До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Вишиванки на полотнах українських митців

У третій четвер травня Україна святкує День вишиванки, а ми пропонуємо роздивитися найгарніші вишиті сорочки на полотнах українських художників, від Миколи Пимоненка до Андрія Коцки.

Безліч цікавого про український народ, наші традиції та історію може розповісти вишита сорочка, яка здавна вважалася не тільки святковим одягом, а ще й оберегом. Особливе задоволення — вивчати вишиванки за картинами українських художників минулих століть, адже це ще й цінна можливість доторкнутися до історії нашої культури та спадщини, зафіксованої в мистецтві.

Реклама
Микола Пимоненко, "Ідилія"

Коли ми говоримо про вишиті сорочки у мистецтві, то найперше згадуємо класика українського мистецтва Миколу Пимоненка, учня легендарного Миколи Мурашка. Одна з найвідоміших робіт Пимоненка на цю тему — "Ідилія" 1908 року, яка зберігається в колекції Національного художнього музею. Вона була створена митцем влітку, коли він разом з родиною перебував на дачі в селі Малютянка на Київщині. Ніжне, сонячне полотно зображує сцену залицяння парубка до дівчини, обидва вдягнені у святкові вишиті сорочки; це натякає, що ця зустріч для закоханих є особливою.

Так само неможливо уявити без ефектних вишиванок роботи ще одного класика, Олександра Мурашка, племінника Миколи Мурашка. Жінки та чоловіки у вишитих сорочках — святкових та таких, які можна було вдягати частіше, — зустрічаються на його численних роботах. Найвідоміші — "Праля" 1914 року, що зображує жінку, яка займається пранням сонячним днем, вона вбрана в ніжну білу вишиту сорочку; та імпресіоністична картина "Селянська родина", на якій вишиванки героїв можна розглядати годинами, настільки ефектний вигляд вони мають.

Олександр Мурашко, "Праля"

Яскраві та вишукані вишиті сорочки, характерні для Закарпаття, зображені на картинах представника закарпатської школи живопису Андрія Коцки, учня Йоса Бокшая та Альберта Ерделі. Зокрема, відома серія портретів закарпатських жінок, "верховинок", пензля Коцки, які зберігаються і в колекції Національного художнього музею України. У цій серії, розповідають у музеї, він розробив власний узагальнений тип жіночої краси, характерний для цього регіону Карпат. Найвідоміша — "Дівчина з Колочави" 1958 року створення, що зображує красиву молоду жінку, мешканку відомого села Колочава, що на території Національного природного парку "Синевир".

Пропонуємо роздивитися декілька робіт, які передають красу української вишивки, що її зафіксували класики українського мистецтва.

Олександр Мурашко
Олександр Мурашко "Селянська родина", 1914
Федір Кричевський
Федір Кричевський "Наречена", 1910
Андрій Коцка, "Жінка з Колочави", 1958
Андрій Коцка, "Жінка з Колочави", 1958
Тарас Шевченко,
Тарас Шевченко, "Катерина", 1842
Костянтин Трутовський, "Одягають вінок", 1893
Костянтин Трутовський, "Одягають вінок", 1893
Семен Прохоров,
Семен Прохоров, "Жниці", 1922
Микола Івасюк, "Поцілунок", 1910
Микола Івасюк, "Поцілунок", 1910
Андрій Коцка, "Дівчина в червоному"
Андрій Коцка, "Дівчина в червоному"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.