До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книжковий Арсенал 2024: 14 найважливіших подій, які варто відвідати

Цьогоріч до програми "Книжкового Арсеналу", який відбудеться в Мистецькому арсеналі з 30 травня до 2 червня включно, увійшло понад 160 подій. Серед них дискусії та літературні презентації, концерти, кіноперформанси та мистецькі виставки — все те, що робить "Книжковий Арсенал" таким цінним місцем зустрічі однодумців.

Серед усього розмаїття подій ми обрали 14, на які радимо звернути особливу увагу.
Квитки на ХІI Книжковий Арсенал можна придбати за посиланням.

Реклама
"Книжковий Арсенал — 2023"

Літературна програма

"Свідчення": читання пам’яті Вікторії Амеліної

30 травня, 19:3021:00, Головна сцена

Літературну програму Книжкового Арсеналу, яку цьогоріч курує поетка й радіоведуча Олена Гусейнова, відкриє надважлива меморіальна подія. "Свідчення" — це читання пам’яті Вікторії Амеліної, письменниці, яка загинула минулого року внаслідок обстрілу Краматорська російськими окупантами, що стався 27 червня. Вірші в пам'ять Вікторії Амеліної читатимуть її колеги та друзі: Тетяна Терен, Катерина Міхаліцина, Володимир Єрмоленко, Алім Алієв, Мирослава Барчук, Тетяна Пилипчук, Олеся Здоровецька, Ольга Русіна, Марічка Масюк.

Показ документального фільму "Спротив та єдність. Письменники пояснюють, як не втратити майбутнє"

1 червня, 16:3018:00, Лекторій

Фільм, який показує роль літератури в контексті гібридної війни та підкреслює важливість письменників у формуванні національної свідомості країни. Серед експертів стрічки: Володимир Єрмоленко, Оксана Забужко, Сергій Жадан, Олександр Михед, Ірина Цілик та Артем Чех. Показ відбудеться в межах партнерства Книжкового Арсеналу та СтратКому ЗСУ — структури, яка відповідає за стратегічні комунікації Збройних сил.

Паблік-ток Vogue Ukraine. "Жінки про жінок: що ми відчуваємо сьогодні?"

Спільна подія Vogue Ukraine та "Книжкового Арсеналу"

2 червня, 10:3012:00, Головна сцена

Вже другий рік поспіль редакція українського Vogue проводить подію в межах "Книжкового Арсеналу". Цьогоріч публічна розмова, ініційована редакцією, матиме назву "Жінки про жінок: що ми відчуваємо сьогодні?" та буде присвячена рефлексіям щодо ролі жінки у війні.

Учасниці розмови: українська дипломатка, постійна представниця України при міжнародних організаціях у Відні Еміне Джапарова, науковиця, директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова, культурна менеджерка і журналістка Богдана Неборак, очільниця фонду "Ветеранка", парамедикиня Катерина Приймак, військовослужбовиця і поетка Оксана Рубаняк, письменниця, продюсерка Радіо Культура Ірина Славінська, продюсерка документального фільму "20 днів у Маріуполі" Василіса Степаненко.

У межах паблік-току редакція також представить лімітований наклад журналу Vogue Ukraine з поеткою і військовою Оксаною Рубаняк на обкладинці. Колекційний випуск можна придбати на стенді книгарні "СЕНС".

Програма видавців

Презентація книги "Історія впертого чоловіка. Олександр Терен"

30 травня, 20:00—21:00, Лекторій

У межах Книжкового Арсеналу відбудеться презентація роману "Історія впертого чоловіка" — автобіографічного тексту Олександра Будька з позивним "Терен", командира взводу 49-го окремого стрілецького батальйону "Карпатська Січ", який втратив обидві ноги під час харківського контрнаступу. У книзі автор розповідає про своє життя, починаючи з 24 лютого 2022 року і до серпня 2022-го, коли він, у минулому бариста, що пішов добровольцем на фронт, отримав поранення. Робота тривала майже рік, а написав її "Терен", як зізнається сам, аби підтримати інших та показати, що ветерани можуть інтегруватися в суспільство після поранення.

#книголав. Дискусія про сприйняття світом російсько-української війни за книгою Дмитра Кулеби "Війна і нові горизонти".

1 червня, 14:0015:00, Видавнича сцена

Дмитро Кулеба на Книжковому Арсеналі — 2023

Видавництво #книголав представляє дискусію про те, як світ сприймає російсько-українську війну, за книгою міністра зовнішніх справ Дмитра Кулеби "Війна і нові горизонти", яка буде представлена на Книжковому Арсеналі. Поговорять про те, як розпізнавати й боротися з фейками сьогодні та сформувати критичне мислення.

РОДОВІД. Алла Горська: боротьба триває

1 червня, 16:3017:30, Літературна сцена

Ті, хто встиг відвідати чудову виставку Алли Горської в Українському Домі, мусять не пропустити дискусію, присвячену мисткині та її ролі в боротьбі за вільну та незалежну Україну. У розмові візьме участь онука Алли Горської Олена Зарецька.

Виставкова програма

Виставка "Вдягаю піксель. Історії тих, хто обрав боротьбу"

З 30 травня до 2 червня включно, Мистецький арсенал

Ще один цікавий мистецький проєкт у програмі — виставка "Вдягаю піксель", що представляє історії захисників і захисниць, які обрали боротьбу й обороняють Україну завдяки своєму хисту. У центрі проєктуілюстрації української художниці Марі Кінович, створені на основі циклу відеоінтервʼю СтратКомуЗСУ з військовослужбовцями.

Перформативна програма

Кіноперформанс — репрем’єра "Фати Моргани" з новим саундтреком від гурту "Пиріг і Батіг"

30 травня, 20:00—21:30, Вулична сцена

Увечері першого дня Довженко-центр покаже на вуличній сцені фільм за мотивами повісті Михайла Коцюбинського "Фата Моргана". Новий санудтрек для стрічки записав гурт "Пиріг і Батіг", відомий своїми яскравими музично-поетичними перформансами.

Концерт Мар’яни Клочко

2 червня, 18:30—20:00, Вулична сцена

Закриватиме Книжковий арсенал особлива подія: виступ композиторки та виконавиці Мар’яни Клочко, яка у своїй музиці експериментує з електронікою та можливостями вокалу.

Програма фестивалю "П'ятий Харків"

"Веселка на Салтівці": музична моновистава театру "Нафта"

31 травня, 19:30—21:00, Вулична сцена

"Веселка на Салтівці"

Спеціальну програму в межах Книжкового Арсеналу матиме харківський літературний фестиваль "П’ятий Харків", заснований восени 2022-го. Радимо не пропустити музичну моновиставу експериментального харківського театру "Нафта". "Веселка на Салтівці" — сюрреалістична трагікомедія, в основі якої автобіографічна історія артиста Артема Вусика, який народився на Салтівці й прожив там свої перші 17 років. Він і грає моновиставу.

Програма Українського ПЕН

"Українська втома": презентація музично-поетичного проєкту Катерини Калитко та Мар’яни Садовської

30 червня, 18:30—19:30, Вулична сцена

Унікальний перформанс на два жіночі голоси. Спів і музика відомої артистки, композиторки та фольклористки Мар'яни Садовської та вірші Катерини Калитко сплітаються тут в історію пам'яті — приватної, родинної та колективної, любові, болю та впертості, а також зв'язку із рідною землею.

"OpusDoloris. Багатоголосся".

2 червня, 20:00—21:30, Вулична сцена

Музично-поетична присвята поетам і письменникам, яких вбила Росія: Вікторії Амеліній, Глібу Бабічу, Володимиру Вакуленку, Олегу Клюфасу, Максиму Кривцову, Ігорю Мисяку, Іллі Чернілевському. За участі поеток і поетів Олени Гусейнової, Ярини Чорногуз, Дмитра Лазуткіна, Катерини Калитко, Галини Крук, Любові Якимчук, Катерини Міхаліциної, Ірини Цілик.

Фокус-тема

Дискусія "Мистецтво опору за межею"

31 травня, 11:3012:30, Головна сцена

Цьогоріч фокус-тема Книжкового Арсеналу називається "Життя на межі", а її куратори — літературознавиця Тетяна Огаркова та філософ і журналіст Володимир Єрмоленко. У другий день фестивалю відбудеться дискусія "Мистецтво опору за межею": це розмова про спротив на окупованих територіях, участь у якій візьмуть представниця жіночого руху спротиву "Мавки", письменник Девід Патрікаракос, правозахисник Ноель Калхун, журналіст Богдан Логвиненко, фотохудожниця Лі Білецька.

Виставка "Між прощанням і поверненням"

З 30 травня до 4 серпня включно

Одночасно з "Книжковим Арсеналом" у Мистецькому арсеналі розпочнеться виставка, що триватиме два місяці: "Між прощанням і поверненням" рефлексує про досвід втрати дому та спротив забуттю. Виставка представить твори 17 українських митців, зокрема роботи Алевтини Кахідзе, Андрія Достлєва, Зої Лактіонової, Георгія Мамардашвілі, Елізи Мамардашвілі, Даші Чечушкової тощо. Автори говорять про досвід вимушеного переселення людей, які покинули домівки через окупацію, війни, екологічні зміни в наш час та впродовж ХХ століття.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.