До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 книг про козаків, які має прочитати кожен українець

"Козацькому роду нема переводу" – це прислів’я знає кожен з нас, а сучасні реалії засвідчують, що всі ми – нащадки відважних і волелюбних запорозьких козаків. Кмітливий і завзятий чоловік із шаблею, незмінною люлькою та самобутнім почуттям гумору – такими романтизовано малює козаків художня література, від творів Тараса Шевченка до Василя Стуса. Але ми пропонуємо до вашої уваги 5 книг про козацтво, які пояснюють, ким же вони були насправді.

"Як козаки Україну боронили", Юрій Мицик і Сергій Плохій

Автори цієї книги – блискучі спеціалісти. Отець Юрій Мицик – фахівець з козацької доби та церковної історії, а Сергій Плохій – чи не найвідоміший у світі знавець історії України та Східної Європи, професор кафедри української історії в Гарвардському університеті, україно-американський історик. "Як козаки Україну боронили" – науково-популярне видання про виникнення українського козацтва, його розквіт і занепад. Автори розповідають про звичаї козацтва, його військове мистецтво, релігійне життя, побут, устрій і функції Запорозької Січі, внесок козацтва в культуру українського народу. Зацікавить як дорослих, так і дітей, і, якщо ви зовсім мало знаєте про козацтво, саме ця книга стане вашим провідником у цікавий і самобутній світ українських козаків.

Реклама

"Історія українського війська"

Одне з наймасштабніших і найсерйозніших досліджень українського війська в історії сучасної України. Ґрунтовна розповідь, що охоплює історію українського війська від трипільських воєн до незалежної України, від войовничих готів і гунів до звитяжних оборонців Донецького аеропорту. Окрім текстів від 10 ключових істориків України, книга також містить цікаві ілюстрації: це 40 авторських художніх реконструкцій військової форми та обладунків воїнів роботи відомого українського ілюстратора Олександра Ком’яхова. Що ж, після нашої перемоги цю книгу варто перевидати, доповнивши розповідь нарисами про сучасних українських героїв – звичайних військових і керівників збройних сил, зокрема, Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. А поки цю книгу можна придбати для себе та зробити настільною, бо читати її можна роками; а можна купити на подарунок тим, хто цікавиться історією України і хоче знати більше.

"Сторожова застава", Володимир Рутківський

Якщо ви віддаєте перевагу не науково-популярним виданням, а художнім, то зверніть увагу на один з найцікавіших сучасних романів про пригоди козаків – "Сторожову заставу". Дитячий письменник Володимир Рутківський уперше написав цей твір у далекому 1986 році, проте окремим текстом "Сторожова застава" вийшла лише на початку 2000-х. За сюжетом, п’ятикласник Вітько Бубненко якимось дивом потрапляє в 1097-й, де разом зі славетними праукраїнськими богатирями Іллею Муромцем, Олешком Поповичем та Добринею захищає рубежі Київської Русі. Кілька років тому книгу перевидали у видавництві "А-ба-ба-га-ла-ма-га" з яскравими та стильними ілюстраціями Максима Паленка. У 2017 році роман Рутківського екранізували.

"Дивна то і несказанна мужність..." Козаки у Хотинській війні 1621 року; Віктор Брехуненко

Книга Віктора Брехуненка присвячена важливій сторінці в історії України – Хотинській війні 1621 року, коли завдяки козацькому війську вдалося перемогти османських загарбників. Згідно з анотацією, "книга висвітлює причини війни між Річчю Посполитою та Османською імперією, вплив козацьких морських походів на військові й політичні плани Туреччини, участь Війська Запорозького на чолі з гетьманом Петром Сагайдачним у бойових діях під Хотином, перебіг війни на морі". Книжка написана легко й захопливо – під час читання ви зануритеся в славетні часи й відчуєте гордість за українське козацтво. І – чого приховувати – зможете підтримати власний бойовий дух, а нині це важливо для нашої перемоги.

"Історія запорізьких козаків. У 3 томах", Дмитро Яворницький

Автор цієї книги, Дмитро Яворницький, – справжня легенда: видатний український історик, археолог, етнограф, дослідник українського козацтва. Його "Історія запорізьких козаків" налічує три томи, яку автор написав ще наприкінці XIX століття на основі кількох власних монографій. Книжка висвітлює питання соціально-економічної історії, суспільного устрою, життя й побуту запорозького козацтва. Ніхто не знав про козаків більше за Яворницького, а те, що він надає багато уваги саме устрою й побуту козацтва (навіть їхнім уподобанням у їжі, ставленню до алкоголю та стосункам із жінками), робить це видання дуже цінним і цікавим.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.