До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 іноземних фільмів про Україну та нашу боротьбу за свободу

Що таке Україна для іноземних кінематографістів? Країна, де відбулася Чорнобильська катастрофа?.. Країна, яка пережила кілька революцій та виборола свободу?.. Країна, яка зараз захищає гуманістичні цінності всього світу, відбиваючи напад російських загарбників?.. Майбутнє ще дасть відповіді на ці запитання – адже просто зараз в Україні перебувають кінематографісти з усього світу (наприклад, режисер останнього фільму про Джеймса Бонда Кері Фукунага), які напевно ще знімуть свої стрічки про Україну. Тим часом ми зібрали кілька іноземних фільмів, присвячених боротьбі українців за свободу,нехай вони надихнуть нас боротися і не здаватися.

Кадр з фільму "Зима у вогні"
"Ціна правди", 2019

Один з найкращих іноземних фільмів про Україну зняла польська режисерка Агнешка Голланд. Уперше "Ціну правди" показали на 69-му Берлінському кінофестивалі, де картина боролася за головний приз основного конкурсу – "Золотого ведмедя". У центрі кінострічки – правдива історія британського журналіста Гарета Джонса, який перший на Заході написав про Голодомор 1932-33 років в Україні. Головну роль зіграв британець Джеймс Нортон. У 1930-ті роки журналіст Гарет Джонс вирушив до Радянського Союзу, а тоді опублікував свій знаменитий текст про голод у СРСР, який розкритикували на Заході. Майже вимерлі села, голодні діти, батьки яких померли від голоду, холод та спустошення – британський журналіст бачить Україну понівеченою, але нескореною. Знімали стрічку в Києві. Харкові, а також Польщі й Шотландії.

Реклама
"Іній", 2017

Литовсько-французько-польсько-українська воєнна драма про події на сході України. Литовський режисер Шарунас Бартас зняв пронизливу стрічку, де висвітлює перебіг подій з погляду європейця. Його герой, молодий литовець Рокас, вирушає з гуманітарною місією на Донбас, знайомиться там з двома військовими журналістами й розуміє, що війна – це не абстрактні новини, а криваві події, що відбуваються тут і зараз. Таким чином ми бачимо, який пересічний європеєць на наших очах усвідомлює, що таке війна. Актуальний фільм, який варто порадити подивитися іноземним друзям – якщо вони теж не до кінця розуміють, що відбувається на нашій землі зараз. Прем’єра стрічки "Іній" відбулася у 2017 році на Каннському кінофестивалі; також фільм потрапив до лонгліста Європейської кіноакадемії.

"Зима у вогні: Боротьба України за свободу" (Winter on fire), 2015

Гучний документальний фільм Netflix, прем’єра якого відбулася у 2015 році на кінофестивалі у Венеції. Режисер Євген Афінеєвський присвячує свою стрічку 93 дуже важливим дням в історії сучасної України. Це зима 2013/2014 року, зародження й наростання Революції гідності та справжнього руху за права й свободи, який підтримала вся країна. До стрічки ввійшли: інтерв’ю з учасниками Майдану, записи з місця подій та великомасштабний погляд на конфлікт.

"Зима у вогні: Боротьба України за свободу" – один з найтитулованіших фільмів про Україну. Стрічку показали на кінофестивалі в Телларайді й Торонто, де вона здобула "Приз глядацької аудиторії". У 2016 році була серед номінантів на "Оскар" у категорії "Найкращий документальний фільм". Попри це, західні кінокритики закидували режисерові брак будь-якої політичної аналітики у фільмі: мовляв, фільм романтизує українців, та не показує історичного контексту. Але що точно вдалося Афінеєвському – так це достукатися до західної аудиторії, яка у 2013/2014 не до кінця розуміла, за що боряться українці.

"Гіркі жнива" (Bitter Harvest), 2017

Канадський фільм, що змальовує страхіття Голодомору 1932-33 років в Україні. У центрі картини – любовна історія Юрія і Наталії на тлі сталінського терору, репресій, голоду й боротьби за виживання. Анотація до фільму зазначає, що історія героїв близька режисерові й творцям фільму – нащадкам українських емігрантів. Прообразом головної героїні фільму стала матір режисера. "Рятуючись від голоду, вона дійшла з Харкова до Львова в пошуках хліба й свободи. Вона розповідала, як люди стояли ночами в чергах за хлібом і, щоб не впасти від знесилля, спиралися на тих, що стояли попереду. А її шкільна подруга померла від голоду просто під час уроків, сидячи за партою", – розповідає режисер Джордж Менделюк. Історичне підґрунтя стрічки – книжка Тімоті Снайдера "Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним" та "Жнива скорботи: радянська колективізація і голодомор" Роберта Конквеста. Основні сцени знято в музеї народної архітектури і побуту Пирогів у Києві.

"Козаки у вигнанні" (Cossacks in Exile), 1939

"Козаки у вигнанні" – єдиний ретро-фільм у нашій добірці, але він заслуговує на вашу увагу. Це екранізація відомої опери Гулака-Артемовського "Запорожець за Дунаєм". Події відомого твору відбуваються в 1775 році та розповідають про козаків Запорізької Січі, що змушені вирушити до Туреччини. Зняв фільм Едгар Георг Ульмер – американський режисер, який народився в Угорщині в єврейській сім’ї. Стрічка, герої якої розмовляють і співають українською, свого часу була дуже популярною в Штатах.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.