До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Ми зможемо стати організацією, що знає, як громадам долати наслідки глобальних катаклізмів: цунамі, землетрусів чи війн": інтервʼю зі співзасновниками "Район#1"

До війни колектив активістів "Район#1" влаштовував вечірки просто неба на вулиці Рейтарській, що стала для Києва такою самою точкою збору креативної молоді, як богемний Кройцберг — для Берліна. Метою цих заходів був не лише нетворкінг і збільшення відвідуваності місцевих ресторанів, магазинів одягу й інших крамниць. У такий спосіб "Район#1" збирали кошти на впорядкування й лагідну джентрифікацію самої вулиці: купували й висаджували молоді дерева, видаляли графіті зі стін і реставрували фасади. "Ми хотіли, аби Рейтарська була такою точкою "приколу", — розповідає Андрій Тітаренко, співзасновник проєкту та колишній маркетинг-директор бренду Riot Division. — Щоб туди йшли не тільки на заходи, а й просто тому, що там класно".

Андрій Копиленко та Андрій Тітаренко
Андрій Копиленко та Андрій Тітаренко

Реклама

Їхню останню Block Party відвідали приблизно десять тисяч людей. Проте подальші плани скорегувало повномасштабне вторгнення: у квітні минулого року проєкт трансформували у благодійний фонд — тепер вони відновлюють і будують наново житло, що постраждало від російських обстрілів та мародерства. Нині на рахунку "Району#1" понад 200 закінчених об’єктів — від Ірпеня до Нової Басані. "Загалом до війни ми робили те саме: люди збираються і відновлюють вулицю. То чому б тепер не масштабувати це на всю країну?" — каже Тітаренко.

Наприкінці лютого 2022 року обидва Андрії взялися до активної волонтерської роботи. Копиленко, чиє життя тривалий час було пов’язане з організацією заходів, як-от "Річковий рейв" і "Різдво на Подолі", допомагав із точками обігріву та медикаментами мешканцям прифронтових територій. "Під час подорожі до Херсонської області я почав думати про те, що про військових дбають усі — це було логічно. Але мало хто звертав увагу на цивільне населення в регіонах, тільки-но звільнених з-під окупації. Хоча це було небезпечно, я вирішив, що хочу опікуватися саме ними".

Тітаренко починав свій волонтерський шлях з інформаційного фронту, створював і розповсюджував у мережі інформаційні ролики про події в Україні, а згодом долучився до волонтерських зборів і прямої допомоги військовим. За тиждень після звільнення Київської області вони вдвох із Копиленком вирушили на деокуповану територію — подивитися, як можуть стати в пригоді. "16 квітня ми переналаштували комунікацію в соціальних мережах "Район#1" і зібрали волонтерів, які поїхали з нами в Гостомель. Кажуть, ми опинилися там одними з перших".

Спочатку прибирали вулиці та розбирали завали. Далі команда взялася до герметизації обʼєктів, розроблення проєктів з реконструкції будівель та їхньої реалізації. Проєкт жив завдяки пожертвам від пересічних громадян, чого для оперативного проведення робіт було недостатньо. "Будівництво і ремонт — це дорого. Тож ми зрозуміли, що треба трансформуватися з волонтерського руху в організацію, яка зможе ефективно акумулювати гроші й керувати великими проєктами. Так ми почали вибудовувати структуру, зрозумілу для іноземних інвесторів", — розповідає Тітаренко. Персонал фонду виріс до 23 людей, а команда волонтерів тепер налічує понад тисячу ентузіастів, серед яких архітектори, художники, менеджери, дизайнери та супервайзери.

Андрій Тітаренко та Андрій Копиленко
Андрій Тітаренко та Андрій Копиленко

Одним із найбільших реалізованих обʼєктів "Району#1" став багатоквартирний шестиповерховий будинок в Ірпені, у який 2 березня минулого року влучила ракета: команда замінила в ньому вікна, двері, відреставрувала дах, утеплила будівлю. У Київській області також звели три домівки — в них уже живуть люди. Тепер разом із німецьким фондом Help споруджують 26 осель "під ключ" для місцевих, що втратили житло через бойові дії у Чернігівській області: 13 у селі Старий Биків і стільки ж — у селах Нова Басань і Новий Биків.

За словами Тітаренка, міжнародні організації, що опікуються гуманітарною допомогою в Україні, часто не адаптують свої рішення до місцевого контексту: "Модульні містечка — здебільшого тимчасове житло, маленьке й без необхідної інфраструктури. Ми зробили дослідження і з’ясували: найкращий варіант для тих, хто втратив домівку, — це каркасні будинки". Копиленко продовжує: "Ми не тільки знаємо, як будувати, а й розуміємо конкретні потреби конкретної громади, тому великим фондам, що хочуть виконувати капітальну відбудову, логічно співпрацювати з нами".

Тітаренко каже, що в роботі треба уникати емоцій: "Якщо глибоко перейматися кожною з тутешніх історій, допомагати доведеться тобі, а не тим, хто цього потребує". Утім, пригадує випадок у Новій Басані: "Це село довго перебувало під окупацією і зазнало значних руйнувань. Там ми зустріли сімʼю місцевої вчительки. Коли приїхали на відбудову, її донька читала нам свої вірші, співала пісні, а потім зізналася, що вміє гарно грати на гітарі. Під час окупації вона сховала два свої інструменти під ліжко, щоб їх не вкрали. Але коли почався наступ наших військ, снаряд влучив у будинок — гітари врятувати не встигли. Тепер у сімʼї немає ні їх, ні взагалі нічого. Ми домовилися, що, коли передаватимемо їм ключі від нової оселі, обовʼязково залишимо там нову гітару".

Серед планів фонду "Район#1" — розвиток міст України (на це, за словами співзасновників, підуть десятки років) та комплексна джентрифікація регіонів. Організатори прагнуть масштабувати "Район #1" до фонду міжнародного рівня — щоб за потреби відбудовувати міста і селища, які постраждали внаслідок надзвичайних ситуацій. "Ми зможемо стати організацією, що знає, як громадам долати наслідки глобальних катаклізмів: цунамі, землетрусів чи війн", — упевнено каже Копиленко.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.