До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 чудових українських книжок, що дають надію

Останні півтора місяця ми особливо багато писали про книжки: рекомендували вам найважливіші книги про війну в Україні; радили сучасні українські романи та захопливі твори про козаків. Але хороша книга – це не лише про знання, а ще й джерело неймовірної надії, любові до життя та мудрості. Саме тому наша сьогоднішня добірка присвячена українським книгам, що дарують надію на краще.

"Спитайте Мієчку", Євгенія Кузнецова

Одна з найпрекрасніших новинок минулого року, яка точно не залишить байдужим читача. У центрі дебютного романа Євгенії Кузнєцової — історія двох сестер, Соломії та Лілічки, тридцятирічних дівчат, які опинилися в якомусь сенсі на роздоріжжі і приїхали на літо у родинний будинок до своєї бабусі Теї, щоб перепочити, подумати і, можливо, розпочати нове життя. Згодом у будинку з'являться індійська кузина, розгублена мама Соломії і Лілічки, чужа дитина, навіть рудий кіт без імені — всі на порозі змін. "Спитайте Мієчку" – неймовірно поліфонічна історія: це і роман про кохання; і зворушлива історія про міцні родинні зв'язки, та цілком особливі взаємини братів і сестер, і роман-пошук себе. До слова, авторка Євгенія Кузнєцова захистила дисертацію з магічного реалізму — магія дійсно відчувається в кожному рядку цього дивовижного роману.

Реклама

Видавництво Старого Лева

"Бо є так...", Тарас Прохасько

Тарас Прохасько – великий український письменник та мислитель, в книгах якого можна і треба шукати мудрість, натхення, любов та надію. "Бо є так!" – збірка 2021 року. яка об'єднує есе та новели за 10 років: про дітей та батьків. життя і смерть, спогади і пам'ять.

Говорити про книги Прохаська складно, краще за все скаже цитата з анотації: "Ця груба книжка короткої прози збудована за взірцем клепсидри — водяного годинника. Десять років досвіду пізнання розпорошені у кількох десятках нотаток, кількох тисячах речень. Читаючи їх, можна всіляко поводитися із часом. Залежно від налаштування струменя. Пропустити через себе на повну силу впродовж кількох днів; випускати мало не по краплі впродовж кількох років... Або віднайти якусь власну ненормальну гру з ритмом закручування і відкручування годинникового краника".

Meridian Czernowitz

"Таємниця старого Лами", Дорж Бату

Дорж Бату – колись успішний український журналіст, а зараз – фахівець із траєкторій космічних апаратів, який живе і працює в Америці разом з дружиною, дизайнеркою Яриною Жук, та двома доньками. У вільний від роботи щодо аерокосмічної галузі час Дорж пише чудові книги, які неодмінно стають бестселерами. Його секрет – в легкості й почутті гумору, любові до людей та вмінні помічати цікаві деталі та розповідати історіїї наче з життя. Якщо ви не читали Бату, то радимо розпочати знаймство з цим цікавим автором з його останньої книжки "Таємниця старого Лами", що вийшла в 2021 році. Це смішна і водночас філософська, добра і людяна історія про юних послушників буддійського монастиря і їхнього вчителя Чімітдоржа-ламу. В основі романа – власні спогади Доржа Бату про дитячі роки у буддійському монастирі.

Видавництво Старого Лева

"Орден мовчальниць", Катерина Калітко

Нова поетична збірка блискучої української поетки Катерини Калитко. До книги увійшло 80 нових віршів авторки, а влучні й зворушливі ілюстрації до них зробила художниця Катерина Косьяненко. "Орден мовчальниць" – збірка відвертих, болісних віршів, читання яких завдає майже фізичного болю та насолоду водночас. Ось як каже сама авторка: ""Орден мовчальниць" – найбезшкірніша моя книжка. У ній багато межового досвіду, який часто відлякує. Декому здавалася страшною моя попередня поетична книжка – "Ніхто нас тут не знає, і ми – нікого". Припускаю, що нова здасться зовсім нестерпною і незручною. Але поезія не мусить бути зручною, не мусить бути прилизаною, кучерявою, гарненькою, не мусить комфортизувати, надаватися до декламації, не мусить взагалі нічого, крім як бути чесною". В 2021 році збірка "Орден мовчальниць" увійшла до списку найкращих українських книжок за версією ПЕН.

Meridian Czernowitz

"Мій дід танцював краще за всіх", Катерина Бабкіна

"Мій дід танцював краще за всіх" — серія оповідань, що складаються в єдину історію п’яти родин, діти з яких знайомляться в школі першого вересня в перший рік незалежності України та залишаються друзями на все життя. Зворушлива книга однієї з найяскравіших письменниць сучасної України Катерини Бабкіної вчить нас сприймати минуле та будувати майбутнє попри натйтрагічніші події, і завжди вірити, що бути щасливим – зрештою, наш єдиний можливий варіант. У 2021 році Катерина Бабкіна отримала за цю збірку європейську премію "Ангелус". До цього лауреатами престижної премії за накращі книги, перекладені польською мовою, стали тільки двоє українських авторів – Оксана Забужко та Юрій Андрухович.

Комора

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.