До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 найпопулярніших документальних фільмів на Netflix про справжні злочини

Історії, пов’язані чи то з психопатом, який знущається над тваринами, чи то з аферистом, якому вдалося отримати сотні тисяч доларів від жінок за допомогою маніпуляцій та брехні — документальні фільми про справжні злочини мають шалену популярність на Netflix.

"Смерть і життя Марші П. Джонсон", 2017

Режисер Девід Франс розповідає про героїчне життя активістки Марші П. Джонсон, лідерки руху за права геїв і трансґендерів у 1960–1990-х роках. Її тіло було знайдено в річці Гудзон у 1992 році. Спочатку смерть Джонсон кваліфікували як самогубство, але згодом активістка Вікторія Круз і спільнота переосмислюють загибель однієї з найвпливовіших постатей у квір-історії.

Реклама
"Невинний", 2018

Документальний серіал "Невинний" за науково-популярною книгою Джона Ґрішема "Невинний чоловік: Убивство та несправедливість у маленькому містечку", 2006 року. Це історія про вбивства Деббі С'ю Картер у 1982 році та Донні Деніс Гаравей у 1984 році, про сумнівну систему кримінального правосуддя та жахливі наслідки цієї системи для чотирьох чоловіків: Рона Вільямсона, Денніса Фріца, Томмі Ворда та Карла Фонтенота. Їх усіх, крім останнього, було виправдано або звільнено з в’язниці.

"Руки геть від котиків! Полювання на інтернет-убивцю", 2019

Група онлайн-ентузіастів полює на канадського порноактора Луку Маньотта, який у 2010 році опублікував у Facebook відео, на яких він катує та вбиває котів. Під час свого розслідування онлайн-спільнота розкриває інші жахливі злочини Маньотти, зокрема, вбивство студента Лінь Цзюня у 2012 році.

"Король тигрів", 2020

Якщо є якесь шоу, що втілює божевілля 2020 року, то це "Король тигрів" — серіал із восьми епізодів про життя доглядача зоопарку Джо Екзотика, який переглянули 64 мільйони людей у всьому світі. Всі вони стали свідками діяльності Екзотика в парку тигрів в Оклахомі та його засудження до 22 років ув’язнення за спробу вбивства Керол Баскін, активістки й генеральної директорки Big Cat Rescue у Тампі, Флорида.

Jeffrey Epstein: Filthy Rich, 2020

Документальний серіал 2016 року за однойменною книгою Джеймса Паттерсона. У ньому жертви засудженого за сексуальні злочини Джеффрі Епштейна об'єдналися, щоб викрити багатих і впливових довірених осіб, причетних до його злочинів. У світі після #MeToo події в серіалі сприймаються як із жахом, так і з неймовірною люттю.

Athlete A, 2020

Команда журналістів-розслідувачів The Indianapolis Star розкриває злочини Ларрі Нассара, лікаря жіночої програми гімнастики США, який упродовж десятиліть чинив сексуальні насильства над молодими гімнастками. Головною героїнею фільму є Меггі Ніколс, яка у 2015 році розповіла про напад своєму тренеру. Пізніше президент Федерації гімнастики США Стів Пенні був заарештований за участь у приховуванні їхніх численних злочинів.

"Софі. Вбивство у Західному Корку", 2021

39-річна французька телепродюсерка Софі Тоскан дю Плантьє була вбита біля свого будинку в Західному Корку, Ірландія, в ніч на 23 грудня 1996 року. Ян Бейлі, журналіст, який висвітлював історію, був головним підозрюваним, але його звільнили від відповідальності через недостатність доказів. Роками пізніше його звинуватили у вбивстві та засудили до 25 років ув’язнення у Франції, проте Верховний Суд Ірландії постановив, що він не може бути екстрадований. Через інтерв’ю з близькими дю Плантьє та самим Бейлі цей серіал заглиблюється в таємницю смерті дю Плантьє та довготривалі пошуки справедливості.

"Монстри всередині: 24 особистості Біллі Мілліґана", 2021

У 1977 році 23-річний Біллі Мілліган був заарештований за викрадення, пограбування та зґвалтування трьох жінок у кампусі Університету штату Огайо – і був першим, з кого було знято звинувачення на тій підставі, що він не пам'ятає того, як скоював злочини. Психологи діагностували у Міллігана дисоціативний розлад ідентичності, а його адвокати визнали неосудність, стверджуючи, що злочини скоїли його альтернативні особистості. Він жертва чи шахрай? Серіал, що складається з архівних записів інтерв’ю з родиною Міллігана, психіатрами та юристами, заглиблюється в це питання.

"Аферист із Tinder", 2022

Перший документальний фільм, що очолив щотижневий чарт Netflix, розповідає про трьох жінок, яких обманув Шимон Хают — шахрай, який видавав себе за ввічливого алмазного магната у титульному додатку для знайомств. Розбиті горем і боргами, ці жінки об’єднуються, щоб знищити Хаюта, – вони викривають шахрая в пресі та продають його дизайнерський одяг, тим самим компенсуючи собі збитки. Цей фільм досліджує питання нарцисизму, газлайтингу та, зрештою, стійкості.

"Поганий веган", 2022

У чотирьох епізодах серіал "Поганий веган" розповідає історію Сарми Мелнгайліс, яка була зіркою нью-йоркської кулінарної сцени початку 2000-х років. Перетворивши свій веганський ресторан на улюблене місце знаменитостей, вона зустрічає таємничого Ентоні Стренгіса, друга Алека Болдвіна. Вони одружуються, і Стренгіс переконує її надіслати йому великі суми грошей в обмін на те, щоб зробити її та її улюбленого пса безсмертними. Коли вона через це не може заплатити своїм працівникам, вони оголошують страйк, і пара втікає. Їх знаходять лише після того, як Стренгіс замовляє Domino’s з телефону, який можна відстежити.

Текст: Radhika Seth (vogue.co.uk)

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.