До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Темні часи: як упоратися, коли вимикають світло

Які пристрої придбати, щоб пережити блекаут з максимальним комфортом, як приготувати їжу, коли нема електрики, та що робити, якщо вимкнули світло, – в стислому гіді від beauty-редакторки VOGUE UA Альони Пономаренко.

На моїй кухні, затишно освітленій свічкою Juliette Has a Gun та світлодіодною лампою, пахне свіжозавареною кавою. Мій побут, повністю зав’язаний на електриці, в блекаут облаштований з максимально можливим комфортом – маю зізнатися, це заслуга чоловіка, який знається на технологіях. Ну хіба що свічка та гільйотинка для підрізання фітиля – мої. Отже, ділимося знахідками.

Реклама
Освітлення

Є безліч способів підтримувати світло вдома, і це не лише дизайнерські свічки, яким віддавала перевагу Діана Вріланд. Нагадаю, вона одна з перших започаткувала моду на свічки в 60-х, будучи головною редакторкою Vogue. "Тоді в Америці часто вимикали електрику, – згадує її онук Олександр. – Але в бабусі було стільки парфумованих свічок, що вистачало на всіх". Редакцію огортав фантастичний аромат і робота продовжувалась у мерехтливому світлі вогників".

  • Віск у гранулах для свічок. Такі свічки можна часто побачити в ресторанах, але їх люблять використовувати в заміських будинках, щоб освітлювати тераси довгими літніми вечорами. Адже звичайні свічки швидко вигоряють, та й потрібно їх дуже багато. Віск у гранулах ощадніший: ним можна наповнювати скляні ємності, додавати бавовняний гніт – і справу вирішено.
  • Гірлянди. Ті самі, що неодмінно зачаровують в пінтерест, та які є невіддільною частиною скандинавського дизайну. Вони працюють на батарейках-акумуляторах, які можна перезаряджати, і створюють ніжне освітлення, поліпшуючи настрій.
  • Ліхтарики. Пам’ятаєте фото продавчині квітів на розі Лисенка та Ярвалу? – озброєна налобним ліхтариком жінка випромінювала світло (і внутрішнє також). Налобний ліхтарик – неймовірна річ, коли потрібні вільні руки – наприклад, під час готування їжі або в разі пішого підняття в багатоповерхівці, коли не працює ліфт. Руки можна заняти пляшками з водою – і це повноцінне кардіотренування.
Twitter: Ірина Виговська
  • Інші джерела світла. Я використовую підсвітку в дифузорі Yes For Love; іноді потужні павербанки обладнують LED-світлом. Є настільні LED-лампи та мініатюрні LED-світильники на батарейках, які можна клеїти на будь-яку поверхню. Деякі з них реагують на рух, а деякі вмикаються безконтактно. Шукати їх треба в будівельних гіпермаркетах або онлайн.
Дифузор, YESforLOV

* "Гасові лямпи" або керосинки – це варіант для людей з аносмією, бо вони дуже гучно пахнуть, назвемо це так.

* Лампи з акумуляторами. Заряджаються від USB, світять яскраво та довго.

Їжа

Якщо у вас електрична (індукційна) плита, вимкнення світла може здатися катастрофою. Проте не все так погано. Є ідеї.

  • Сухий спирт, чайні свічки, гелеве пальне. Ці речі часто використовують туристи; немає жодної причини нехтувати ними в побуті. Їхнього тепла вистачить на приготування раклету, сирного або масляного фондю; можна приготувати чай або каву, підсмажити яєчню, розігріти їжу; добути окріп, щоб заварити вівсянку або кускус.
Дифузор, YESforLOV
  • Туристична плитка. Це геніальний винахід: під’єднується до газового балончика (розміром він, як лак для волосся, містить 220 мл, коштує до 100 грн) і дає змогу готувати страви, що потребують багато тепла, – наприклад, борщ. Питання кави та чаю вирішується елементарно. Балончика стане на три години готування, тож краще запастися пакунком.
  • Побутовий газовий балон місткістю 3–7 л. Чепурний охайний балончик помаранчевого кольору супроводжується пальником. Вистачає його на місяць, а потім можна дозаправити на АЗС звичайним газом. Наш французький друг Паскаль використовує в побуті саме такий газ, без жодних блекаутів.

ВАЖЛИВО: не можна залишати балон без нагляду. Відомо багато випадків пожеж, коли плитку лишили на увімкненій електричній плиті, що з появою світла нагріла балон – і стався вибух.

Wi-Fi

Зазвичай після вимкнення світла WiFi зникає. Проте буває, що провайдер і далі надає послуги кабельного інтернету. Тоді можна кабель з роутера під’єднати безпосередньо до ноутбука або під’єднати роутер до ДБЖ (джерела безперебійного живлення, подробиці нижче). Можливість таких трюків важливо уточнювати у свого провайдера. Говорячи технологічною мовою, це можливо, якщо провайдер застосовує xPON-технологію, а в будинку – оптоволокно.

Тим, хто користується мобільним інтернетом, я особисто співчуваю (бо якість драматично падає з вимкненням світла). Тоді варто подумати про зовнішню антену та мобільний 4G-роутер.

Starlink

Підприємці й пересічні громадяни захоплені ідеєю встановити Starlink, щоб і далі працювати, попри перебої зі зв’язком. Але треба зважити на кілька нюансів. Наразі пряме постачання пристрою в Україну для приватних осіб не передбачене (теоретично можливість є, але потрібна повна передоплата, а строки постачання невідомі), тому доведеться ввозити з-за кордону – приміром, з Польщі. Потім його треба переналаштувати – змінити локацію, сплатити абонплату.

Starlink потребує 70% відкритого простору, щоб "читати небо", тому його встановлюють або на даху, або у дворі. Виставити його у віконце не вийде: він важкий і масивний. Але на балконі може спрацювати.

Варто не забувати, що пристрою також потрібна електрика. Тому ДБЖ (див. нижче) теж знадобляться.

Сонячні батареї

Домашні побутові сонячні батареї – це абсолютна знахідка для тих, чиї вікна виходять на південь. Вони не займають багато місця; для побуту достатньо потужності 20–50 Вт. Вони заряджаються впродовж 1–3 годин у сонячну погоду, а потім дають струм 1–3 Ампери, і від них можна заряджати павербанки, акумуляторні лампи, телефони тощо. Це чисте джерело енергії, і в нашій квартирі ми їх охоче використовуємо.

Є навіть зарядні станції, які працюють від сонячних батарей. Але в похмурі зимові дні (яких на нас чекає багато) цей план приречений.

Джерело Безперебійного Живлення

Це річ, пошукові запити на яку в гуглі зросли за експонентою. Погана новина: є певний дефіцит. Хороша новина: можна замовити за кордоном.

ДБЖ – це життєвий мінімум для забезпечення електроенергією мінімальних потреб: потужності 300–500 Вт вистачить на того, щоб зарядити телефон, LED-лампу, ноутбук (так, MасBook споживає 40 Вт; енергоємність кожного приладу зазначають на етикетках або в інструкціях).

ДБЖ ще й працює як стабілізатор, тобто він не дасть техніці відчути стрибка напруги (і відповідно перегоріти, що часто трапляється з приладами під час вмикання світла після тривалої паузи в електропостачанні). Напевно, не варто й казати, що ДБЖ поліпшує якість життя: ввімкнув його в розетку, під’єднав до нього прилади, – і не згадуєш про незручності. Коли є електроенергія, він заряджається; коли немає – автоматично підтримує роботу приладів.

Тим, кому треба підтримувати роботу холодильника, кавоварки або газового котла (який, о сюрприз, теж не працює без електрики), буде потрібне потужніше ДБЖ – від 1,2 тис. Вт. Дехто купує 2 ДБЖ середньої потужності – так теж можна (єдине, вони потребуватимуть більше часу для заряджання).

Павербанки

Добре мати вдома павербанк. 20–50 mАh – це гарні показники, щоб зарядити не лише телефони й планшети (вистачить на 10 циклів заряджання), а й навіть ноутбук. Єдине, важливо переконатися, що ноутбук заряджається через зарядний роз’єм Type-C.

Генератори

Генератори – привілей заміських жителів. Їх також використовують клініки й салони краси. Це шумні пристрої, які на додачу забруднюють довкілля (їх треба заправляти паливом – бензином або дизелем). Одна година роботи генератора – це 1 літр пального. Генератори підтримають життєзабезпечення будинку, де зазвичай працює опалювальний котел та безліч інших приладів.

Хотілося б ще якийсь ґаджет для підняття на 20 поверх, але що ж. Прокачаємо м’язи, щоб зустрічати перемогу на піку форми.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.