До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Про збереження та підтримку української культури: інтерв’ю з Наталією Кола

Три роки тому україно-британська меценатка та філантропка Наталія Кола заснувала в Лондоні фонд, мета якого — підтримка мистецьких інституцій. Повномасштабна війна значно трансформувала місію TheNataliaColaFoundation, який сьогодні спрямовує всі ресурси на підтримку та промоцію української культури у світі.

Саме у співпраці з TheNataliaColaFoundation команда українського Vogue створила віртуальну виставку ARTONTHEBATTLEFRONT рефлексію на тему нової реальності від 30 українських художників. Про місію мистецтва під час війни ми поговорили з Наталією Кола.

Реклама

Наталія Кола та президент Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, художник Віктор Сидоренко; благодійний аукціон на підтримку Національної академії мистецтв України, Лондон (фото Marcus Dawes)
Наталія Кола та президент Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, художник Віктор Сидоренко; благодійний аукціон на підтримку Національної академії мистецтв України, Лондон (фото Marcus Dawes)

Як виникла ідея створення TheNataliaCola Foundation

У будь-які часи меценати та філантропи мали величезну силу — здатність змінювати світ за допомогою мистецтва. В історії світового мистецтва ми маємо безліч прикладів цього, від Лоренцо Медічі, який підтримував таких геніїв, як Боттічеллі та Мікеланджело, до однієї з найвідоміших філантропокХХ століття — ПеґґіҐуґґенгайм. Саме буремні часи часто мотивують меценатів підтримувати мистецтво — аби культура могла вижити попри всі складнощі.

Киянка Наталія Кола завжди була пов’язана з мистецтвом: вона закінчила Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури, працювала з українськими художниками як кураторка. Наталія зізнається, що саме мистецтво вплинуло на її формування як особистості: серед художників, що мали неабиякий вплив, Наталія називає як українських класиків, так і сучасників, зокрема Олександра Богомазова, Івана Турецького, Марію Примаченко, ТіберіяСільваші, Віктора Сидоренка, Анатолія Криволапа; а також світових митців, як-от Альфред Сіслей, Френсіс Бекон, ЛюсьєнФрейд, Девід Гокні.

Понад 10 років тому Наталія переїхала в Лондон. Ідея відкрити власний фонд підтримки мистецтва, TheNataliaColaFoundation, виникла 2019 року, а в 2020-му, коли світ накрила хвиля пандемії та спричинена нею криза, Наталія впевнилась у правильності свого рішення.

Вадим Пристайко, Інна Пристайко, Наталія Кола, Ребекка Солтер (PRA), Віктор Сидоренко, Наталі Шпитковська та Аксель Ругер. Аукціон на підтримку Національної академії мистецтв України, Королівська академія мистецтв, Лондон (фото Marcus Dawes)
Вадим Пристайко, Інна Пристайко, Наталія Кола, Ребекка Солтер (PRA), Віктор Сидоренко, Наталі Шпитковська та Аксель Ругер. Аукціон на підтримку Національної академії мистецтв України, Королівська академія мистецтв, Лондон (фото Marcus Dawes)

"Під час COVID-19 культурні інституції Лондона, як і всього світу, зіткнулися з величезною кризою. Лондон завжди був містом світового рівня, але ковід змусив музеї зачинитися на довгий час та шукати нових шляхів комунікації з глядачем. Саме тоді я зрозуміла, що культурні інституції міста не можна сприймати як належне, їх потрібно захищати".

Допомагати іншим — велике щастя, впевнена Наталія. "Я рада, що завдяки своїм можливостям я можу зробити власний внесок у майбутнє, підтримуючі такі значні культурні інституції, як Національна академія мистецтв України, Королівська академія та галерея TheSerpentine. Щаслива, що вони можуть і надалі процвітати та навчати молодих митців".

За діяльністю фондуTheNataliaColaFoundation стежте в соцмережах.

Про збереження культурної спадщини

TheNataliaColaFoundation був заснований у 2019 році, але за ці чотири роки місія фонду значно трансформувалася.

"Цілі фонду дійсно змінилися: від підтримки освітніх ініціатив у Королівській академії мистецтв до популяризації української культури за межами України. Зараз ми здебільшого працюємо над підвищенням обізнаності про українську культуру та українські інституції у світі, а також фінансування; поширюємо знання про унікальність та стійкість української культури".

Наталія розповідає, що, коли її фонд обирає заклад, який планує підтримувати, найголовнішими чинниками для її команди є повага до традиції та водночас підтримка молодого мистецтва. "Я обираю заклади, які цінують традиції, заразом захищаючи нових митців; які заохочують до сучасних способів мислення та відкритого діалогу. Я виросла неподалік від Національної академії мистецтв України, навчалася тут і перебуваю в постійному контакті з молодими митцями в Києві, які поважають її так само високо, як лондонці Королівську академію".

Єпископ Української Католицької Єпархії Пресвятої родини із осідком у м. Лондоні Кеннет Новаковський і Б’янка Джаггер. Аукціон в Королівській академії мистецтв, Лондон (фото Marcus Dawes)
Єпископ Української Католицької Єпархії Пресвятої родини із осідком у м. Лондоні Кеннет Новаковський і Б’янка Джаггер. Аукціон в Королівській академії мистецтв, Лондон (фото Marcus Dawes)

А коли я запитую про проєкт, яким Наталія як філантропка пишається найбільше, вона відповідає, що це аукціон задля підтримки українського мистецтва. Він відбувся в січні в залах Королівської академії мистецтв Лондона — вперше за 250-річну історію ця поважна інституція підтримує збір коштів для зовнішньої мистецької установи. Участь в аукціоні взяли зірки британського мистецтва — Трейсі Емін, сер Ентоні Гормлі, Конрад Шоукросс, РаянГандер, Ален Джонс та колишній президент Королівської академії сер Крістофер ЛеБрун. До благодійної ініціативи долучилися учасники 49-ї Венеційської бієнале Арсен Савадов та Олег Тістол, а також Сергій Святченко, Павло Маков, Гамлет Зіньківський, Олеся Трофименко, Володимир Манжос (WaOne), Руслан Тремба.

"Ми зібрали понад 220 000 фунтів стерлінгів для Національної академії мистецтв України в партнерстві з Королівською академією мистецтв у Лондоні", — тішиться Наталія. Ці кошти підуть на підтримку грантової програми для українських митців; фінансову допомогу для них; на ремонт будівель Національної академії; на продовження наукової, видавничої та виставкової діяльності та оцифровування архівів Академії.

Місія українського мистецтва показати світові, що війна закінчиться перемогою світла над темрявою

Наталія Кола мешкає в Лондоні вже давно, але зізнається, що після 24 лютого її Фонд миттєво спрямував основний ресурс на підтримку українського мистецтва у світі. За цей рік вони реалізували аукціон у Королівській академії, стали партнерами виставки українського авангарду IntheEyeoftheStorm у Мадриді та віртуальної виставки ARTONTHEBATTLEFRONT, яка ініційована українським Vogue. Кожен із цих проєктів по-своєму цікавий іноземній аудиторії та представляє українське мистецтво з різних боків, каже Наталія.

Франческа Тіссен-Борнеміса, ініцітаторка проєкта In the Eye of Storm у Мадриді, на відкритті виставки
Франческа Тіссен-Борнеміса, ініцітаторка проєкта In the Eye of Storm у Мадриді, на відкритті виставки

Розповідаючи про виставку в Мадриді, Наталія наголошує: цей проєкт відкрив світові цілий пласт українськогоавангарду, який раніше помилково ідентифікувався як російський.

"Український модернізм і українське сучасне мистецтво мають чималий попит. Витонченість і високий рівень українських митців, продемонстровані на виставці IntheEyeoftheStorm у Мадриді, були не дуже відомі західним людям. І навіть більше, завдяки цьому проєкту на заході дізнались про "систему привласнення та зарахування" українських митців до лав росіян і тривале нав’язування цього обману. Все це свідчить про стійкість українських митців до створення унікальної культурної ідентичності в умовах таких репресій. Ми бачимо це просто зараз в музеях у всьому світі, які змінили незліченну кількість підписів до картин та відомостей про художників: наприклад, з "росіянин, народжений в Одесі" на "українець, народжений в Одесі".

Наталія Кола. Аукціон в Королівській академії мистецтв, Лондон (фото фото Marcus Dawes)
Наталія Кола. Аукціон в Королівській академії мистецтв, Лондон (фото фото Marcus Dawes)

Розповідати світові про українське мистецтво — саме це вбачає своєю місію Наталія Кола: "Наша культура щодня стирається та знищується. Нашу культурну ідентичність викрадають. Це боротьба не тільки за нашу територію, а й за нашу ідентичність. Тому від самого початку великої війни наша місія зосереджена на захисті та підвищенні обізнаності про нашу культуру та художників, які поклали свої пензлі, щоб боротися за свою свободу від авторитарного режиму Путіна.

Наталія впевнена, що сила мистецтва сьогодні — давати надію на перемогу світла над темрявою. "Головна місія українського мистецтва наразі — дати силу та впевненість усьому цивілізованому світові, що війна закінчиться перемогою світла над темрявою. А оскільки мистецтво завжди випереджає реальність, дуже важливо створити культурні орієнтири для майбутнього, в якому мистецтво відіграватиме вирішальну роль".

Власне, саме з цієї причини TheNataliaColaFoundation став партнером віртуальної виставки ARTONTHEBATTLEFRONT, в якій 30 українських митців рефлексують щодо сьогодення. Наталія переконана, що рефлексії молодих українських художників можуть бути особливо цікаві та близькі поціновувачам мистецтва за кордоном.

"Роботи в цьому проєкті дають надію та покликані нагадати нам про нашу людяність і крихкість, водночас дозволяючи нам уявити собі післявоєнне майбутнє", — зауважує меценатка.

Наталія ділиться враженням від віртуальної виставки: роботи, відібрані для проєкту, неймовірно щиро відображають справжні почуття художників, і це дійсно вражає. "Звісно, в них помітно почуття скорботи від тих трагічних подій, які сталися, але водночас втілено українську хоробрість та героїзм, що надає впевненість у перемозі".

Підсумком віртуального проєкту стане виставка, яка відбудеться з 14 до 18 квітня включно у Відні, в будівлі Künstlerhaus, де розташований музей AlbertinaModern.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.