До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Від Анни Вінтур до принца Гаррі: 5 біографій, які варто прочитати цього літа

Мемуари відомих людей — захопливе читання, адже не тільки дають змогу зануритись у життя улюблених героїв, а ще й нерідко допомагають зрозуміти, що такі самі страхи й переживання, як у нас, насправді властиві навіть дуже успішним та знаменитим. У нашій добірці — кілька чудових біографій та мемуарів, від принца Гаррі до Анни Вінтур, які нещодавно вийшли або готуються до друку в українських видавництвах.

"Запасний". Мемуари принца Гаррі

Реклама

Про мемуари принца Гаррі преса почала писати задовго до їхнього виходу, адже очевидно, що цю книжку, в якій Гаррі обіцяв розповісти правду про своїх родичів, чекав увесь світ. Ходили чутки, що книжка навіть викликала неабияке занепокоєння в королівській родині.

Що ж, може і не марно, адже загалом мемуари Гаррі буквально наелектризовані його обуренням, розпачем і тим, що в психотерапії прийнято називати "непропрацьованими травмами" (хоча Гаррі давно працює з психотерапевтом, про що відверто каже у книзі). Майстерно написана (Гаррі працював над мемуарами разом з відомим журналістом Дж. Р. Мерінгером), книжка "проходиться" по всіх членах королівської родини: королеву-консортку (на момент написання вона ще нею не була) Каміллу Гаррі називає небезпечною і каже, що вона поклала його на вівтар піару, Кетрін — холодною, брат Вільям в його інтерпретації має вигляд невпевненого, проте амбітного та марнославного чоловіка. Хіба що про бабусю, королеву Єлизавету, та батька Чарльза, нині короля, Гаррі говорить з ніжністю. Загалом "Запасний" — захопливе, відверте читання, яке вкотре нагадує, що всі ми, навіть дуже публічні та відомі, — насамперед вразливі люди, які потребують тепла та емпатії.

"Лабораторія"

"Друзі, коханки і велика халепа", Метью Перрі

"Привіт, мене звуть Метью, хоча ви можете знати мене під іншим ім’ям. Друзі називають мене Метті. І я мав би бути мертвим". Так починається одна з найочікуваніших книжок останніх років, мемуари зірки "Друзів" Метью Перрі. Як і у випадку з мемуарами принца Гаррі, книжка Перрі захоплює своєю граничною щирістю. Про що б не писав актор — розлучення батьків і непросте дитинство; про те, як в 24 роки отримав роль мрії в "Друзях"; про тягар популярності чи проблеми з алкоголем та наркотиками, рехаби та страх смерті — він ніби не залишає нічого в секреті, відкриваючись перед читачем повністю, аби бути почутим.

Зокрема, Перрі робить це не тільки для себе. Ця книжка — велика підтримка для тих, хто, як і актор, бореться з різного роду залежностями. Адже Перрі розповідає, що провів приблизно половину життя в рехабах або лікувальних центрах, два тижні знаходився в комі, що витратив на лікування майже 10 мільйонів доларів — і зізнається, що кожен, як би складно не було, має дати собі другий шанс та повірити у себе.

"Наш Формат"

"Анна. Біографія", Емі Оделл

Що допомогло молодій та амбітній британській журналістці стати однією з найвпливовіших жінок у світі моди — на це запитання шукає відповідь авторка Емі Оделл в біографії великої Анни Вінтур.

Головне, що треба знати про цю книжку: це не мемуари Вінтур, і навіть не книга, побудована на інтерв'ю з власне героїнею, адже Вінтур відмовилась давати інтерв’ю для цієї книжки. Проте вона написана зі згоди Анни: головна редакторка Vogue надала Емі Оделл контакти найближчих людей зі свого оточення, які могли бути корисними для написання біографії. Таким чином, ґрунтуючись на численних інтерв’ю з найближчими друзями та колегами Анни Вінтур, зокрема з деякими відомими іменами зі світу моди, Емі Оделл створила найбільш відвертий портрет Вінтур, який коли-небудь публікувався.

"Анна" виходить українською мовою у видавництві Yakaboo Publishing у вересні.

"Життя Браяна. Мемуари соліста AC/DC"

"Життя Браяна" — це "спогади культового рокера Браяна Джонсона про те, як він виріс у маленькому містечку, заснував власний гурт та замінив Бона Скотта, вокаліста одного з найвідоміших рок-колективів світу AC/DC — і став світовою зіркою". Браян Джонсон — не тільки харизматичний рокер, він ще й щедрий, щирий автор. Джонсон відверто ділиться з читачем історіями як успіху, так і провалів; своїми страхами та сумнівами, а також величезною любов'ю до музики — тож читання цих мемуарів справляє враження, ніби ти спілкуєшся з музикантом особисто.

"Лабораторія"

"Зонтаґ. Життя і творчість", Бенджамін Мозер

У "Видавництві Анетти Антоненко" виходить книжка про життя і творчість інтелектуалки, письменниці, критикині Сьюзен Зонтаґ. Американський журналіст Бенджамін Мозер працював над нею понад сім років — зрештою вона принесла йому Пулітцерівську премію в номінації "Біографії" (2020) та ще з десяток нагород.

"Зонтаґ: Життя і творчість" — це насамперед книжка-портрет, яка намагається знайти відповіді на запитання, в чому таємниця цієї унікальної жінки і як люди стають геніями? Працюючи над біографією, автор створив цілісну картину з розповідей понад 600 людей (з різних куточків світу — від Мауї до Стокгольма, від Лондона до Сараєво), а також сучасників, друзів і рідних, які вперше публічно розповіли про стосунки із Сьюзен. Серед них Енні Лейбовіц, яка була разом із Зонтаґ 15 років до її смерті в 2004-му.

Над українським перекладом видання працювала Наталія Климчук.

"Видавництво Анетти Антоненко"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.