До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що треба знати про Леоніда Каденюка — першого космонавта незалежної України

12 квітня в Україні відзначають День працівників ракетно-космічної галузі та Всесвітній день авіації і космонавтики. Vogue.ua розповідає про Леоніда Каденюка, першого й поки єдиного українця-космонавта за часів незалежної України.

Леонід Каденюк, 1997 рік

Аби вступити до льотного училища, юний Леонід додав собі один рік: туди приймали тільки з 17 років, а хлопцеві минуло лишень 16. Під час проходження комісії в районному центрі Каденюк зізнався комісарові, що для вступу йому бракує одного року. Після довгого вмовляння той усе ж зателефонував до РАЦСу й попросив виписати нову метрику. "Може коли-небудь ми зустрічатимемо його на космодромі з квітами. Допоможімо цій молодій людині", — сказав комісар телефоном. І мав рацію! Уже в 1997 році Леонід Каденюк полетів у космос на кораблі "Колумбія".

Реклама
Члени екіпажу корабля "Колумбія": Калпана Чавла, Такао Дой, Леонід Каденюк, 1997 рік

1976-го, після кількох місяців випробувань, Каденюк став одним з девʼяти щасливців: він доєднався до загону космонавтів у групі космічної системи "Буран". До першої половини 1990 років Леонід Каденюк готувався проводити на борту космічних літальних апаратів наукові експерименти в галузі біології, медицини, метрології, екології та інших наук. Він також активно вивчав тогочасні радянські й американські космічні кораблі та літав більш ніж на 50 типах і модифікаціях.

Леонід Каденюк у Космічному центрі Кеннеді, 1997 рік

У свій перший політ у космос, що тривав 17 днів, Каденюк вирушив 19 листопада 1997-го з міжнародним екіпажем, який пройшов підготовку в NASA. На кораблі український космонавт виконував особливу місію: проводив біологічні експерименти та вивчав вплив невагомості на рослини. Завдяки Леонідові в космосі на кораблі вперше побували національні державні символи: тризуб і синьо-жовтий прапор та пролунав гімн Незалежної України.

Леонід Каденюк, 1997 рік

У 2006 році перший український космонавт став членом комісії з питань космічної діяльності, а згодом і радником прем’єр-міністра України з питань авіації та космонавтики. Окрім цього, Леонід Каденюк — автор п’яти наукових праць і художньо-публіцистичного твору "Місія — Космос".

Леонід Каденюк раптово пішов з життя 31 січня 2018 року у віці 67 років.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.