До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Нова планета: відкриття групи вчених під керівництвом українки Ольги Захожай

Команда науковців, яку очолює українська астрофізикиня Ольга Захожай, відкрила нову планету, – повідомляє Інститут Макса Планка в Німеччині.

Реклама

HD 114082 b є однією з трьох молодих планет-гігантів віком до 30 мільйонів років – їй усього 15 млн років. Вона обертається навколо власної сонцеподібної зірки, розташованої на відстані 0,5 астрономічних одиниць від себе, за 110 днів. Цю планету можна вважати наймолодшою серед газових гігантів за всю історію спостережень.

Цікаво також, що щільність планети – аномально висока. Це дає науковцям можливість припускати, що в неї нетипово велике ядро. Розмір екзопланети можна зіставити з розміром Юпітера, найбільшого в Сонячній системі, проте за масою вона ввосьмеро перевищує.

"Попередньо розрахована середня щільність цієї газової планети вдвічі більша, ніж у Землі, що справді дивно, – зазначає науковиця. – Зрештою, Земля — кам’яниста планета із залізо-нікелевим ядром, а не з водню та гелію — найлегших елементів у Всесвіті, з яких майже повністю складається Юпітер".

За твердженням Ольги Захожай, HD 114082 b на сьогодні є наймолодшим відомим газовим гігантом з установленою масою та радіусом. У підсумку це відкриття обіцяє навчити астрономів нового про формування газових гігантів. Про відкриття повідомив редактор журналу Astronomy & Astrophysics у вступному слові.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.