КУПИТИ КВИТКИ

Київська ялинка від XIX cт. — до сьогодення: якими були різдвяні прикраси, інтер'єри та одяг

У Музейно-виставковому центрі Музею історії міста Києва відкрили виставку "Київська ялинка від XIX. до сьогодення", яка триватиме до 04 лютого 2024 року, а 1 грудня там запалюватимуть ялинку та презентують ексклюзивну ялинкову прикрасу.

Святкова сукня ручного пошиття початку XIXст.; оригінальні ялинкові прикраси часів Кайзера Вільгельма, що використовувались з метою пропаганди; ведмедик 40-х років, знайдений в руїнах перед Михайлівською площею; Дід Мороз 1926 року авторства Г. Світлицького; ковзани 1920-х років; меблі, яким понад 200 років; грамофон початку XXст. Ці та багато інших унікальних експонатів будуть представлені на виставці у спеціально облаштованих інтер'єрах за різні періоди з ХІХ по кінець ХХ століття.

Реклама.

Цього року, коли Україна перейшла на новоюліанський календар та відзначатиме Різдво 25 грудня, Музей історії міста Києва спільно з колекціонеркою старовинних ялинкових прикрас Мариною Лукʼяновою представляють виставку "Київська ялинка від XIX. — до сьогодення", яка дасть змогу відвідувачам поринути в атмосферу різдвяного Києва різних періодів.

"Цією виставкою ми прагнемо показати, який довгий шлях Україні довелось пройти, аби відзначати Різдво разом з усією Європою, з нашими друзями та союзниками. Завітавши на "Київську ялинку", ви зможете здійснити мандрівку в часі та побачити, як змінювались традиції святкування Різдва крізь роки. І хоч колись ялинки доводилось ховати в шафи, але свято завжди було з нами і світло обов'язково перемагало темряву", — зазначає генеральна директорка Музею історії міста Києва Діана Попова.

Особливе місце в експозиції займає саме ялинка та іграшки до неї. У кожному інтер’єрі відвідувачі зможуть побачити ялинку, оздоблену актуальними на той час іграшками. На виставці будуть представлені зразки ялинкових прикрас з особистої колекції Марини Лук’янової від середини ХІХ століття і до 90-х років ХХ століття. Чимало з них мають унікальну історію та є ексклюзивними.

"Ми показуємо найрізноманітніші ялинкові прикраси, аби максимально занурити відвідувача в атмосферу конкретного періоду: дорадянська писанка з порцеляни та сусального золота 1907 року, перші фігурні скляні прикраси 20рр. ХХст., Святий Миколай з вати та пап'є-маше1930рр., іграшки українських артілей 50—60рр. ХХст., а ще дротові, картонажні, лавсанові та пластикові іграшки", — розповідає колекціонерка Марина Лук'янова.

У межах виставки проводитимуться екскурсії від наукових співробітників та кураторів проєкту, а також майстер-класи для дітей і дорослих.

Фото: Павло Заярний

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.