До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

8 найцікавіших фільмів кінофестивалю Doc Kyiv Fest

З 28 до 30 березня у Києві відбудеться Doc Kyiv Fest — новий кінофестиваль, що виник на хвилі цікавості до української документалістики. З початку повномасштабного вторгнення до сфери долучилося багато людей, які захотіли розказати Україні та світу про нашу нову реальність — їхні роботи і склали програму події, що позиціонує себе як фестиваль середньометражного глядацького документального кіно. Важливою умовою є тривалість стрічок: вона має бути не менше 20 хвилин і не більше 70. У цьому проміжку розповідаються історії невиправних мрійників, волонтерів, військових та цивільних, які проявили надзвичайну відвагу. Про найцікавіші з них у нашій добірці розповідає кінокритик Алекс Малишенко.

Реклама

Новий фестиваль організовано командою Одеського міжнародного кінофестивалю та Starlight Media.

"Домівка на спині", режисер Володимир Бакум

Це стрічка про концентрований досвід українських біженок. Вона розповідає про двох українок, які опинилися в Європі через війну. Одна, 45-річна Тетяна, живе в Познані, працює в макаронній та намагається опанувати незнайому для неї мову. Інша, 29-річна Альона, зупинилася у Вайденберзі, але навіть тут не перестає хвилюватися за чоловіка, який воює в Україні. З плином часу кожній з них доведеться обрати: залишитися чи поїхати.

Автори і авторки цієї чорно-білої емпатичної роботи не лише спостерігають за героїнями, а й намагаються відчути, як це — бути ними. Для цього команда проєкту повторила маршрут вимушеної евакуації й повернення героїнь, подолавши п’ять тисяч кілометрів: від Німеччини до прифронтового містечка.

"Пасанг: в тіні Евересту", режисерка Ненсі Свендсен

Пасанг Лхаму Шерпа — непальська альпіністка, яка все життя мріяла підкорити Еверест. Вона зробила три спроби, перш ніж втілила свою мрію та стала першою непальською жінкою, яка дісталася вершини світу.

За збігом обставин, день її головного тріумфу став і її останнім днем (Пасанг загинула в горах під час шторму). Але приклад незламності та віри у свої сили, який показала Пасанг Лхаму Шерпа, вразив цілу країну. Король Непалу вперше вручив "Непальську Зірку" жінці, на честь альпіністки звели статую. Вона і досі надихає нові покоління країни мріяти і ні перед чим не зупинятися.


"Фред та Роуз Вести: кохання та вбивство", режисер Ремоне Джонс

Кримінальна історія про найжорстокішу і найзакоханішу пару в історії серійних вбивств. Фред та Роуз Вести за 20 років зґвалтували, закатували і вбили щонайменше дюжину молодих дівчат і навіть власну доньку. Знадобилися роки, щоб їхня діяльність була викрита, а вбивці понесли покарання.

У фільмі "Фред та Роуз Вести: кохання та вбивство" режисер намагається розібратися не лише у деталях злочинів, а й у причинах того, чому власники "Будинку жахів" у Глостерширі так довго перебували поза всякими підозрами.

"Ми, наші улюбленці та війна", режисер Антон Птушкін

Коли Антон Птушкін зняв фільм про пса Патрона, навряд чи він міг уявити, що це переросте у щось значно більше. А тепер його щира та емоційна картина відкриває Doc Kyiv Fest.

"Ми, наші улюбленці та війна" — це великий фільм відомого тревел-блогера, де головними героями є коти, собаки, ведмеді, леви, лемури, хамелеон та, звісно, люди, що рятували тварин, ризикуючи власним життям. Стрічка показує, що найбільш людські якості проявляються в нас до наших ближніх, і неважливо, ким вони є.

"Фортеця Маріуполь. Саймон", режисерка Юлія Гонтарук

Юлія Гонтарук вже багато років працює над повним метром про військових з "Азова" — "Залізна сотня". У 2022-му, герої та героїні її фільму стали захисниками Маріуполя та тримали оборону Азовсталі протягом 86 днів. Весь цей час Юлія підтримувала з ними зв’язок. З їхніх розмов під час дзвінків та раніше відзнятого матеріалу виник цикл фільмів "Фортеця Маріуполь".

Героєм "Фортеця Маріуполь. Саймон" став Олег "Саймон" Крісенко — миколаївець, актор дитячого театру. У 2014-му він пішов на війну, яка стала його життям. Опинився на Азовсталі, а пізніше потрапив у полон, де пробув рік. Після повернення Саймон проходить реабілітацію та долучається до акцій і підтримки родин полонених та поранених.

Generation Ukraine, режисери Роман Блажан, Михайло Волков

Роман Блажан та Михайло Волков — надзвичайно ефективний дует документалістів, фільми яких інакше як глядацькими доками не назвеш. Їхні попередні роботи занурюють у сюрреалістичний світ київських балконів ("Вхід через балкон") та показують чарівну спільноту любителів голубів ("Голубівники Києва").

Нова стрічка дуету присвячена поняттю дому та стійкості молодого українського покоління. Як і у згаданих роботах, теплота погляду тут розтоплює холод навколишньої реальності, а світло завжди розгонить темряву.

"Кипарис", режисер Микола Носок

Валерій Єрмаков із села Панасівка багато років створював скульптури і художні образи, натхнені грецькою міфологією. При цьому сам ніколи в Греції не був. Його життя змінив сюжет Ukraїner, після виходу якого 850 людей задонатили на поїздку скульптора. У "Кипарисі" ми побачимо те, як Валерій здійснює свою мрію та нарешті вирушає до країни, яку досі міг уявляти лише з образів у кіно та книгах.

"Чорнобиль 22", режисер Олексій Радинський

"Чорнобиль 22" — документальний гіт, що розповідає про окупацію Чорнобильської зони росіянами. Знятий за методологією фіксації воєнних злочинів, фільм відзначає відвагу працівників атомної станції та анонімного інформатора ЗСУ, який фіксував пересування російських військ. А ще навіть у такій зловісній темі знаходить місце надії та гумору.

Текст: Алекс Малишенко

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.