До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Культура читання: 4 нові книгарні, які відкрилися під час війни

Попри повномасштабну війну, майже щоденні обстріли та економічні складнощі, в Україні й далі відкриваються нові книгарні. В умовах постійного стресу, в якому сьогодні живуть українці, стає зрозумілим, наскільки важливі для нас такі культурні осередки — справжні місця сили, де можна не тільки вибрати нову книжку, а й відвідати творчі зустрічі з письменниками та поспілкуватися з однодумцями. Ми зібрали кілька класних книгарень, які відкрились у Києві та Львові за останні місяці.

"Книжковий лев"

Київ, вул. Межигірська 13/34

Реклама

Наприкінці літа в серці київського Подолу, на розі вулиць Межигірської та Верхнього Валу, відкрилася книгарня "Книжковий лев". Це спільний проєкт трьох небайдужих до літератури людей, які відкрили першого "Книжкового лева" у Львові ще 2016 року. Про власну книгарню в Києві мріяли давно — і так сталося, що запустити її вдалося в розпал повномасштабної війни.

Якщо ви часто буваєте на Подолі, то точно проходили повз цю книгарню й бачили написи на вікнах: книги, кава і вино. Але найголовніше в "Книжковому леві" — це чудова атмосфера міста взагалі й Подолу зокрема, такого собі київського даунтауна (у буквальному сенсі цього слова, що означає "нижнє місто"), який залишається центром, але розслабленим та неквапним. Саме цю атмосферу вдалося передати команді "Книжкового лева". Що стосується самої книгарні, то тут гарний вибір української класики, історичної літератури, інтелектуальної прози (також є те саме гучне видання "Черчилль" авторства Бориса Джонсона, якщо ви його давно шукали). Але книгарня — це не тільки книжки, а й спільнота класних людей, тому в "Книжковому Леві" можна не тільки придбати книжку, а ще й відвідати автограф-сесію улюбленого письменника, мистецьку виставку чи послухати цікаву лекцію.

Книгарня Vivat

Київ, вул. Петра Сагайдачного, 8

Книгарня Vivat

У вересні в Києві розпочала роботу книгарня відважного харківського видавництва Vivat, яке, до речі, майже не припиняло своєї роботи з 24 лютого. В книгарні на вулиці Сагайдачного можна знайти всі новинки харківського видавництва, що спеціалізується на дитячій літературі, фентезі та нонфікшні. "Відкриття книгарні нині, на жаль, не про бізнес, — каже СЕО видавництва Юлія Орлова. — Ну який може бути бізнес, коли за 17 днів роботи ми вимушені були 2 дні не працювати через обстріли. Все ж таки безпека найперше, на що ми маємо звертати увагу. Але це відкриття — символ того, що ми живі, що „Віват" працює, що ми розвиваємося, незважаючи ні на що!"

До речі, до кінця року "Віват" планують видати першу в Україні біографію Валерія Залужного — тож чергу до книгарні в день старту продажу варто зайняти заздалегідь :)

"Книгарня-кав’ярня Старого Лева"

Львів, вул. Степана Бандери, 33

У Львові в травні запрацювала п’ята книгарня-кав’ярня Старого Лева. Оксана Зьобро, керівниця відділу PR & Marketing "Видавництво Старого Лева", розповідає, що ані хвилини не пошкодували про те, що відкрили нову крамницю під час повномасштабної війни.

"Відкрити книгарню під час активної фази війни справді непросто, але за останні роки ми саме це й робили: працювали, відривали книгарні й видавали книжки. Найскладніше в цьому зважитися, а отже повірити, що в час, коли в нас над головами літають ракети, люди хочуть читати й купувати книжки, пити каву, проводити неспішний час у кавʼярні. Ми в це повірили. А в нашій же перемозі й у майбутньому книгарні ми не сумнівалися ані секунди. Наша менеджерка Дар’я Ракитянська якось сказала: „Головним нашим стимулом було розуміння того, що якщо в країні під час війни відкриваються книгарні, то цю країну справді не перемогти"".

Книгарня-кав’ярня Старого Лева на вулиці Степана Бандери — затишний простір, який люблять відвідувати цілими родинами, також часті відвідувачі тут — школярі й студенти. Звісно, там можна знайти всі новинки "Видавництва Старого лева" — наприклад, новий роман "Коко 2.0" від Доржа Бату, автора бестселерів "Моцарт" і "Франческа", та свіжий роман Саллі Руні.

"Сенс"

Київ, Микільський провулок, 1

"Наша мета — зробити книжки частиною щоденного життя людини. У нас можна випити кави, зустрітися з однодумцями та власне придбати книжку", — розповідають у книгарні "Сенс", що розташована недалеко від Лаври й Мистецького Арсеналу. "Сенс" — єдина в нашій добірці книгарня, що розпочала роботу ще до повномасштабної війни, та оскільки відкрилася вона буквально за місяць до вторгнення, варто нагадати читачам про її існування.

"Сенс" — невелика, але дуже стильна книгарня, де можна просидіти кілька годин, гортаючи нові видання, адже часу там узагалі не помічаєш. Окрема її перевага в тому, що тут гарний вибір української поезії шістдесятників (є і Стус, і Симоненко, і Лесь Танюк), а також чудові видання видавництва "Смолоскип" — наприклад, про художницю Аллу Горську та твори авторів розстріляного відродження.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.