КУПИТИ КВИТКИ

Все, що треба знати про скандальний байопік "Учень. Історія Трампа"

17 жовтня у прокат виходить "Учень. Історія Трампа" (The Apprentice) – гостросатиричний байопік про молоді роки американського політика Дональда Трампа. Розповідаємо все, що відомо треба знати про фільм, його творців, акторів і реальну історію, що покладена в його основу.

Про що фільм

Події розгортаються у Нью-Йорку 1970-80-х. Дональд Трамп (Себастіан Стен) – амбітний спадкоємець забудовника Френка Трампа, наймає одіозного адвоката Роя Кона (Джеремі Стронґ), щоб той допоміг компанії відбитися від судових переслідувань через звинувачення у расизмі. Молодий Трамп прагне не лише врятувати імперію батька, а й побудувати власну. І містер Кон навчить свого учня трьом власним правилам успіху у великій політиці та бізнесі – 1. "Атакуй, атакуй, атакуй" 2. "Ніколи нічого не визнавай" 3. "Завжди проголошуй перемогу". Саме їх Трамп засвоїть на все життя – і на них побудує власну кар’єру.

Реклама.
"Учень. Історія Трампа"

В основі стрічки спільного виробництва Канади, Данії, Ірландії та США лежить сценарій, написаний відомим американським політичним журналістом Габріелем Шерманом. "Сценарій на 100% підтверджений моїми інтерв’ю та історичними дослідженнями. Та важливо підкреслити, що це не документальний фільм. Це художня робота, натхненна історією", – каже сценарист.

Зняв фільм шведсько-іранський режисер Алі Аббасі. За час роботи над стрічкою "Учень. Історія Трампа", який затягнувся через пандемію, Аббасі встиг прославитися іншим контраверсійним фільмом – кримінальною драмою "Вбивця "Священний павук" (2022). Стрічка, що також заснована на реальній історії – серійних замовчуваних вбивствах проституток 2001 року в Ірані, – наробила галасу на 75-му Каннському кінофестивалі, отримала нагороду за найкращу жіночу роль (Зара Амір Ебрахімі) і була "забанена" в Ірані та росії.

Світова прем’єра "Учень. Історія Трампа" також відбулася у Каннах у травні цього року. І одразу юридична команда Трампа почала погрожувати судами із метою заборони прокату стрічки у США. Утім досі жодного реального позову подано не було, тож американський прокат стартує за тиждень після початку українського.

Себастіан Стен і Джеремі Стронґ у ролях Дональда Трампа та Роя Кона

"Учень. Історія Трампа"

Головна сюжетна лінія будується навколо стосунків Трампа із його адвокатом, наставником і другом Роєм Коном. Виходець із родини заможних нью-йоркських євреїв із значними зв’язками у політичних колах, Рой Кон побудував блискучу юридичну кар’єру. Завдяки зв’язкам батька, одразу після закінчення Колумбійської юридичної школи він став районним прокурором Мангеттену. А знаменитим його зробила справа Розенберґів, про яку він неодноразово згадує у фільмі. Саме промова Кона сприяла тому, щоб суд присяжних визнав американських комуністів Юліуса та Етель Розенберґів винними у шпигунстві – передачі СРСР американських ядерних секретів. Розенберґи стали єдиними цивільними особами, страченими США за шпигунство протягом Холодної війни. Після цього Кон перебрався у Вашингтон і став соратником впливового сенатора Джозефа Маккарті, долучившись до його "полювання на відьом" – комуністів (а заразом – і звичайних лібералів), профспілкових активістів, а також євреїв та гомосексуалів (при цьому сам Кон був і євреєм, і геєм). Коли у середині 1950-х "епоха маккартизму" закінчилася, Кона повернувся у Нью-Йорк, де й став тим впливовим адвокатом, з яким 1973-го познайомився Трамп.

"Учень. Історія Трампа"

"Рой був безжальним і жорстоким, і багато хто вважав його монстром. Але він був продуктом шлюбу без любові й усе життя заповнював внутрішню порожнечу нестримним бажанням впливу та влади. Вони захищали його від власної ненависті до себе й сорому через свою гомосексуальність. Він був складною особистістю. Але, як і всі, хотів, щоб його любили. Я вірю, що він знайшов це у своїх стосунках з Дональдом Трампом, хоча пізніше і втратив", – каже виконавець ролі Роя Кона, актор Джеремі Стронґ. Він відомий роботами у фільмах "Гра на пониження" (2015) і "Джентльмени" (2019). Але найбільш відомою є його роль Кендалла Роя у хітовому серіалі НВО "Спадкоємці", за яку 2020 року він отримав премію "Еммі" як найкращий актор.

А Трампа грає Себастіан Стен – американський актор румунського походження, відомий за спортивною сатиричною драмою "Я, Тоня" (2017) і роллю Зимового солдата у франшизі Marvel "Месники". Так само, як і Марія Бакалова, яка зіграла Івану Трамп, і Джеремі Стронґ, Себастіан Стен вивчив гору архівних матеріалів, аби добитися максимальної схожості зі своїм героєм. Але також йому довелося зазнати й значних фізичних трансформацій – зокрема, набрати протягом знімань більше 7 кг. "Ця фізична трансформація Трампа є частиною сюжету фільму – пояснює актор. – Адже паралельно з тим, як зростає його відчуття власної значущості, він і сам буквально збільшується в розмірах".

Сцена зґвалтування

Чи не найшокуюча сцена фільму – зґвалтування Трампом дружини Івани, вірної соратниці на початку його кар’єри і матері трьох з п’яти його дітей. Саме ця сцена викликала найбільше суперечок і закидів, що цього насправді не було. Утім під час скандальної судової справи щодо розлучення з Дональдом Трампом у 1989 році Івана Трамп стверджувала, що одного разу він її зґвалтував. Проте 2015-го, під час його першої президентської кампанії, колишня дружина публічно відмовилася від цих слів, додавши, що не хотіла, щоб її слова тлумачили "в буквальному чи кримінальному сенсі". Зараз, на жаль, вже неможливо спробувати знову прояснити цю ситуацію, оскільки 2022 року Івани Трамп не стало.

Заголовок

Роль Івани – чехословацької лижниці та моделі, що вирвалася з-за "залізної завіси" та завдяки шлюбу з Трампом увійшла до вищого світу США – у байопіку зіграла Марія Бакалова. Вона – фактично єдина болгарська акторка, котра змогла побудувати успішну кар’єру в Голлівуді, знявшись зокрема у таких проєктах як "Борат 2" і "Вартові Галактики 3".

Чому "Учень"?

Окрім очевидної відповіді – тому що головна сюжетна лінія будується навколо учителя-Кона і учня-Трампа, – у назві прихована і певна іронія. Адже саме так – "Учень"/ The Apprentice – називалося реаліті-шоу самого Трампа, котре протягом 15-ти сезонів з 2004-го по 2017 рік виходило на американському телеканалі NBC і, власне, зробило Дональда Трампа персоною, відомою буквально всім і кожному. Трамп був одним і співпродюсерів шоу, а також особисто вів його перші 14 сезонів. Учасників – бізнесменів-початківців – ділили на дві "корпорації" (команди), і кожен епізод один з членів команди добровільно ставав менеджером проєкту для виконання нових бізнес-завдань. Команда, яка не впоралася з завданням чи виконала його гірше за конкурентів, відвідувала засідання з ведучим і його радниками, щоб розібратися в причинах програшу та визначити, хто зробив найменший внесок у роботу команди. Епізоди закінчувалися тим, що ведучий усував одного учасника зі словами "Ви звільнені!". Переможці шоу натомість отримували суттєвий грошовий приз і можливість долучитися до бізнес-проєктів самого Трампа.

"Учень. Історія Трампа"

Реаліті-шоу Трампа вчило у бідь-який спосіб прориватися до своєї мети. І фільм "Учень. Історія Трампа" показує, як те саме може відбуватися в реальному житті. "Це – кіно про те, як наставник Рой Кон навчив свого молодого учня як говорити та як використовувати всі його уроки в темному мистецтві отримання влади", – каже сценарист Габріель Шерман.

Читайте також

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.