До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Що таке кармічні стосунки і як вони можуть змінити ваше життя назавжди?

Є люди, з першої зустрічі з якими здається, що ви вже знайомі. Виникає миттєвий зв'язок, ніби вас поєднує невидима сила. Це відчуття зачаровує та захоплює, змушуючи задуматися: чи це ваша споріднена душа? Ваша справжня любов? Однак із часом динаміка стосунків змінюється. Початкова магія поступово згасає, конфлікти стають частішими, і попри спроби розв'язання проблем прогресу не видно. Така поведінка повторюється, залишаючи вас з відчуттям виснаження та розгубленості. Цей тип зв'язку часто називають "кармічними стосунками".

Джейкоб Елорді та Алекса Демі в серіалі
Джейкоб Елорді та Алекса Демі в серіалі "Ейфорія"

Реклама

"Інтенсивні стосунки, сповнені драми, часто помилково сприймають як любов, але це не так. Найімовірніше, це кармічні стосунки, і важливо зрозуміти, що затримуватися в них надовго не варто", — зазначає духовний коуч Крістіна Лопес.

Що ж таке кармічні стосунки насправді і чи завжди вони мають негативний вплив? В цьому матеріалі розповідаємо про їхні головні аспекти з позиції психологів та духовних експертів.

Закон карми

Термін "кармічні стосунки" не є офіційним ні в психотерапії, ні в релігії, але він має глибокі духовні корені. Як можна здогадатися, цей термін походить від концепції карми у східних релігіях, як-от буддизм і індуїзм.

Карма — це віра в те, що наші дії мають наслідки. У деяких східних релігіях вважається, що ці наслідки впливають на нас не лише в цьому житті, але й у наступному. Багато хто вірить, що кармічні стосунки є результатом незавершених справ з минулих життів — дві душі зустрічаються знову, щоб закінчити те, що залишилося невизначеним. Інші вважають, що кармічні стосунки — це наслідок наших попередніх вчинків. Хай там як, "це закон дії та реакції", пояснює Прісцилла Ліма де Шарбоньєр, астрологиня, авторка і коуч. Кожна дія викликає відповідну реакцію, позитивну чи негативну.

Що таке кармічні стосунки?

Точного визначення терміну "кармічні стосунки" не існує — він став популярним лише в останні десятиліття і не має єдиного джерела походження. Не всі погоджуються, що кармічні стосунки обов’язково "погані". Багато експертів вважають, що всі наші стосунки певною мірою кармічні. "Ніхто не входить у наше життя випадково, — зазначає Ліма де Шарбоньєр. — Ми притягуємо людей із сумісними енергетичними вібраціями. Кармічні стосунки — це результат закону притягання, і кожні стосунки мають кармічні елементи на різних рівнях".

Уроки, які ми засвоюємо

Більшість людей, які використовують термін "кармічні стосунки", сходяться в одному: такі стосунки існують для нашого зростання. "Людина, яку ви притягнули у своє життя, прийшла, щоб допомогти вам пройти певний урок, — зазначає таролог Енджі Банікі. — Ви знайшли одне одного, тому що цей урок потрібно опрацювати".

Якщо цей процес здається занадто абстрактним, варто згадати: психологи стверджують, що більшість труднощів у стосунках виникають через незцілені рани минулого. Зазвичай ми підсвідомо притягуємо партнерів, які активують ці рани. "Ідея про "незавершені справи" з минулих життів має психологічну основу, оскільки минуле живе в нашому сьогоденні, — пояснює психотерапевт Стівен Флойд, який вивчав буддизм і часто застосовує його принципи у роботі з парами. — Ранні досвіди прив’язаності формують основу для наших майбутніх стосунків".

Флойд додає, що наше дитинство — це перше "минуле життя", яке ми повинні зрозуміти, і що виклики в дорослих стосунках часто стають важливим поштовхом до цього розуміння. "Ми вступаємо у стосунки, глибоко усвідомлюючи, що наш партнер тримає ключ до нашого зростання", — каже він.

Кармічні чи токсичні?

Зростання ніколи не буває легким, і часом важко розрізнити нормальні труднощі у стосунках і нездорову динаміку. "Кармічні стосунки можуть дуже нагадувати токсичні або дисфункційні, — зазначає докторка Кендіс Купер-Ловетт, ліцензована сімейна та шлюбна терапевтка. — Вони схожі тим, що в них є дуже високі злети та дуже низькі падіння".

Інші тривожні ознаки теж часто збігаються. "Кармічні зв’язки відчуваються одночасно магнетичними та нестабільними; люди часто розходяться і знову сходяться, — пояснює Аттіна Манвелян, доцентка кафедри психології консультування в Університеті Санта-Клари. — Ще одна ознака — це залежність від циклів пристрасті та драми, які постійно повторюються. Такі стосунки схожі на американські гірки, де повторювані шаблони та емоційні цикли ускладнюють розрив".

Щоб зробити ситуацію ще більш заплутаною, людина може мати труднощі з виходом із токсичних стосунків, оскільки вона вірить, що ці стосунки визначені долею або "створені на небесах". "Кармічні стосунки важко завершити через сильну природну хімію та відчуття, що минуле життя продовжує тримати вас разом", — пояснює Купер-Ловетт.

Зміна моделей поведінки

Більшість експертів рекомендують звертати увагу на те, як ви почуваєтесь у стосунках, а не просто намагатися їх категоризувати. Поставте собі кілька важливих запитань: процвітаєте ви в цих стосунках чи лише ледве виживаєте? Навчаєтесь чогось нового чи почуваєтесь виснаженими? Чи ви та ваш партнер готові до змін?

"Справжня відмінність полягає в тому, що кармічні стосунки зазвичай слугують засобом для зростання і навчання, навіть якщо цей процес болючий, — каже психотерапевт Кен Фірхеллер. — Токсичні стосунки характеризуються шкідливою поведінкою, як-от маніпуляції, контроль або насильство, без наміру чи здатності до позитивних змін. Мета кармічних стосунків полягає в тому, щоб обидва партнери вивчили важливі уроки — часто про самоповагу, межі або невирішені емоційні травми".

Інакше кажучи, кармічні стосунки стають дисфункційними лише тоді, коли ви та ваш партнер не визнаєте своїх нездорових моделей поведінки та уникаєте необхідних кроків для їх вирішення. "Конфлікти у стосунках — це можливість для зростання в тих сферах, де ми ще не розвинулися, — пояснює Флойд. — Але це зростання можливе лише тоді, коли обидва партнери усвідомлюють свою роль у стосунках. Інакше ми перебуваємо в постійному стані напруги. Здорові стосунки — це не ті, що без конфліктів, а ті, де конфлікти вирішуються з увагою. Вони базуються на безпеці, взаємній повазі та розумінні, що наші партнери діють так, як це має сенс для них, а не зі шкідливих намірів".

Залишатися чи йти

Ці фактори необхідні для того, щоб будь-які стосунки процвітали, незалежно від того, вважаєте ви їх кармічними чи ні. "Навігація у стосунках вимагає багато самопізнання, роздумів та особистого і духовного зростання", — зазначає ліцензований сімейний терапевт Кім Берріс, засновник Центру холістичної консультації.

Однак якщо ви відчуваєте, що тільки ви працюєте над стосунками, це може бути ознакою того, що вони вже себе вичерпали. "Одним із найважчих моментів у стосунках є усвідомлення того, що людина, яка допомогла нам виявити наші глибокі рани, не завжди є тією, хто допоможе їх зцілити", — зазначає Берріс.

Це важке усвідомлення, але ось іще одна думка, з якою погоджується більшість експертів: рішення завершити стосунки, які більше не працюють, не означає, що вони були невдалими або "поганими". Вміння відпустити може бути головною метою. "Розрив кармічних стосунків може стати трансформаційним процесом або навіть уроком сам собою, — зазначає ліцензована консультантка із психічного здоров'я Наталі Розадо. — Це також може принести зцілення та особисте зростання".

Навчання трансформації наших нездорових моделей поведінки є ключовим моментом. Для цього ми повинні взяти на себе відповідальність за свої дії. "Найкращий спосіб зцілитися — взяти на себе відповідальність за створення та співтворення нашої реальності, — пояснює Ліма де Шарбоньєр. — Беручи на себе відповідальність, ми отримуємо силу трансформувати наші моделі стосунків. Простий розрив без трансформації себе лише призведе до того, що ми притягнемо іншу ситуацію або стосунки з тією ж моделлю".

Це і є визначенням того, що значить застрягти в кармічному циклі. Щоб уникнути цього — інакше кажучи, "очистити свою карму", зцілити свої рани та змінити моделі поведінки — ми повинні навчитися давати собі те, що Купер-Ловетт називає "безумовною любов’ю та повагою, перш за все".

Берріс підсумовує: "Іноді найсміливіше, що ми можемо зробити для себе, це сказати "досить" і залишити стосунки, які більше не йдуть нам на користь. Це може здаватися неможливим завданням, але воно також приносить дар поглиблення найважливіших стосунків у цьому житті: стосунків із собою".

За матеріалом vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.