До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що робити в разі ураження фосфорними бомбами

Ще місяць тому ніхто не міг подумати, що українським громадянам доведеться рятуватися від фосфорного бомбардування та вивчати інформацію щодо його впливу. Фосфорна зброя заборонена в усьому світі та є злочином проти людяності й порушенням Женевських конвенцій 1949 року, але Росію це не зупиняє. Кілька днів тому російські окупанти почали застосовувати проти мирного населення фосфорні бомби над північно-західною околицею Києва в Ірпені й Гостомелі, а також на Луганщині. Vogue.ua розповідає, що таке фосфорна зброя, як вона діє і як надати першу допомогу під час бомбардування боєприпасами з білим фосфором.

Що таке фосфорна зброя

Фосфорна зброя – це тип запальних боєприпасів, начинених білим фосфором, який може бути не тільки в бомбах, а й артилерійських снарядах, мінах, ракетах і навіть гранатах. У разі взаємодії з повітрям він починає горіти й горить доти, доки повністю не зникне. Ці боєприпаси підпадають під заборону Женевської конвенції 1949 року, що обмежує застосування окремої зброї навіть у воєнний час, оскільки вона є негуманною. Саме агресивність та високотемпературність фосфорних бомб стали причиною заборони такої зброї.

Реклама
Як діє

Температура горіння білого фосфору перевищує 800 °C, а площа поширення може охоплювати до кількох сотень квадратних метрів. Горіння продовжується допоки весь фосфор не вигорить або не припиниться доступ кисню. Фосфорні бомби дуже небезпечні й можуть викликати особливо важкі та болісні каліцтва. Найчастіше фосфорна бомба призводить до важких опіків, тіло обвуглюється, а одяг лишається цілим; вдихання випарів від фосфорної суміші випалює легені. Крізь ушкоджену шкіру фосфор потрапляє далі в організм, продовжуючи горіти й ушкоджує внутрішні органи, що викликає мученицьку смерть. Смертельна доза для людини становить 0,05–0,15 г.

Як виявити, що вибухнув фосфорний заряд

Під час вибуху вночі фосфорний заряд помітно світиться. Розліт білого чи жовтого полум’я подібний до салюту – саме так горить і вибухає запальна бомба. Вдень дію фосфорного заряду можна відрізнити від інших боєприпасів через густий їдкий білий дим з гострим запахом часнику і яскраві іскри, що розлітаються під час вибуху. Фосфорна бомба викликає великі пожежі, які дуже важко загасити.

Перша допомога

Пам’ятайте, що фосфор горить у разі взаємодії з киснем, тому його треба гасити великою кількістю води. Однак фактично єдиний захист від фосфорної зброї — не потрапити під ураження, ховаючись в укритті. Якщо ви все ж таки потрапили під фосфорні бомбардування, треба зробити таке:

  • Не торкайтеся руками частинок фосфору на шкірі або на одязі – їх можна усувати лише якимось негострим предметом, за наявності – пінцетом.
  • Треба рясно поливати або змочувати водою шкіру й одяг там, де є краплі фосфору.
  • Обережно зніміть одяг. Краще робіть це безпосередньо у воді або й далі поливайте вражені зони водою.
  • Рану треба обробити содовим розчином: на 1 склянку води додати 1 чайну ложку соди.
  • На рану, що утворилася від горіння фосфору, треба накласти вологу пов’язку. Її бажано змочувати содовим розчином.
  • У жодному разі не використовуйте вати й перекису водню.
  • Якщо людина, яка отримала фосфорні опіки, при тямі, їй треба дати будь-які знеболювальні та заспокійливі препарати.
  • Під час горіння фосфор також виділяє отруйні пари. Для виведення токсичних речовин з організму треба прийняти будь-який сорбент.
  • Пийте багато води, також можна вживати молоко та лужну негазовану воду.
  • У разі усунення фосфорних частинок з поверхні шкіри лікування проводиться як за звичайних опіків.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.