До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Гордість нації: українки, які вплинули на світовий кінематограф

11 березня Україна здобула історичну перемогу на церемонії "Оскар": стрічка "20 днів у Маріуполі" режисера Мстислава Чернова, над якою він співпрацював з продюсеркою Василісою Степаненко та фотографом Євгеном Малолєткою, отримала статуетку в категорії "Найкращий документальний повнометражний фільм".

Перемога "20 днів у Маріуполі" — перший "Оскар" для нашої країни, але не перший для кінематографістів, які є українцями за походженням. Надихнувшись їхніми здобутками, у спеціальному матеріалі за підтримки Київстар ТБ ми розповідаємо про знаменитих мисткинь з українським корінням, які зробили важливий внесок у світове кіно та неодноразово нагадували світові про те, якою талановитою є українська земля.

Реклама

Варвара Каринська

Повномасштабне вторгнення змусило нас зазирнути всередину власної історії — та дізнатися про тих, хто, хоч і залишив Україну з різних причин, є важливою частиною нашої спадщини. Одна з таких українок, якій вдалося підкорити Голлівуд та стати першою кінематографісткою українського походження, на поличці якої з’явився "Оскар", — це Варвара Каринська, видатна художниця з костюмів XX століття.

Варвара, в дівоцтві Жмудська, народилась у Харкові 1886 року в родині купця. І хоча здобула юридичну освіту в Харківському університеті, її професією та великою любов’ю став саме дизайн костюмів, який вона опанувала (зокрема вишивку та роботу з текстилем) ще в юності. В 1915 році Варвара разом із чоловіком, юристом Каринським, переїхала до Москви, де почала працювати в театрі та створювати костюми для балету, там же відкрила своє перше ательє. Після жовтневої революції змушена була тікати від утисків та переслідувань і разом з дітьми жила у рідному Харкові, потім на півдні країни — Херсоні, Криму, але зрештою в 1928 році емігрувала у Німеччину, звідки потім поїхала у Париж, а далі — в США.

1940-1960 роки були золотим періодом для Каринської, адже тоді в Нью-Йорку вона співпрацювала з відомим американським хореографом Джорджем Баланчіним. Разом вони створили десятки балетних вистав, яким аплодував увесь світ: "Лускунчик", "Сон літньої ночі", "Вальс", "Коштовності", "Шотландські симфонії" тощо. Енциклопедія сучасної України зазначає: Каринська була не просто талановитою та успішною дизайнеркою, вона фактично зробила переворот у балетному костюмі, зокрема використовувала м’які спідниці, модифікувала корсет, а сконструйована нею пачка увійшла в історію світового балету як балетна пачка Баланчіна-Каринської.

Постер до фільму "Кісмет"

Так само легко й вишукано Каринська підкорила Голлівуд: вже в 1940-х у костюмах її авторства в кадрі з’являлися Марлен Дітріх, Інґрід Берґман, Полетт Годдар, Вів’єн Лі та інші зірки того часу. Вона була неперевершена у роботі саме з історичними стрічками: працюючи над фільмом Вільяма Дітерле "Кісмет" 1944 року, Варвара одягла Марлен Дітріх, що грала наложницю Джаміллу в давньому Багдаді, в розкішні бра із золотих ниток, шовкові спідниці та складні декоровані головні убори.

Постер до фільму "Жанна д’Арк" (1948)

Новим етапом для Каринської стала премія "Оскар", яку вона разом зі своєї колегою Дороті Дженкінс здобула 1949 року за костюми у масштабному історичному фільмі "Жанна д’Арк" Віктора Флемінґа. Інґрід Берґман, яка зіграла Жанну д’Арк, з’являється у кадрі в аскетичних сірих сорочках, кольчузі, в темно-зелених оксамитових ансамблях. Для амбітної Каринської було принциповим зберегти реалістичність і зобразити свою героїню сміливою, чесною, стриманою зовні, тож Варвара відійшла від стереотипного зображення Жанни д’Арк у помпезних червоних шовках, як робили до неї. Саме тому її витвори до сьогодні вивчають у світових вишах, а одна з вулиць Харкова носить ім’я геніальної Варвари Каринської.

Квітка Цісик

Квітка Цісик; фото © KMC Records Corporation

У домі Квітки Цісик на Мангеттені було правило: розмовляти з родичами тільки українською. Майбутня співачка народилася 1953 року в Нью-Йорку в галицькій родині, що наприкінці Другої світової війни разом із тисячами інших біженців втекла від окупації та радянської влади. Знанням рідної мови й культури і самоідентифікацією як українки дівчина завдячувала батькам: її з дитинства виховували в любові до українського. Важливо і те, що Цісик належала до "Пласту" — української скаутської організації, створеної 1911 року, чиї осередки є в усьому світі і де також занурюють дітей в українську культуру.

Квітка Цісик закінчила нью-йоркську консерваторію і почала музичну кар'єру, виконуючи в місцевих клубах джаз і блюз. Там її помітили продюсери, і вже за кілька років Цісик стала королевою рекламних джинглів. Її вишуканий тонкий голос звучав у рекламних піснях Pepsi, McDonalds, "Форд Моторс" і навіть у гімні армії США, що швидко зробило її улюбленицею Америки. Водночас Квітка продовжувала знайомити світ з рідною культурою, записуючи альбоми української музики: у 1980-х вийшли Songs of Ukraine ("Пісні України") і Two colors ("Два кольори"), для запису яких вона залучала найкращих інструменталістів Штатів. Перший диск 1988 року здобув найвищу нагороду Music Awards, а в 1990-му обидві українськомовні платівки номінували на премію "Греммі".

Створювала Квітка Цісик і музику для кіно — зокрема виконала саундтрек You Light Up My Life ("Ти осяюєш моє життя) для однойменного фільму Джозефа Брукса. В 1978 році вона здобула "Оскар" за цю пісню, ставши ще однією мисткинею українського походження, що назавжди вписала рідний край у світову культуру своїм талантом.

Віра Фарміґа

Віра Фарміґа

Одна з найпалкіших друзів України в Голлівуді сьогодні — це акторка і режисерка Віра Фарміґа, зірка фільмів "Вище неба", "Закляття", "Аннабель". З 2022 року вона, народжена у Нью-Джерсі в родині українських емігрантів Михайла та Любомири Фарміґа (бабуся і дідусь Віри, Федор Спас та Надія Плетенців, зустрілися в таборі для переміщених осіб у Німеччині під час Другої світової війни), не втомлюється закликати світ підтримувати Україну. У березні 2022-го світ облетіло зворушливе відео, де Фарміґа блискучою українською читає вірш Василя Симоненка "Люди — прекрасні" 1963 року.

Вона дійсно добре знає українську, любов до якої прищепили бабуся та дідусь і батьки: малою Віра відвідувала українську католицьку школу в Нью-Джерсі та була пластункою. Тож час від часу вона нагадує понад мільйону своїх підписників в інстаграмі, якою багатою та цікавою є українська культура: виконує на фортепіано гімн України, публікує українські вірші та читає поезію.

50-річна Віра Фарміґа — одна з найталановитіших акторок сучасності, відома потужними драматичними ролями. 2010 року вона була номінована на "Оскар" за фільм "Вище неба" — трагікомедію Джейсона Райтмана про те, як сучасні люди будують професійні та особисті стосунки у світі великих корпорацій та економічних викликів. У картині Фарміґа зіграла подругу головного героя у виконанні Джорджа Клуні. Нова робота Віри — стрічка "Езра" Тоні Голдвіна, де разом з нею знялися Роберт де Ніро та Боббі Канавеле. Що іще варто подивитися з Фарміґою, так це популярну трилогію "Закляття", де вона грає експертку з паранормальних явищ Лоррен.

Постер до фільму "Вище неба"

Дивитися "Вище неба"

Ліза Холоденко

Ліза Холоденко

"Я американка з українським корінням" — так говорить про себе 59-річна режисерка і сценаристка Ліза Холоденко, номінантка на "Оскар" за фільм "Дітки в порядку". Публічно про своє походження Холоденко, прадідусь якої в 20-ті роки минулого століття залишив Україну та вирушив за океан у пошуках кращої долі, почала говорити у 2014-му, після початку війни на Донбасі та окупації Криму. Тоді вона з’явилася на Венеційському кінофестивалі з синьо-жовтою стрічкою.

Холоденко виросла в єврейській родині у Лос-Анджелесі, закінчила престижний Колумбійський університет, де її викладачем був сам Мілош Форман. В 1998-му дебютувала в кіно з фільмом "Високе мистецтво", який зображує стосунки відомої колись фотографки та молодої редакторки журналу. Образ головної героїні, Люсі Берлінер, яка знімає своїх друзів, представників богемної нью-йоркської тусовки, був натхнений культовою фотографкою Нен Голдін.

У 2010-му на екрани вийшов фільм "Дітки в порядку", в якому Холоденко виступила режисеркою і співсценаристкою. Він отримав "Золотий глобус" в номінації "Найкращий фільм — комедія або мюзикл" і номінацію на "Оскар" в категорії "Найкращий фільм". Стрічка з зірковим акторським складом — Аннет Бенінг, Джуліанна Мур, Марк Руффало, Міа Васіковська — розповідає про стосунки лесбійської родини Нік і Джулс, діти яких вирішують познайомитися зі своїм біологічним батьком. Ще одну перемогу Ліза Холоденко здобула 2015 року: вона стала справжньою тріумфаторкою "Еммі", де отримала 8 статуеток за мінісеріал "Олівія Кіттерідж" — зворушливу й сильну історію про немолоду вчительку математики (Френсіс Макдорманд) та її непросте життя, зображене впродовж 25 років.

Олена Андрейчева

Олена Андрейчева

Важливим соціальним проблемам присвячує своє кіно продюсерка та режисерка родом із Києва Олена Андрейчева, яка мешкає у Великій Британії. В 2020 році вона отримала "Оскар" за найкращий короткометражний документальний фільм Learning to Skateboard in a Warzone ("Навчитися скейтбординга в зоні війни"). Фільм розповідає про Skateistan, некомерційну організацію та скейт-школу для дівчат із бідних районів Кабула, де дівчата, яким в Афганістані офіційно заборонено брати участь у спортивних заходах, не тільки займаються спортом, але й навчаються читати і писати. Це зворушливе і чуттєве кіно зображує життя молодих афганок, які попри обмеження намагаються бути щасливими та шукати й виражати себе. Сама Олена Андрейчева називає його картиною про хоробрість.

Олена Андрейчева переїхала до столиці Великої Британії ще в дитинстві, вивчала фізику в Імперському коледжі Лондона, де отримала ступінь бакалавра наук, а з 2006 року займається виробництвом телевізійних фільмів. В інтерв’ю українському виданню Bird in flight чотири роки тому Олена зізналася, що має кілька ідей стосовно фільмів про сучасну Україну, проте вважає, що недостатньо часу проводить в країні, аби зняти чесне кіно. Проте Андрейчева використовує свій голос, аби нагадувати про війну та допомагати Україні: зокрема на своєму сайті закликає всіх охочих підтримати нашу незалежну журналістику та культуру — як-от кінофестиваль Docudays UA, медіа Kyiv Independent і благодійний фонд "Голоси дітей".

Василіса Степаненко

Василіса Степаненко

Часто герої — це звичайні люди, які знаходять в собі сили діяти рішуче та сміливо в надзвичайних обставинах. Цю тезу доводить історія 24-річної харків’янки Василіси Степаненко — однієї з трьох журналістів, які у складі групи Associated Press залишилися в оточеному Маріуполі, щоб зафільмувати події початку повномасштабної війни, розповісти світові правду про блокаду міста та пізніше створити "20 днів у Маріуполі" — першу оскароносну стрічку України.

До 24 лютого 2022 року Василіса працювала в агенції Associated Press всього місяць — на запрошення досвідченого фото- та відеожурналіста Мстислава Чернова дівчина перейшла туди з харківського каналу Simon, де знімала репортажі на соціальну тематику. Тендітна, красива, з величезними яскравими блакитними очима та розкішним хвилястим волоссям — до великої війни Василіса часто знімалась у кліпах українських музикантів і у масовці в кіно, багато подорожувала. Тепер в її інстаграмі замість фото з мандрівок — кадри, зняті в Херсоні, Бахмуті, Маріуполі.

Разом зі Мстиславом Черновим та Євгеном Малолєткою Василіса вийшла з окупованого росіянами Маріуполя через останній можливий коридор. За репортажі з міста вони здобули Пулітцерівську премію. Сьогодні Василіса продовжує знімати сюжети з фронту, прифронтових та деокупованих міст — про катування людей в Ізюмі, про тих, хто пройшов через фільтраційні табори, та про цивільних, що повернулись із російського полону.

Постер до фільму "20 днів у Маріуполі"

11 березня увесь світ побачив юну харків’янку на сцені кінотеатру "Долбі" в Лос-Анджелесі на церемонії "Оскар". Проте всі гучні перемоги, яких у "портфелі" Василіси вже понад десяток, журналістка сприймає дуже стримано та каже, що розповідати світові правду — це насамперед її обов’язок. В інтерв’ю українському Vogue восени 2023 року вона зізналася: "Я дуже люблю людей і хочу бути поруч із ними. Війна — це трагедія, але мені пощастило мати роботу, яка допомагає".

Дивитися "20 днів у Маріуполі"

Для наших читачів даруємо промокод VOGUE на пакет "Преміум HD" для користування Київстар ТБ без додаткової плати протягом 14 днів

Про Київстар ТБ

Київстар ТБ — спільний проєкт 1+1 media та Київстар, заснований 11 грудня 2019 року. Це платформа кіно та телебачення, що надає користувачам доступ до сотень тисяч годин вітчизняного та закордонного контенту, програм, які транслюють наживо, і регулярно пропонує ексклюзивні допрем’єрні покази проєктів. Платформа охоплює понад 400 телеканалів і VOD-бібліотеку з 20 000 фільмів, серіалів, мультфільмів і шоу. Додаткова інформація: tv.kyivstar.ua

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.