До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Газлайтинг" — головне слово 2022 року

"Газлайтинг" — головне слово 2022 року за версією американського словника Merriam Webster. Укладачі словника зазначають, що у 2022-му спостерігалося зростання кількості пошуків слова "газлайтинг" на 1740%.

Інгрід Бергман у фільмі
Інгрід Бергман у фільмі "Газове світло", 1944

Реклама

"У цю епоху дезінформації – фейкових новин, теорій змови, тролів у Twitter та deepfake – „газлайтинг" став словом нашого часу", — зазначають у Merriam Webster.

Термін "газлайтинг" походить від назви п’єси 1938 року та фільму, знятого за її мотивами. За сюжетом, чоловік намагається змусити свою дружину повірити, що вона божеволіє. Словник Merriam Webster визначає "газлайтинг" як психологічне маніпулювання людиною впродовж тривалого часу, що змушує жертву сумніватися у вірогідності власних думок і переконань, сприйняття реальності чи спогадів. Все це призводить до плутанини, втрати впевненості й самооцінки, а також до емоційної невизначеності.

Інгрід Бергман і Шарль Буає у фільмі
Інгрід Бергман і Шарль Буає у фільмі "Газове світло", 1944

У Merriam Webster також зазначили, що в останні роки термін "газлайтинг" набув простішого й ширшого значення. Нині "газлайтинг" – це дія або практика грубого введення когось в оману, зокрема для власної вигоди. "Це слово добре поєднується з іншими термінами, пов’язаними із сучасними формами обману та маніпуляцій, як-от фейкові новини, deepfake і штучний інтелект", — ідеться в поясненні Merriam Webster.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.