До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Яйої Кусама: 5 фактів з життя великої художниці

Токійський ранок. Леді з вогняним каре в екстравагантному кімоно виходить із госпіталю і прямує в художню студію. Її кроки маленькі та невпевнені, а образ врізається в пам’ять. Знайомтеся: це Яйої Кусама – найвідоміша художниця сучасності. Сьогодні її фірмовий горох оформляє вітрини бутиків та нову колекцію Louis Vuitton, картини експонуються у великих музеях світу, а дзеркальні інсталяції приваблюють мільйони відвідувачів. Але так було не завжди. Отож ділимось із вами 5 фактами з життя Яйої Кусами, які точно здивують і надихнуть.

Яйої Кусама
Яйої Кусама

Реклама

ЗАВЖДИ МРІЯЛА БУТИ ХУДОЖНИЦЕЮ

Яйої Кусама народилася 22 березня 1929 року в Мацумото (Японія), в забезпеченій патріархальній сім’ї. З раннього дитинства її готували до ролі зразкової дружини, проте в дівчинки були зовсім інші прагнення. Вона постійно малювала. В 1948 році Яйої вмовила матір дозволити їй навчатися. І майбутня художниця вступила до Школи мистецтв та ремесел у Кіото, яку відвідувала два роки. Це стало її єдиною художньою освітою.

Яйої Кусама
Яйої Кусама

На першу персональну виставку акварельних робіт Яйої Кусами ніхто не прийшов. Вона почувалася абсолютно роздавленою. У 1957 році художниця спалила 2000 своїх робіт і вирушила в Нью-Йорк, без знайомств та фінансової підтримки.

Вона багато працювала в Америці, але тодішній світ мистецтва був повністю під контролем чоловіків, її роботи не брали галереї, а ідеї видавали за свої. Яйої не здавалася, продовжувала створювати новаторські м’які скульптури, інсталяції та провокаційні перформанси, проте фінансового успіху не було.

В 1973 році через поганий стан здоров’я художниця повернулася в Японію і майже 20 років перебувала в забутті.

ВЕНЕЦІЙСЬКА БІЄНАЛЕ 1993 РОКУ – ПОВОРОТНИЙ МОМЕНТ У ТВОРЧОСТІ

В 1993 році Кусама була єдиною художницею, що представляла павільйон Японії на бієнале. Експозиція привернула увагу арткритиків та колекціонерів. І з того моменту успіх мисткині тільки зростає.

Яйої Кусама, Венеційска Бієнале, 1993
Яйої Кусама, Венеційска Бієнале, 1993

ОДНА З НАЙДОРОЖЧИХ СУЧАСНИХ ХУДОЖНИЦЬ

2014 року на аукціоні Christie’s полотно Яйої Кусами "Білий №28", створене в 1960 році, пішло з молотка за 7,1 мільйона доларів.

В 2017 РОЦІ ВІДКРИТО ПЕРСОНАЛЬНИЙ МУЗЕЙ ХУДОЖНИЦІ В ТОКІО

Музей Яйої Кусами розташований у п’ятиповерховій будівлі, спроєктованій в 2014 році архітектурною студією Kume Sekkei. Цікаво те, що художниця особисто замовила будівництво, а про її плани відкрити там музей стало відомо в 2017 році. Всі п’ять поверхів музею присвячені творчості Кусами. Тут розміщені її картини, скульптури, інсталяції, архівні матеріали і читальні зали. Всюди в інтер’єрі можна побачити фірмовий горох художниці.

ПОНАД 40 РОКІВ ЯЙОЇ КУСАМА ПРОВЕЛА В ПСИХІАТРИЧНІЙ ЛІКАРНІ

Художниці 93 роки, і понад 40 із них вона провела в психіатричній лікарні, де бореться з нав’язливими галюцинаціями, близькими до шизофренії. Кожен день схожий на минулий: вранці Яйої з лікарні прогулюється до своєї студії, де годинами малює психоделічні крапки і смужки на величезних полотнах, роздає завдання своїм асистентам, робить перерви, щоб зателефонувати другу, а ввечері повертається назад у госпіталь.

Яйої Кусама – велика художниця сучасності, її роботи мають риси фемінізму, мінімалізму, сюрреалізму, попарту і абстрактного експресіонізму, наповнені автобіографічним та психологічним змістом. За свою кар’єру Кусама створила 20 дзеркальних кімнат та понад 50 000 робіт. А ще вона письменниця і поетеса, відома своїми роботами в кіно та співпрацею з модними брендами.

Працьовитість, наполегливість та велике бажання творити врешті-решт принесли визнання художниці – і в світі мистецтва, і в рідному місті Мацумото.

"Я хотіла, щоб мої творіння дали світу надію", – казала Яйої Кусама

Текст: Оксана Багрій

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.