До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 найочікуваніших українських фільмів, які варто подивитися цієї осені

Ми зібрали найцікавіші українські стрічки, які цієї осени виходять у прокат. Серед них — кілька гучних прем’ єр, які було показано на Каннському кінофестивалі, Берлінале та "Санденсі". Сходіть у кіно, якщо у вашому місті це безпечно, та підтримайте українське кіно.

"Я працюю на цвинтарі"

Українська чорна комедія режисера Олексія Тараненка із чудовим акторським складом. Головний герой — у минулому архітектор, який працює на цвинтарі та має свою контору з виготовлення пам’ятників (його грає блискучий театральний актор Віталій Салій). Щодня до нього приходять нові люди для замовлення пам’ятників близьким. Життєві ситуації стаються іноді сумні, іноді — комічні. Але й у житті головного героя є таємниця, яка не дає йому стати щасливою людиною... Окрім Віталія Салія, у фільмі знялися такі зірки українського кіно й театру, як Римма Зюбіна, Оксана Жданова та Віктор Жданов.

Реклама

15 вересня

"В. Сильвестров"

Сергій Буковський, один з найсильніших українських документалістів, зняв кіно про класика, композитора Валентина Сильвестрова. 82-річний Сильвестров, поряд з нині покійним Мирославом Скориком, — найвідоміший у світі український композитор, у творчому доробку якого — музика до фільмів Кіри Муратової й Сергія Параджанова, вісім симфоній, вокальні та хорові твори. "Звичайного генія" Буковський знімає в будинку маестро серед партитур, на репетиціях з оркестром і хором, за фортепіано у творчому запалі — фільм зроблений з величезною любов’ю та увагою до композитора.

30 вересня показ буде присвячено 85-му дню народження Валентина Сильвестрова.

30 вересня

"Цей дощ ніколи не скінчиться"

Нова картина української документалістки Аліни Горлової знайомить глядача з Андрієм Сулейманом. Його сім’я втекла із Сирії, коли там почалася війна, в Україну. Але потім війна прийшла й сюди. Андрій став волонтером Червоного Хреста, та після смерті батька вирішив повернутися на батьківщину для його поховання. Цю історію знімали 4 роки, після чого робота Аліни Горлової стала "Найкращим повнометражним фільмом" на Міжнародному фестивалі документального кіно IDFA в секції First Appearance.

З 29 вересня

"Будинок зі скалок"

Дансько-українсько-шведський документальний фільм, який розповідає про долі дітей з дитячого будинку на сході України. Данський режисер Сімон Леренг Вільмонт зображує історії дітей та їхніх викладачів, які намагаються жити в місті біля лінії фронту. Знімання тривало понад два роки на Донбасі. Стрічка "Будинок зі скалок" здобула нагороду як найкраща режисерська робота на головному кінофестивалі світового документального кіно — Санденсі.

6 жовтня

"Максим Оса"

Понад 10 років пішло на те, щоб випустити в прокат фентезі "Максим Оса" за мотивами однойменного українського коміксу Ігоря Баранька. Нарешті видовищна стрічка про пригоди козака Максима Оси виходить у прокат — до речі, прем’єра відбудеться 14 жовтня, у День українського козацтва. Події в стрічці режисера Мирослава Латика відбуваються в 1636 році. Польський король передає на Січ золото, аби запобігти заворушенням серед козаків. Та в дорозі хтось нападає на козаків — і вони втрачають скарб. Розібратися, хто вкрав скарб, має відважний Максим Оса...

"Бачення метелика"

Один з найгучніших українських фільмів року, прем’єра якого відбулася в межах Каннського кінофестивалю. Головна героїня "Бачення метелика" — звільнена з полону аеророзвідниця Ліля (Маргарита Бурковська) намагається повернутися до свого мирного життя в Україні. Біль і травма через пережите повсякчас виринають на поверхню, та змушують міркувати, чому вона мусить жити далі. Режисер і сценарист стрічки — дебютант Максим Наконечний (режисер фільмів "Невидима", "Новий рік у сімейному колі"), співсценаристка — Ірина Цілик (режисерка фільму "Земля блакитна, ніби апельсин").

У травні на червоній доріжці Канн команда фільму влаштувала сміливу й незручну для європейського глядача акцію на підтримку України. Митці вийшли під звуки сирен і закрили свої обличчя символом перекресленого ока, що відомий користувачам соціальних мереж та означає "Потенційно неприйнятний контент, який може містити сцени жорстокості або насилля"...

Фестиваль Київський тиждень критики, 20—26 жовтня

"Клондайк"

Молоде подружжя готується стати батьками. Попри постійні сварки, чоловік і брат дружини прагнуть одного — евакуювати вагітну жінку. Та вона відмовляється їхати, навіть коли село захоплюють озброєні угруповання. Тим часом у небі над ними збивають цивільний літак. Цей фільм знято на основі реальних подій — вони сталися у 2014 році, коли в небі над Донеччиною російські військові збили малазійський боїнг. Пронизлива стрічка здобула нагороду за "найкращу режисуру світового кіно" на кінофестивалі "Санденс". Також "Клондайк" висунули від України на "Оскар-2023" — у номінації "Найкращий міжнародний повнометражний фільм". Режисер фільму — Марина Ер Горбач, а головні ролі грають Оксана Черкашина та Сергій Шадрін.

3 листопада

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.