До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Портрет нації: незламні українці, депортовані до Сибіру

21 жовтня 1947 року – одна з найсумніших дат в історії українського народу. Саме цього дня радянська влада під час кривавої операції "Захід" за добу депортувала до Сибіру й Казахстану понад 78 000 українців із західних регіонів нашої країни, переважно Волинської, тодішніх Дрогобицької та Станіславської, Львівської, Рівненської, Тернопільської й Чернівецької областей.

Депортація українців до Сибіру

Переселяли українців цілими сім’ями, раптово виривали людей з рідних місць та відряджали в невідомому напрямку. Серед виселених було чимало вдів і сиріт, чоловіки й батьки яких загинули в роки боротьби з тоталітарним режимом. Історики стверджують, що операцією "Захід" радянська окупаційна влада вирішувала відразу кілька завдань. "Виходить, що потреби ГУЛАГу збіглися в той момент з інтересами республіканської влади. Треба було підіймати економіку СРСР і водночас можна було розправитися з УПА. Тому був запущений цей цинічний механізм", – зазначає історик Олег Бажан.

Реклама
Депортовані до Сибіру українці
Депортовані до Сибіру українці

Сьогодні, у 75-ті роковини операції "Захід", ми згадуємо людей, які стали жертвами кривавого режиму. В архівах ми змогли знайти світлини українських сімей, які опинилися в Челябінській та Іркутських областях, Казахстані, за тисячі кілометрів від рідної домівки.

Фото: Getty Images

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.