулорічного Дня бджіл дала інтерв’ю National Geographic, де розповіла про об’єднання зусиль з Guerlain і ЮНЕСКО в межах програми Women For Bees. Прагнучи показати красу й важливість бджіл для довкілля, фотограф і бджоляр Ден Вінтерс зробив знімки Джолі, привертаючи увагу до бджіл і бджолярів у всьому світі.

Фото: @danwintersphoto

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.