До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книжковий Арсенал 2024: 13 найочікуваніших новинок, які варто придбати

XII Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал" — наймасштабніша літературна подія року — розпочинається вже 30 травня. У просторі Мистецького арсеналу зберуться понад 100 видавництв і 5 книгарень, щоб представити відвідувачам свої книжки.

Реклама

На які з новинок варто звернути увагу, розповідають наші експерти: журналістка, співавторка подкасту "Наразі без назви" Богдана Неборак, літературознавиця, головна редакторка "Сенсор" і співавторка подкасту "Наразі без назви" Анастасія Євдокимова, книжкова оглядачка й літературна критикиня Олена Лисенко та книжкова блогерка, авторка телеграм-каналу "Непозбувний книгочитун" Тетяна Гонченко.

Квитки на ХІI Книжковий Арсенал можна придбати за посиланням.

Художня українська та перекладна література

"Книга для дітей", Антонія Сюзен Баєтт

Видавництво "Темпора"

Це великий роман, у якому серйозні речі описані історіями буцімто для дітей — думаю, він добре читатиметься в сучасному контексті, мені цікаво поміркувати про те, як ми говоримо про найскладніше дітям, нашим внутрішнім дітям теж. До того ж Баєтт — одна з ключових авторок прози у Великій Британії, тому добре познайомитися з нею, нарешті українською.

Радить Богдана Неборак

"Пісня відкритого шляху", Артем Чех

Видавництво Meridian Czernowitz

Сюжет нового роману Артема Чеха розгортається навколо Громадянської війни у США, у якій бере участь колишній український кріпак Гнат. Якось він зустрічає Сема, що раніше був рабом. Вони починають товаришувати й вирушають у подорож Америкою. Здавалося б, до чого тут українці? Проте я переконана, що на сторінках цього роману ми дізнаємось щось нове, горде чи колюче, про себе.

Радить Олена Лисенко

"Катананхе", Софія Андрухович

Видавництво Komubook

Новий роман однієї з найсильніших сучасних українських письменниць я читала, готуючись до розмови із Софією для Vogue, і була вражена тим, як прозоро й безоцінково авторка пише про фізіологію травми. Чекаю можливості перечитати в папері.

Радить Богдана Неборак

"Синя борода", Курт Воннегут

Видавництво "Вавилонська бібліотека"

Цю книжку привезуть з друку спеціально під Книжковий Арсенал, і я обов’язково її куплю — бо купую майже всі книжки цього видавництва. Очікую, що це буде, як завжди, найкраще оформлення. Це найзагадковіший роман Воннегута, написаний у формі автобіографії вигаданого художника, чиї картини усі зіпсувалися через неякісну фарбу — малюнок осипався і лишилися тільки чисті полотна.

Радить Тетяна Гонченко

"Бунт речей", Жузе Сарамаґу

Видавництво "Вавилонська бібліотека"

Ця збірка оповідань — дебют нобелівського лауреата, а, відповідно, можливість побачити, звідки він починав і яким потужним та самобутнім був на цьому старті. Написана у 1980-ті, книжка, проте, віддзеркалює сьогодення: життя людини в умовах репресивної системи. У 2024-му ми спостерігаємо наживо за тим, як диктаторські системи конкурують із демократичними. Водночас історія нас вчить, що головні правила і форми існування репресивних систем незмінні, все те саме. Мені здається значною перевагою, що ці історії короткі — це дає можливість відволікатися від зовнішнього світу й занурюватися у численні окремі світи.

Радить Анастасія Євдокимова

Нонфікшн і мемуари

"Втеча з табору 14", Гарден Блейн

Видавництво "Бородатий Тамарин"

Історія чоловіка, який народився в таборі для політичних в’язнів у Північній Кореї і нічого не знав про життя поза його стінами. Табірні охоронці виховували з нього стукача, він сприймав рідну матір як суперницю в боротьбі за їжу, він став свідком страти своєї родини — і вважав усе це нормою. А потім втік і відкрив для себе зовсім інший світ. Книжка вийде якраз напередодні Книжкового Арсеналу; має бути щось дуже цікаве.

Радить Тетяна Гонченко

"Про фотографію", Сьюзен Зонтаґ

Видавництво "Музей Харківської школи фотографії"

Після "Спостереження за болем інших", яку читала невідривно від контексту роботи фотографів під час російсько-української війни, хочу перечитати й цю збірку текстів у новому перекладі Ярослави Стріхи.

Радить Богдана Неборак

"Освічена", Тара Вестовер

Видавництво Artbooks

Мемуари Тари Вестовер стали бестселером New York Times. Це приголомшлива історія дівчини, яка вирвалась від своєї родини, здобула освіту і розповіла про те, як її батько, мормон-фанатик, готувався до кінця світу, вважав лікарів поплічниками диявола і лікував дітей народними методами.

Радить Олена Лисенко

"Потяг прибуває за розкладом. Історії людей і залізниці", Марічка Паплаускайте

Видавництво "Лабораторія"

Марічка — дуже важлива постать для української репортажистики, і те, що в неї виходить нова книжка — справді подія, яка нагадує українським журналістам: історії потрібно фіксувати, й час збирати їх у складніші комбінації настав. Це історія про Укрзалізницю — величезне підприємство, яке безперервно функціонує, надає послуги (і робить це не завдяки, а всупереч), покращує сервіс (погодьтеся, дріп-кава — це революційний стрибок). А ще це історії людей, які виконують свою роботу. Упевнена, що в кожного з нас у скарбничці памʼяті є власна душевна розповідь про провідника чи провідницю, які нас рятували, дивували, надихали.

Радить Анастасія Євдокимова

"Як ми назвемо цю війну?", упорядник Богдан Логвиненко, Віталій Побережний

Видавництво Ukraїner

Із цікавістю та острахом очікую на нову книжку від Ukraїner, обовʼязково придбаю її на Книжковому Арсеналі, щоб потім емоційно читати. Це видання-хроніка, до якого увійшли світлини, інфографіка та мапи, що ілюструють перші два роки повномасштабної війни з Росією. Загалом, це спроба реконструювати у свідомості події, які кардинально змінили наше життя.

Радить Олена Лисенко

Мистецтво

"Поглянь, що ти пропустив. Нові способи бачити світ крізь мистецтво", Вілл Гомперц

Видавництво ArtHuss

30 есеїв про різних митців та їхні способи бачення світу. Подобається цей автор — фаховий, іронічний, глибокий. Ця книжка (як і багато інших мистецьких видань) допомагає подивитися на життя під новим кутом, ніби зовсім іншими очима. Вона про те, як можна сприймати світ зовсім не так, як ми звикли, — про мистецьке бачення усього, що є довкола. На мене такі книжки справляють терапевтичний ефект.

Радить Тетяна Гонченко

"PANTONE: XX століття в кольорах", Ліатріс Айзмен, Кіт Рекер

Видавництво ArtHuss

Це спроба осмислити насичені 100 років світової історії крізь кольори та понад 200 творів мистецтва, побуту і предметів декору. Якою експерти кольору побачили Другу світову війну? А чому 1960-ті роки були яскравими й насиченими? Що символізує 1990-ті? Про це розмірковують у своїй книзі Ліатріс Айзмен і Кіт Рекер та діляться власними знаннями про колір.

Радить Олена Лисенко

"Чипси: Українські наївні мозаїки, 1950–90", Євген Нікіфоров, Поліна Байцим

Видавництво ist publishing

Попри те що розмова про мозаїки не нова й фотограф Євген Нікіфоров фотографує твори монументального мистецтва по всій Україні з року в рік, міркувати про сюжети, простір, матеріали — все одно цікаво. Мозаїки, зібрані у цій книжці, — руйнуються. З одного боку, вони фіксують минуле, а з іншого — нагадують, яке воно крихке. У таких книжках дуже важливим є і коментар, який пояснює, концептуалізує, обʼєднує сотні світлин, тому історикиня мистецтва Поліна Байцим пояснює, що спільного є між мозаїкою на стіні та чипсами в пачці.

Радить Анастасія Євдокимова

На Книжковому Арсеналі редакція Vogue Ukraine представить лімітований наклад журналу з поеткою і військовою Оксаною Рубаняк на обкладинці.

Колекційний випуск можна придбати на стенді книгарні "СЕНС".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.