До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Сила мистецтва: Макронові нагадали, як Україна бореться за свою свободу

Художник-мураліст Жульєн Маллан (сценічне ім’я Seth) створив у Парижі стінопис під назвою "Україна в дії" (L’Ukraine en marche). Зображення з’явилося на стіні приватного будинку на вулиці Бюо в XIII окрузі Парижа. А один з принтів отримав у подарунок президент Франції Емманюель Макрон.

Ініціатор цього проєкту – український куратор Олег Соснов. На початку війни Олег звернувся до іноземних художників із закликом підтримати Україну. На його прохання автори розміщували у своїх Instagram-акаунтах нові та вже наявні твори, які вони створили про Україну, щоб привернути увагу міжнародної громадськості. Паризький артист Жульєн Маллан не обмежився низкою дописів у соціальній мережі – і створив новий стінопис на підтримку України. Маленька дівчинка на цій роботі символізує нашу Батьківщину та сміливість українського народу в боротьбі проти російської агресії.

Реклама

Тиждень тому також власним коштом, як і стінопис, автор надрукував п’ятсот принтів своєї роботи. Чотириста з них було розпродано за один день через акаунт Маллана. Весь дохід (це близько двадцяти тисяч євро) в рівних частках розподілено між двома неприбутковими організаціями – @secourspopparis та peaceforart, які надають допомогу українським біженцям у Франції та українським художникам відповідно. Ще дев’яносто дев’ять принтів виставлені на продаж через спеціальний ресурс Fluctuart. Останній екземпляр потрапив до рук глави французької держави Емманюеля Макрона.

Президент Макрон, 1 квітня 2022 року (фото Soazig De La Moissonnière)

Про те, як ця робота потрапила до рук президента Франції, нам розповів Олег Соснов. "Моя подруга працює в адміністрації президента Франції, і я запитав, чи не проти вона зустрітися з Малланом та передати його роботу пану президентові. Відповідь була позитивною. Наступного дня цей твір, присвячений Україні, був у руках Емманюеля Макрона. Сподіваюся, робота залишиться висіти на стіні в кабінеті президента. Це важливе нагадування про нашу боротьбу. Мені здається, що мистецтво також може надихати на рішучу підтримку України".

Художник Seth і раніше симпатизував Україні. За останні десять років він створив низку зображень в українських містах. Серед них стінопис на будівлі Могилянської Академії (спільно з Waone Interesni Kazki) та в Лук’янівському СІЗО в Києві, на житловій будівлі Харкова, на стіні однієї зі шкіл Одеси.

Двічі, у 2017 та 2019 роках, бував у місті Попасна Луганської області, за 7 кілометрів від фронту. Там Маллан створив три стінописи в місцевій школі, яка сьогодні стоїть під обстрілами. Що ж, митці відіграють величезну роль у протесті. Можливо, саме завдяки активному громадянському суспільству в багатьох країнах світу їхні лідери почали надавати нам реальну допомогу.

Текст: Світлана Старостенко

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.