До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Коли стало суспільно прийнятним не любити дітей?

Як це часто буває в сучасному світі, деякі історії набувають резонансу через доволі невинні твіти. У квітні користувач @hifromkyle з Великої Британії поділився в X (Twitter) фотографією біля місцевого пабу. Ні в самому дописі, ні в підписі, ні у фото не було нічого особливого, окрім чотирьох слів на дошці, біля якої він позує, піднявши великі пальці вгору. Саме вони викликали роздратування в користувачів інтернету: Dog Friendly Child Free. За наступні 36 годин твіт набрав 57 мільйонів переглядів, 15 тисяч ретвітів і 2,7 тисячі коментарів: частина людей погоджувалась із написом, а інша була абсолютно приголомшена ним.

Реклама

Це не дивно. Погляди та ставлення суспільства до дітей завжди викликали пристрасні обговорення, особливо щодо того, як їх виховувати. Ось чому ведуться нескінченні дебати навколо грудного вигодовування, спільного сну, вседозволеності, часу перед екраном, годування з ложечки тощо. Соціальні мережі переповнені тролями-всезнайками, готовими кинутися на матерів, щоб критикувати кожен їхній крок: як Емілі Ратаковскі тримає свого сина, чи "безпечно" для дитини Пінк допомагати їй готувати. Кожна людина має свою думку — і кожна людина вважає, що вона знає краще.

І ніщо так не хвилює людей, як те, чи повинні діти мати доступ до місць "тільки для дорослих". Літаки є одним із найбільших громовідводів у цьому питанні, особливо коли йдеться про вік дітей. Торік поширилося відео, на якому пасажир втрачає розум від люті на крик дитини під час польоту до Орландо, де знаходиться Disney World. Не минає й місяця без нової статті в таблоїдах, натхнених переживаннями користувачів соціальних мереж, чи варто дозволяти дітям літати бізнес-класом.

Окрім того, звісно, є місця, де люди п’ють алкоголь. Інколи справа доходить до того, що дітей можна помітити разом з батьками у пабах, і в різних контекстах у цьому немає нічого поганого. Наприклад, в обідню пору, коли ви всі їсте печеню, або коли по телевізору транслюється футбольна гра. Батьки новонароджених також можуть ходити з дітьми в бар, тому що: а) їм потрібно відпочити; б) більшість дітей цього віку весь час дрімають. Та й чи є в цьому світі батьки, які добровільно взяли б свого малюка в суботу ввечері провести час у винному барі?

Зрозуміло, що деякі люди не хочуть мати справу з дітьми та їхніми вередуваннями з будь-яких приводів, але один з коментарів на вищезгаданий твіт містить у собі важливе запитання: "Чому стало соціально прийнятним буквально ненавидіти дітей?". Іноді може здатися, що ті, хто має дітей і не має дітей, стоять по різні сторони барикад, втім насправді більшість батьків все ще хочуть робити те саме, що робили раніше, — хоч іноді це здається неможливим. У 2024 році час відпустити ідею про те, що всі матері та їхні нащадки повинні бути за зачиненими дверима та лежати в ліжку, щойно зайде сонце. "Дітей треба бачити, а не чути", — так вважали пращури наших пращурів?

З усім тим, місця, куди можна приходити з дітьми, можуть і повинні існувати. У наш час є багато ресторанів, де діти вітаються лише до певного часу або лише в певному віці, отже якщо ви не хочете спілкуватися з малечею, вам не потрібно. Варто також зазначити, що багато батьків навіть не хочуть, щоб їхні діти постійно були поруч. Тому ця проблема вирішується значно простіше, ніж може здатися, якщо усім сторонам залишатися свідомими й адекватними.

За матеріалом vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.