До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Які фільми дивитися на фестивалі "Київський тиждень критики"

Фестиваль "Київський тиждень критики" збирає в програмі crema de la crema — найкращі фільми з лайнапів головних європейських кінофестивалів. Цього року в програмі фестивалю, який триватиме в кінотеатрі "Жовтень" з 20 по 26 жовтня, — фільм-переможець Канн "Трикутник смутку", гучна українська прем’єра "Бачення метелика" та ще багато цікавого.

"Трикутник смутку"

Нова стрічка відомого данського режисера Рубена Естлунда ("Квадрат") — чи не найочікуваніша прем’єра фестивалю, зокрема й тому, що у 2022 році фільм дістав "Золоту пальмову гілку" Каннського кінофестивалю. Його події відбуваються на розкішному круїзному судні. Кілька супермоделей вирушають у розкішний морський круїз з участю надзвичайно багатих та впливових людей. Після кораблетрощі розпещені пасажири судна потрапляють на безлюдний острів. Тут з’ясовується, що ловити рибу й загалом давати собі раду без грошей уміє тільки прибиральниця. Яскравий, саркастичний фільм, який висміює сучасний консюмеризм.

Реклама
"Корсет"

Ця яскрава історична драма австрійської режисерки Марі Крютцер присвячена постаті імператриці Австрії Єлизавети Баварської, відомої як Сісі. Зокрема, стрічка дуже влучно та з гумором досліджує її любов до моди. Імператриця завжди славилася красою і стилем. Саме вона задавала модні тенденції у вищих верствах суспільства. На Різдво 1877 року імператриці виповнюється 40 років, і тепер вона офіційно перебуває на порозі старості. Тоді Єлизавета розгортає хитру боротьбу за свій блискучий образ...

"Одного чудового ранку"

Молода мати-одиначка Сандра мешкає в Парижі. Її життя сповнене турботи про маленьку дочку та хворого батька, стан якого стрімко погіршується. Раптом у її житті з’являється нове захоплення — одружений астрофізик Клеман. Нова стрічка французької режисерки Мії Гансен-Льове — тихий, майже прозорий фільм про життя жінки, каже кураторка фестивалю Дарія Бадьйор. І продовжує: "Цей фільм зачаровує й заспокоює, а це сьогодні трапляється рідко. Що ж, тільки заради цього ефекту варто його не проґавити".

"Я і Фелікс"

Довгоочікувана стрічка Ірини Цілик, однієї з найцікавіших представниць нового українського кіно, документальний фільм якої "Земля блакитна, ніби апельсин" у 2020 році дістав приз кінофестивалю "Санденс". Це екранізація роману Артема Чеха "Хто ти такий?". Історія Тимофія та його стосунків з людьми, всупереч і завдяки яким він дорослішав у 1990-ті. Фелікс, співмешканець його бабусі, колишній контррозвідник і глибоко травмована різними війнами людина, відіграв у житті підлітка особливу роль. Минуть роки, і Тимофій зможе "поміряти його взуття" та навчитися прощати.

"Відблиск"

Стрічка Валентина Васяновича ("Атлантида") розповідає про хірурга з Дніпра, який іде добровольцем на фронт і потрапляє в полон. Після звільнення на нього чекає мирне життя, проте його переслідує пережите. Спілкування з колишньою дружиною та 12-річною донькою, котра також травмована через смерть близької людини на війні, дає йому надію на зцілення. У 2021 році фільм "Відблиск" представили на головному конкурсі Венеційського кінофестивалю. Головну роль грає актор Роман Луцький, відомий за фільмами "Сторожова застава" та "Віддана", а роль його доньки Поліни — донька Валентина Васяновича Ніка Мислицька

"Бачення метелика"

Один з найгучніших українських фільмів року, прем’єра якого відбулася в межах Каннського кінофестивалю. Головна героїня "Бачення метелика" — звільнена з полону аеророзвідниця Ліля (Маргарита Бурковська) намагається повернутися до свого мирного життя в Україні. Біль і травма через пережите повсякчас виринають на поверхню, та змушують міркувати, чому вона мусить жити далі. Режисер і сценарист стрічки — дебютант Максим Наконечний (режисер фільмів "Невидима", "Новий рік у сімейному колі"), співсценаристка — Ірина Цілик (режисерка фільму "Земля блакитна, ніби апельсин").

"Цензорка"

Молода жінка Леся засуджена до ув’язнення в одній з виправних установ Одеси. Вона щойно народила первістка й потрапила у світ, населений лише жінками: ув’язненими, медсестрами та наглядачками, жінками різного віку, дружинами та вдовами, дочками, сестрами, вагітними та жінками з дітьми. Якби не колір уніформи, іноді важко було б сказати, хто є хто. Фільм словацького режисера Петера Керекеша створений у художньо-документальному жанрі на основі реальних історій жінок, що відбувають покарання в одній з українських в’язниць. Стрічка здобула приз за найкращий сценарій у секції "Горизонти" Венеційського кінофестивалю (2021).

"За двома зайцями"

Один з найцікавіших напрямів фестивалю — добірка "Історія української комедії". Це шість гумористичних стрічок від 1929 до 1994 року, серед яких як усім відома класика, так і стрічки, які взагалі не показували на широкий загал. Саме до класики належить стрічка "За двома зайцями" 1961 року режисера Віктора Іванова. Фільм за мотивами однойменної п’єси Михайла Старицького — яскрава, прекрасно знята (оператор Вадим Ільєнко) стрічка, яка розповідає про любовні та шлюбні пригоди цирульника Свирида Голохвастого. Окрема насолода від стрічки — прекрасні краєвиди київського Подолу.

"Пропала грамота"

Ще одна класична українська комедія, яку покажуть у межах фестивалю — це "Пропала грамота" (1972) режисера Бориса Івченка. Двоє козаків вирушають у карколомну подорож до Петербурга. Тут вони мають зустрітися із самою царицею та доставити їй грамоту свого гетьмана. На цьому шляху на козаків чекає чимало пригод і випробувань, сповнених веселих, загадкових, а іноді й узагалі доволі містичних подій. Фільм — справжній скраб українського кіно, а ще — яскрава робота культового актора Івана Миколайчука.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.