До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Перемога: змінено назву фільму Z, що відкриває Каннський кінофестиваль

Завдяки зверненню українських культурних діячів французький режисер Мішель Хазанавічус перейменував назву свого фільму "Z", який цьогоріч відкриває Каннський кінофестиваль. Тепер стрічка оскароносного режисера називається The Cut ("Ріж!") — і його назва більше не асоціюватиметься з літерою Z, яка є символом підтримки війни в Україні.

Кадр з фільму The Cut

Нагадаємо, два тижні тому стало відомо, що Каннський кінофестиваль відкривається новою стрічкою відомого режисера Мішеля Хазанавічуса під назвою Z. Це фільм про зомбі й літера апелює саме до цього слова. Це римейк відомого фільму "Не ріж!" японського режисера Шинічіро Уеда. Назва Z обурила українську кіноспільноту — зрозуміло, що фільм отримав назву ще до війни, яку розв’язала росія в Україні, але тепер ця назва асоціюється саме з війною.

Реклама
Кадр з фільму The Cut

Тож Український інститут надіслав офіційний лист до Каннського кінофестивалю та режисера Мішеля Азанавічуса з проханням перейменувати його прем’єрний фільм ‘Z (Comme Z)’. У Росії літера Z вважається символом підтримки війни в Україні, який також використовувався під час проросійських демонстрацій по всій Європі. Уряд Литви, Латвії, Естонії, Молдови та деяких німецьких федеральних земель уже заборонив використання цієї та інших літер, які символізують підтримку війни.

Мішель Хазанавічус

Сьогодні стало відомо, що Хазанавічус змінив назву. "З огляду на символізм букви Z від початку війни в Україні та на прохання українських режисерів я вирішив змінити назву свого фільму", — пояснив оскароносний режисер. "Ця назва, можливо, була смішною, коли ми закінчили фільм кілька місяців тому, але вона вже не смішна, і я не можу цього прийняти. Мій фільм створений для того, щоб приносити радість, і за жодних обставин я не хотів би, щоб його прямо чи опосередковано пов’язували з цією війною", — додав Мішель Хазанавічус. "Тому я дуже радий змінити це і в такий спосіб виявити свою цілковиту підтримку українського народу".

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.