До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що варто знати про Вінсента Ван Гога

Вінсент Віллем Ван Гог — геніальний нідерландський художник-постімпресіоніст, один з найвідоміших представників західного мистецтва. У нього не вийшло стати знаменитим та багатим за життя, але вдалося увійти в історію, незважаючи на душевну хворобу і відсутність фундаментальної художньої освіти. В день народження митця розповідаємо цікаві факти з його біографії.

Вінсент ван Гог, 1888
Вінсент ван Гог, 1888

Реклама

РАННІЙ ПЕРІОД

Вінсент Ван Гог народився 30 березня 1853 року в релігійній сім’ї, в селі Гроот-Зундерт на півдні Нідерландів. Його батько Теодор Ван Гог був пастором Нідерландської реформаторської церкви, а мати Анна — дочкою палітурника. Взагалі, мистецтво та релігія були двома видами діяльності, до яких тяжіла родина Ван Гогів. У дитинстві Вінсент був серйозним та задумливим, любив гуляти і читати на самоті. Навчався в сільській школі та з гувернанткою, а в 1866 році поїхав до середньої школи — коледжу Віллема ІІ в Тілбурзі, де зокрема викладали малювання. Через два роки Ван Гог несподівано покинув школу і повернувся додому. Про свої ранні роки він писав: "Моє дитинство було похмуре, холодне й безплідне…".

ЩАСЛИВИЙ ЧАС В ЛОНДОНІ

Коли Вінсенту виповнилось 15 років, завдяки своєму дядькові він влаштувався артдилером в гаазьку філію художньо-торгової фірми Goupil & Cie. Компанія торгувала картинами XVIII–XIX століть, а також деякими репродукціями старіших полотен. Ван Гог швидко освоїв ази професії і сам почав роздумувати над кар’єрою художника. Саме в цей час він починає малювати свої перші роботи, які нікому не показує.

У 1873 році його переводять у лондонську філію. Це були щасливі часи для Ван Гога: він був успішним у роботі й у 20 років вже заробляв більше за свого батька. Згодом закохався в дочку своєї домовласниці, але коли він нарешті освідчився Урсулі, вона йому відмовила, бо була вже заручена. Після любовної невдачі Вінсент став більш відлюдькуватим та ревним щодо релігії. На роботі він обурювався тим, що твори мистецтва сприймаються як товар, і висловлював це клієнтам. Врешті-решт у квітні 1876 року його звільнили.

МІСІОНЕРСТВО

Щоб підтримати бажання Вінсента стати пастором, батьки відправили його в травні 1877 року до Амстердама, де він жив у свого дядька Яна Ван Гога. Там він готувався до вступу в університет, вивчав теологію, грецьку мову, латинь та математику. Проте йому не вдалося скласти іспити, і він повернувся додому. І яка була його радість, коли в 1879 році він почав працювати як місіонер у бельгійському шахтарському селищі Вам. Тут Вінсент навчав дітей грамоти, доглядав хворих і знедолених, а у вільний час малював.

У виконанні своїх обов’язків він заходив досить далеко: жив у бараку, часто спав на соломі, віддавав увесь свій теплий одяг іншим і харчувався залишками їжі. Таким чином Вінсент обурив представників церкви, а коли він став на бік шахтарів під час одного страйку, йому заборонили надалі проповідувати. Повернувшись додому, Ван Гог дуже розсердив свою родину. Батько назвав Вінсента нездарою і вигнав з дому.

ВІНСЕНТ НЕ ОТРИМАВ ХУДОЖНЬОЇ ОСВІТИ

В 1880 році Ван Гог вступає в Академію мистецтв в Брюсселі. Однак через непримиримий характер він зовсім скоро кидає заклад та продовжує навчатися самотужки, використовує репродукції і регулярно малює. Весь цей час його морально та фінансово підтримує брат Тео.

У 1885 році молодий художник завершує малювати "Їдців картоплі", яку називають його першим шедевром. Над цією картиною Вінсент працював весь квітень, роблячи численні ескізи для остаточної версії, написаної олією на полотні. На картині зображено родину селян, які вечеряють картоплею при світлі лампи. Цю картину було вперше виставлено у серпні 1885 року у Гаазі. Художнику вдалося реалістично передати сцену побуту селян. Але критики нарікали на грубий мазок та викривлення фігур, проте брат Тео був більш завбачливий у своїй оцінці: "Почекайте — і побачите, чи є у нього талант. Я вважаю, що є".

БРАТ ТЕО І ПАРИЖ

Тео Ван Гог завжди всіляко підтримував свого бентежного брата, вірив у його талант. В лютому 1886 року Вінсент прибув до Тео в Париж. Брат на той час уже керував французькою філією галереї Гупіля. Вирішивши вивчати образотворче мистецтво, Вінсент вступив на навчання до відомого живописця Фернана Кормона та невдовзі розчарувався і покинув школу. Саме тоді він потоваришує з художником-початківцем графом Анрі де Тулуз-Лотреком. Завдячуючи брату Тео та його зв’язкам в аристократичних колах, Вінсент відкрив для себе імпресіоністів. Він відвідував численні виставки, на яких виставлялись роботи Деґа, Моне, Піссарро та Сіслея. У галереї Тео Вінсент побачив твори Мане, які справили на нього сильне враження. Від Тео він дізнався про Ґоґена, з яким познайомився ближче, але в паризький період більше товаришував із Полем Сіньяком та Емілем Бернаром.

Вінсент Ван Гог
Вінсент Ван Гог

Ван Гог також був великим шанувальником японського мистецтва. Він писав, що воно робило його щасливим і веселим. Вінсент створив три картини за японськими гравюрами з власної колекції.

ІСТОРІЯ ПРО ВІДРІЗАНЕ ВУХО

Це трапилося в Арлі 1888 року на Різдво. Гаряча суперечка з Ґоґеном привела Ван Гога в такий стан, що він взяв бритву і відрізав собі мочку вуха. Друга версія говорить, що Ґоґен поранив вухо друга під час фехтування, а історію з суперечкою вони придумали, щоб уникнути арешту. Як все трапилось насправді — залишається таємницею.

Автопортрет, 1889
Автопортрет, 1889

ВАН ГОГ БУВ ПСИХІЧНО НЕЗДОРОВИМ

Після інциденту з відрізаним вухом художника госпіталізували в найближчу лікарню. Щойно він отямився після втрати крові, його виписали. Та Вінсент впав у глибоку депресію і був змушений звернутися по допомогу. "Зоряна ніч", його найвідоміша картина, була написана в стінах психіатричної лікарні в Сен-Ремі-де-Прованс (Франція). На ній зображений краєвид з вікна палати художника.

ЗА ЖИТТЯ ПРОДАВ ОДНУ КАРТИНУ

Ван Гог за життя не був знаменитим художником і постійно вів боротьбу з бідністю. Йому вдалося продати тільки одну картину "Червоний виноградник", яку придбали за 400 франків за сім місяців до його смерті.

За свою десятирічну творчість Вінсент Ван Гог створив близько 2100 художніх робіт, зокрема близько 860 олійних картин, більшість з яких датовані останніми двома роками його життя. Пейзажі, натюрморти, портрети і автопортрети характеризуються сміливими кольорами, драматичним та виразним малярством. Щоб краще зрозуміти Ван Гога як людину, варто прочитати його душевні листи. А листів він написав чимало, стільки як і картин, в основному вони адресовані брату Тео та друзям.

Текст: Оксана Багрій

Фото: Getty Images

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.